LIVE: Festival Spectaculare I: Kdyby čtyři klarinety

Vydáno 22.01.2014 | autor: Ondřej Bambas

Zahajovací večer nového festivalu Spectaculare proběhl na Nové scéně Národního divadla. Tanečníky belgického souboru Cie Mossoux-Bonté na pódiu vystřídala hudební vystoupení Clarinet Factory a později Christophera Willitse. Večer to byl pěkný, jen pro některé příliš náročný.

LIVE: Festival Spectaculare I: Kdyby čtyři klarinety LIVE: Festival Spectaculare I: Kdyby čtyři klarinety

Clarinet Factory 08FESTIVAL SPECTACULARE: CLARINET FACTORY, CHRISTOPHER WILLITS
Nová Scéna Národního divadla, Praha
20. 1. 2014

Spectaculare slibuje v následujících dnech spoustu muziky. A také podívanou pro oči. Jelikož se jedná o multižánrovou akci připravenou Josefem Sedloňem, jenž po několik let vybírá hosty večerů Music Infinity, kvalitní zážitek byl téměř zaručen. Jak se později ukázalo, na takový audiovizuální nával nebyli všichni diváci připraveni.

Trochu zvláštní, když představení hlásí vyprodáno a celá čtvrtina míst zůstává neobsazena, navíc se s přibývajícími hodinami jejich počet navyšuje. To však neznamená, že by se kvalita snižovala. Pravdou je, že Clarinet Factory byli o něco přístupnější, navíc ve svém třičtvrtěhodinovém setu odlehčili atmosféře křtem svého nového dvojalba Worx And Reworx. Po chvilce poezie shrnující 20 let skupiny se slova ujal Josef Sedloň, který na pódium přišel s ostatními gratulanty, včetně neoddělitelné osoby tělesa Alana Vitouše, rovnou z hlediště s jednoduchým nástrojem v ruce. Hra klarinetů přitom nebyla vůbec narušena, kvartet tak mohl nenuceně navázat i ukázkou z novinky - předělávkou skladby Vltava, kterou připravil francouzský hudebník Sylvain Chauveau.

Clarinet Factory 05Clarinet Factory 14

Doprovodné projekce nepatřily k nejúžasnějším, obrazové kreace předvedl o několik minut později až Christopher Willits. Ten se tak ukázal nejen jako zručný skladatel, ale i jako fotograf. Prostřednictvím obrazu a zvuku propojoval nebe se zemí a vodu dokázal otočit proti proudu (času). Problémem bylo, že melodie byly na obecenstvo až příliš meditativní a s vidinou pracovního dne mnoho lidí během vystoupení odcházelo. Alespoň to je jedno z ospravedlňujících vysvětlení, show to totiž v žádném případě nebyla nudná. Ti praví fanoušci tvorby Fennesze či Ulricha Schnausse, mezi kterými se právě Willits nachází, se krátce před jedenáctou dočkali i společné písně, jež si pro tento večer intepreti připravili a jež symbolicky ukončila večer a započala noc a vlastně celý desetidenní festival.

Snad toho bylo tento večer na diváka moc a na příštích akcích budou návštěvníci vytrvalejší. Program toho nabízí hodně, například po víkendu se Praze představí již zmiňovaný Rakušan Fennesz nebo americký hudebník bvdub, jemuž nyní vychází čtyřskladbová novinka I'll Break Your Heart. Čerpejte síly, bude to stát zato. Kompletní program k nalezení zde.

text: Ondřej Bambas, foto: Jitka Říhová

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít