VIDEO: Michal Hrůza oživuje starou legendu o první mechanické bytosti

Vydáno 29.01.2014 | autor: redakce

Po dvou letech od posledního alba Noc vypustí Michal Hrůza volné pokračování s názvem Den. Pilotním singlem je skladba Světozor, která se dočkala povedeného obrazového zpracování.

VIDEO: Michal Hrůza oživuje starou legendu o první mechanické bytosti VIDEO: Michal Hrůza oživuje starou legendu o první mechanické bytosti

michal hruza a kapelaMichal Hrůza a Kapela Hrůzy

Videoklip k Světozoru je inspirován legendou o pražské Violetě, údajně první mechanické bytosti, kterou přivedl k životu Prof. Otto Lachstein počátkem 20. století a která se ztratila z neznámých důvodů na jaře roku 1914 a již nikdy nebyla nalezena. Tehdejší noviny, které o celé věci informovaly, musely všechny výtisky zničit, jediný časopis Světozor se nařízení rakousko-uherské vlády vzepřel. Celý projekt umělé bytosti měl totiž sloužit k výhradně vojenským účelům. Spekuluje se i o tom, že celá aféra mohla být předlohou pro pozdější Čapkovo R.U.R.

"Letos je to právě sto let, co bájná Violeta zmizela, tak jsme tímto chtěli alespoň trochu připomenout událost, o které se toho dnes tak málo ví," říká Michal Hrůza. Hlavní role ztvárnili Veronika Kubařová, Petr Vaněk a členové Kapely Hrůzy.

V pořadí čtvrté album Michala Hrůzy vyjde letos na jaře a kromě deseti novinek bude obsahovat i dvě písně z filmu Martin a Venuše, pro nějž napsal muzikant hudbu.

TZ, ape

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít