TOP 10 nejlepších česko-slovenských alb roku 2013

Vydáno 19.02.2014 | autor: redakce

Metal, pop, hiphop i country, zkušení umělci i debutanti, mainstream i underground; to je výběr deseti nejlepších domácích desek uplynulého roku podle redaktorů iREPORTU.

TOP 10 nejlepších česko-slovenských alb roku 2013 TOP 10 nejlepších česko-slovenských alb roku 2013

 

www frontcover highWWW - Atomová včela

WWW platí za českou hudební avantgardu. Právem. Jejich očekávaná třetí deska Atomová včela vyšla koncem jara, byla náležitě pokřtěna na divoké párty v Roxy a sklidila nadšené kritiky. Pražská formace svým znepokojivým abstraktním a po electru chutnajícím zvukem potvrdila výsadní postavení. Originalita v každém tónu i aranže jen těžko připomenou jiného interpreta a album svou kvalitou převyšuje i dva předchozí dlouhohrající kousky. Počin je to ale unikátní i v míře lyrického bohatství. Texty jsou prací Lubomíra Typlta, který svou surrealistickou, lehce brutální a trefnou poetikou dokáže vyvolat širokou škálu pocitů i otázek. (Martina Černá)

 

 

 

 

Adrian Bell CD coverAdrian T. Bell - Different World

Zatímco někteří muzikanti se trhají od svých domovských kapel, aby pak pod svým jménem točili v podstatě totožný materiál, debutová sólovka Adriana T. Bella podobným nešvarem netrpí. Naopak; zpěvák The Prostitutes se na Different World představuje v mnoha odlišných polohách. Chvíli je sentimentálním vypravěčem svého dospívání, poté energickým rockerem s retkem na rtu, jindy vyklidněným písničkářem, při brnkání na kytaru opřeným o plakát Boba Dylana. Všechny tyto linie však mají jednotící prvek v jakémsi obrazu skromného gentlemana s životním nadhledem, zkušenostmi a skutečnou radostí z hudby. A co je vůbec nejdůležitější, Adrian svoji radost dokáže předat dál. (Petr Adámek)

 

 

 

 

JanaKirschner-cover-MorusaJana Kirschner - Moruša bielá

Jana Kirschner už není jen interpretkou rádiového hitu Modrá a nebo šansonů Petra Hapky a Michala Horáčka. Poté, co odjela do Londýna, kde poznala, jak tvrdý dokáže být showbusinees, se částečně vrátila na Slovensko a natočila album Krajina rovina, při jehož poslechu široká veřejnost, ale i hudební kritika spadli na zadek. Podobně je to i u novinky Moruša biela, která je ještě alternativnější a "umělečtější". Všech devět písní čerpá ze slovenského folklóru. Ten je skladbám vtisknut i výběrem hudebních nástrojů. Zpěvačka využila cimbál, housle, violoncello, klarinet, akordeon atd. Hlavním tématem Moruše je příroda a její zázraky. Jana se po hlavě pustila do neznámých, neprobádaných vod a představila se i v nových pěveckých polohách. Navíc na jaro je naplánováno pokračování - Moruša čierná, která by měla být bohatší o vliv elektroniky. (Daniel Maršalík)

 

 

Vladimir518 IdiotVladimír 518 - Idiot

Vladimir 518 s každou další deskou posouvá hranice českého hiphopu - nejdříve je rozšlape, aby je pak znovu postavil podle vlastních pravidel. Nejinak tomu bylo i u jeho poslední desky Idiot, která je opět o něco vážnější. Zrcadlo v ní nastavil nejen sobě, ale i nešvarům celé naší společnosti. Kromě obvyklých featuringů s Jamesem Colem, Sifonem, Hugo Toxxxem, Orionem a Monkey Business najdeme na nahrávce i spolupráce překvapivé, skladby s Michalem Kocábem a Jiřím Kornem a totální úlet v podobě remaku osmdesátkového hitu Karel nese asi čaj. (Nikola Illeová)

 

 

 

 

NylonJail My heart soars like a hawk COVNylon Jail - My Heart Soars Like a Hawk

Zajímavý debut olomouckých Nylon Jail kombinuje country s moderními zvuky a ruchy a neštítí se ani elektroniky. Devět písní okořenily kreativní nápady a různorodé preference jednotlivých členů a vznikl tak velmi originální mix. Nylon Jail jej navíc umí sugestivně předvést naživo. Kapela odehrála několik koncertů s 3D projekcí, která nabízí nový audiovizuální zážitek z show. Deska je plná energie a vášně, která kontrastuje s melancholií a vzpomínáním na ztracenou lásku a peripetie, které kytarista Roman Vičík zažil při svém pobytu na Kubě. A taky stýskání po onom exotickém, inspirativním prostředí. To všechno s upomínkou na bezstarostnost a svobodu, život kovbojů, kulturu indiánů a divoký západ. Nylon Jail zkrátka na českou scénu zaútočili jako dravý a divoký jestřáb. (Lucie Malá)

 

 

 

insania zapaldum COVInsania - Zapal dům, poraž strom...

Tam, kde Insania skončila s předchozí nahrávkou Kult hyeny, navazuje s albem Zapal dům, poraž strom... Vnitřní běsi v Polyho hlavě namíchali další substanci žíraviny, hnusu a špíny. Jejich adresátem tentokrát nejsou celebrity, showbusiness, média nebo kýč v lidské společnosti - sarkasmus a jízlivý výsměch se častěji obrací k náboženství, bohu i peklu a celkově do méně konkrétních a hmatatelných rovin. Insania však nechrlí jed samoúčelně: texty a slovní hříčky, které často připomínají slogany, dávají vedle prosté zábavy i mnoho prostoru ke skutečnému zamyšlení. Poly je (vedle Deseda z Dark Gamballe) jeden z nejlepších textařů, kterého česká tvrdě rocková hudba má. A až bude peklo shánět své tiskové mluvčí, tahle kapela ani nemusí chodit na přijímací pohovor... (Petr Adámek)

 

 

 

vanessa - antidotumVanessa - Antidotum

Skandální a legendární. To jsou dvě slova, která provází jedinou opravdovou českou EBM kapelu. Jejich nové album Antidotum, které produkoval John Fryer, nabízí směsku songů, které jdou až na kost. Hudebně a textově je mají na svědomí Moimir Papalescu a Samir Hauser. A my tleskáme: za vychytaný zvuk, spolupráci s TVZEXem (Sunshine), trefné texty, a vlastně vůbec za to, že to dali. A samozřejmě taky za remix skladby Smutný pán od kultovních Leæther Strip, který je na albu jako bonus. Vanessa prostě dokázala, že rčení "staré železo" je jí blízké asi jako drogová abstinence. (Hedvika Pajerová)

 

 

 

 

kontrafakt navzdy COVKontrafakt - Navždy

"Kontrafakt je spät, aj keď nikdy nebol preč," zní hned v intru třetí desky rapperů Rytmuse, Ega a DJ Anyse. Navždy vyšlo po sedmi letech od úspěšného Bozku na rozlúčku a zdá se, že kontroverzní trio z Piešťan opět slaví úspěch. Taneční disco hity obou rapperů jsou zapomenuty, KF se vrátili k hiphopu a jak je u nich zvykem, jsou v kontaktu s tím, co právě letí v Americe, kolébce hiphopu. Vsadili na moderní minimalističtější a pomalejší beaty, které jim dali příležitost více propracovat flow. I když hlavní dohled nad muzikou měl Anys, KF se spojili s producentskými legendami jak světovými (DJ Premier), tak tuzemskými (DJ Wich) a také objevili nová jména, která dokonale zapadla do černobílé kolekce Navždy. Kontrafakt připravili desku, kterou nezkousne každý, ale která dokazuje jejich orientaci a cit pro současnou moderní hudbu. (Daniel Maršalík)

 

 

front coverKittchen - Radio

V českém hudebním rybníčku, a to i tom alternativním, je Kittchen zvláštním úkazem. Osamělý písničkář v masce se sice za tři roky působení posunul k lehce čitelnější tvorbě,  ale i dál zůstal drásavý a mrazivý svou podivností i propracovaností detailů. S postapokalyptickým zvukem, místy popovými aranžemi a nádechem lo-fi, album Radio přináší zajímavý zážitek. Experimentální ambient vedle epických textů dokáže posunout do jiných dimenzí. Kittchenův originálně industriální svět pohltí svým vyprávěním a zatraceně snadno se zaryje pod kůži. (Martina Černá)

 

 

 

 

 

prago union vazna hudba 2013 cover premekponahly nahledPrago Union - Vážná hudba

Prago Union se od minulé desky přiklonili ke stavbě bez pevného tematického plánu a jejich Vážná hudba je náloží jednadvaceti skladeb, v nichž Kato svým typickým způsobem vypráví o překážkách, které jeho existenci klade náš svět. Jeho rýmy jsou tradičně plné vtipu a neobvyklých slovních spojení, jejichž potenciál dokáže Kato maximálně vytěžit. Některé skladby mají až písňovou formu s refrénem. Náladu skladeb podtrhují neotřelé beaty DJe Mara a živé nástroje Livě bandu, s nimiž vystupují Prago i na koncertech. Nechybí ani Otázky inspirované těmi od Mňágy a Žďórp. (Nikola Illeová) {vypnoutlink:Lucie}

 

 

 

 


 

vladimir518 2013 TOP

 

zavřít