RECENZE: Prudce jedovatá Insania sžírá, ale neotráví

Vydáno 25.01.2014 | autor: redakce

Nebývá radno paušalizovat, ale stalo se takřka pravidlem, že alba brněnské Insanie atakují absolutní špičku tuzemské tvrdě rockové scény. Nepochybně tomu tak je i v případě osmé řadovky.

RECENZE: Prudce jedovatá Insania sžírá, ale neotráví RECENZE: Prudce jedovatá Insania sžírá, ale neotráví

insania zapaldum COVINSANIA
ZAPAL DŮM, PORAŽ STROM...
X Production / Redblack
12 trax / 43:38 min

Tracklist: Božská komedie, Ať shoří v pekle všechny kapely světa!, Nejsvětější trojice, Píšu ti švabachem, Sfoukni za mě svíci, Bioprodukt podsvětí, Až se to tu otočí, Základy zla, Polevil jsem v modlitbách, Démoni jsou mezi námi, Ďábel pode mnou, Neprojdou!

"Buď cestu najdu nebo si ji udělám," hlásá Poly v písni Polevil jsem v modlitbách, což se zdá být pro Insanii signifikantní. Při vší úctě k hudební části je právě literární element pro čtveřici ze Štatlu určující. Zcela výjimečné texty překypují radikálními názory na chod materialistického světa i pohnutky duchovní, ve značné míře se ostře vymezují vůči křesťanským iluzím, ovšem bez otřepaných blackmetalových klišé. Petr Pálenský, jakožto jejich výhradní autor, pracuje s abstrakcí i sarkasmem, takže mnohdy paralyzující mrazení doplňuje hořké pousmání a je na každém posluchači, aby kontroverzní poselství pro sebe dešifroval. Ač úderné a burcující slogany zaujmou na první poslech, stojí za to se do textů zahloubat. Rozhodně nenarazíte na prázdné fráze. Že Poly nedisponuje velkým hlasovým rozsahem, je pak vcelku podružné. Nejedná se přece o kantilénu, tady je důležitější surový výraz. A když v pozvolnější Píšu ti švabachem leader zarapuje a ponurou atmosféru prořízne andělsky dětský vokál, zvěstující, že "Jsou zástupy bohů, v něž nikdo nevěří. Jsou záplavy hvězd, co nikde nezáří .Jsou stále lidé, kteří ještě pořád slepě věří," nastává doslova emoční masakr.

Padla-li v úvodu zmínka o určité "druhořadosti" složky vyjádřené nikoli písmeny, nýbrž notami, jde o zhmotnění relativity. Propracované aranže, nekompromisní razance a přitom úžasná a především nenásilná hitovost naprosté většiny materiálu, toť lepá hudební tvář Insanie. Energické písně jsou prolezlé klávesovými rejstříky nezřídka evokujícími osmdesátá léta minulého století, které vytvářejí působivý (a trochu podprahový) kontrast vůči hřmění ostatních nástrojů. Retro závan klávesák Tudy vtipně umocňuje i vypůjčeným motivem ve skladbě Démoni jsou mezi námi. Vše korunuje vyvážený zvuk, v němž nezanikne žádná rafinovaná finesa libovolného ze čtyř instrumentů, natož detail slovního obsahu.

Připočteme-li jednoduchý, leč nápaditý booklet i bonusovou stopu skrývající patero remixů, je jasné, že Insania má schopnost zapálit dům, porazit strom a zplodit album jak hovado.

BEST TRAX: Božská komedie, Sfoukni za mě svíci, Neprojdou!
ZKUS TAKY: Dark Gamballe - Zatím dobrý, the.switch - Svit, Vanessa - Antidotum

Daniel Folprecht
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít