Na co se těšit v únoru: 10 tipů redakce

Vydáno 01.02.2014 | autor: redakce

Jaké zásadní události přinese nejkratší měsíc v roce? Kdo v únoru přijede koncertovat do Česka, kdo vydá album a čí úmrtí či narození si připomeneme?

Na co se těšit v únoru: 10 tipů redakce Na co se těšit v únoru: 10 tipů redakce

 

Rihanna-Shakira-Single SQSHAKIRA, RIHANNA

co: Holky mají narozeniny, a tak vydaly společný singl
kdy: 2. a 20. února

Zatímco Shakiře zbývají do čtyřicítky jen dva roky a osobní život nejvíce naplňuje její jednoletý syn, Rihannina oslava šestadvacetin bude zřejmě o něco bujařejší. V novém videoklipu Can't Remember To Forget You je jejich více než desetiletý rozdíl ale sotva znatelný. K písni se ska nádechem, jejíž některé momenty připomenou Marsovo loňkou hitovku Locked Out Of Heaven, se sexy vlnění výborně hodí. Singl naznačuje, že po dvouletých přípravách by se Shakira mohla navrátit v březnu s podařenou deskou. Zda nový materiál stihne letos představit i Rihanna, zatím není jasné. 

 

 

 

ceny-apollo image 620x349 SQAPOLLO

co: Kdo bude v pořadí třetím vítězem Ceny České hudební kritiky?
kdy: 5. února - La Loca, Praha

Ceny Apollo už třetí rok ocení nejlepšího domácího umělce podle hlasování hudební kritiky. Desetičlenná úzká porota bude v den vyhlášení vybírat z těchto umělců: Dan Bárta & Illustratosphere, Bratři Orffové, Houpací koně, Ille, Kittchen, Never Sol a Prago Union. Vítěz i tentokrát získá 60 tisíc korun a sošku podle návrhu výtvarníka Maxima Velčovského. Slavnostní vyhlášení, jímž provede písničkář a moderátor Jan Burian, proběhne v pražském klubu La Loca. Všichni nominovaní zde vystoupí naživo. Předloni se z vítězství radoval rapper Bonus, loni si sošku odnesl Boris Carloff. 

 

 

 

chinaski 2013 SQCHINASKI

co: Poprocková stálice završí druhou desetiletku existence narozeninovým kocertem
kdy: 6. února - O2 arena, Praha

Je tomu už dvacet let, co se na domácí scéně pohybují Chinaski. V O2 areně zazní největší hity kapely a jistě i aktuální novinky Stížnost a Hlavolam z jejich výběrového alba. Kromě hosta No Name vystoupí  i výherkyně soutěže, která si s Michalem Malátným zazpívá skladbu Dobrák od kosti. Prvních 250 příchozích s platnou vstupenkou na plochu ke stání, kteří budou oblečeni v tričku kapely, dostanou příležitost okusit Golden Circle, z něhož si budou moci vychutnat vystoupení Chinaski z bezprostřední blízkosti. Podle kapely zřejmě půjde o jediné koncertní vystoupení v České republice na hodně dlouho dobu. 

 

 

 

ennio-morricone SQENNIO MORRICONE

co: Světoznámý skladatel rozezní Prahu slavnými melodiemi
kdy: 9. února - O2 arena, Praha

Legenda na poli filmové hudby, držitel Oscara za celoživotní dílo a autor kultovních melodií z klasických westernů Ennio Morricone předvede své umění v pražské O2 areně, kde bude dirigovat plnohodnotný symfonický orchestr, který zahraje to nejlepší z mistrovy padesátileté tvorby. Další exkluzivitou pražského koncertu bude přítomnost téměř osmi desítek sboristů. Po koncertech v Los Angeles, Moskvě, Kyjevě, Santiagu de Chile, Paříži a Sofii v rámci současné světové tour to bude historicky druhá koncertní zastávka tohoto umělce v České republice. Jeho první vystoupení bylo součástí festivalu Prague Proms v roce 2011 v pražském Obecním domě. 

 

 

depeche-mode sqDEPECHE MODE

co: Alfa-samec Dave Gahan a jeho parta podeváté v Česku
kdy: 10. února - O2 arena, Praha

Depeche Mode mají Českou republiku ve velké oblibě. Jejich aktuální koncert nese pořadové číslo devět a navazuje na poslední vystoupení v zaplněné Synot Tip Areně v červenci loňského roku. Pod otevřeným nebem tu kromě nesmrtelných hitů jako Enjoy the Silence, Personal Jesus, Walking in my Shoes, Barell of Gun nebo Policy of Truth poprvé zazněl také materiál z novinky Delta Machine. Depešáci na aktuální šňůře opakují podobný scénář jako v případě předchozího turné Tour Of The Universe. Tehdy se u nás objevili také dvakrát, ve stejném časovém intervalu a na totožných místech. Předskakovat budou The Soft Moon. 

 

 

 

WhitneyHouston SQWHITNEY HOUSTON

co: Jedna z nejúspěšnějších zpěvaček všech dob se před 2 roky utopila ve vaně hotelového pokoje
kdy: 11. února

Whitney Houston katapultovalo mezi hvězdy už její eponymní debutové album z roku 1985, za nějž získala svoji první cenu Grammy. V dalších letech putovalo do jejích rujou dalších pět sošek, mimo jiné i za megahit z filmu The Bodyguard I Will always Love You, v němž si po boku Kevina Costnera zahrála hlavní roli. Umělkyně, jež ovlivnila celou generaci zpěvaček, vydala celkem šest řadových alb, to poslední v roce 2009. Závěr její kariéry poznamenalo užívání drog. Právě drogy se podílely na jejím předčasném úmrtí - příčinou smrti bylo selhání srdce v kombinaci s požitím kokainu. V jejím těle byly při pitvě nalezeny i další látky: nejrůznější léky, tišící prostředky a marihuana. 

 

 

edsheeran SQED SHEERAN

co: Miláček britské scény pustí do světa svoji druhou nahrávku
kdy: 17. února

Ve stejný den, jako oslaví své třiadvacáté narozeniny, vydá britský mladíček Ed Sheeran své druhé album. Jeho debut nazvaný + způsobil nejen na Ostrovech velký poprask, Sheeran získal dvě ceny Brit Award a očekávaný albový nástupce se tedy těší značné pozornosti. Ed neponechal nic náhodě a nový materiál natáčel v Los Angeles se špičkovým producentem Rickem Rubinem. Název alba zatím není známý, avšak podle Sheerana opět nebude začínat klasickým písmenem. Koncem loňského roku se muzikant skladbou I See Fire podílel na soundtracku k filmu Hobit: Šmakova dračí poušť. 

 

 

 

tera melos tour2014 SQTERA MELOS

co: Tera Melos se vracejí po dvou letech do Evropy
kdy: 20. února - 007, Praha

Kalifornská skupina Tera Melos udělala při své koncertní premiéře v dubnu 2012 na strahovské Sedmičce slušný humbuk. Při svém současném nabitém jarním turné se trio vrátí na místo činu, aby přehrálo i nové skladby z loňského alba X'ed Out. Že to s československými koncerty myslí vážně, se můžete přesvědčit ve videopozvánce, v níž mluví člen kapely John Clardy moc pěknou slovenštinou. Kromě Prahy zahrají o dva dny dříve i v Bratislavě, večer nato v Českých Budějovicích. Na Sedmičce jim budou předskakovat plzenští Made By The Fire. 

 

 

 

blackbird blackbird SQBLACKBIRD BLACKBIRD

co: elektronický kouzelníček zahraje svůj zasněný pop Praze
kdy: 23. února - MeetFactory, Praha

Kdo má rád sestavy jako Gold Panda, Four Teta, Caribou a nějaké balearic disco, potěší ho další z večerů Bohemian Like You, který 23. února představí v MeetFactory amerického hudebníka hrajícího pod pseudonymem Blackbird Blackbird. Mikey Maramag má na svém kontě několik nahrávek, zatím poslední bylo loňské LP Summer Heat, které vás i nyní dokáže alespoň na chvíli přenést do teplých letních dní. Večer zahájí český projekt Mayen představující se v nové sestavě.

  

 

 

 

vinyla n SQVINYLA

co: Slavnostní vyhlášení třetího ročníku hudebních cen
kdy: 26. února - Fléda, Brno

Slavnostní vyhlášení Vinyly je opět pojato jako malý festival české hudby, kde postupně vystoupí Houpací koně, Never Sol, Kyklos Galaktikos a Floex. Rozhodovat se bude ve třech kategoriích: Deska roku (nominováni Houpací koně, IQ+1, Kittchen, Vložte kočku), Objev roku (Deaths, Nylon Jail, Palermo) a Počin roku (15hodinový koncert skupiny B4, Aktivity klubu Neone, projekt Piana na ulici). Nedílnou součástí je již tradiční křest vinylu se skladbami všech nominovaných. Vyhlášení v brněnské Flédě budou moderovat Martin Tvrdý (Bonus) a Hortenzie Vzteklá.

 

 

text: Petr Adámek, Ondřej Bambas

 


 

Depeche-Mode-tour-2013 TOP

zavřít