Love Gangsters: Cukr a bič

Vydáno 01.03.2007 | autor: redakce

Den poté, co Love Gangsters pokřtili v Roxy debut Viva Sicherheits, vyzpovídal Daniel Folprecht frontmana Marothu. Jak hodnotí nové album? Jak se LG líbí pod křídly 10:15? A jezdecký bičík má stále po ruce?

Love Gangsters: Cukr a bič Love Gangsters: Cukr a bič

CUKR A BIČ

Pohleďte na příběh nečekané paralely dvou M. Když v roce 1998 zmrskal režisér Menzel producenta Sirotka kvůli neshodám ohledně práv na natočení filmu podle Hrabalovy knihy Obsluhoval jsem anglického krále, byla to slušná skandální aférka. Tou dobou se ovšem na koncertech běžně oháněl jezdeckým bičíkem i Marotha, nynější leader Love Gangsters. Tehdy ještě jeho konání prošumělo bez většího povšimnutí.

Marotha posléze změnil tým, Menzelův příslušný film nedávno vplul do kin, českobudějovičtí electropopaři Love Gangsters se pyšní čerstvým debutem Viva Sicherheits a všichni napjatě sbírají první ohlasy. Den po zdařilém křtu v pražské Roxy sršel Marotha energií a parťáka Junkera takřka nepustil ke slovu. Inu frontman...

Máte díky úspěchu v pražských rádiích lepší pozici v metropoli než jinde, neřku-li v rodném městě?
M: Skladbu Bad Attitude znají lidi určitě víc v Praze. Tam na nás publikum i paří, což zatím není všude běžný. Je třeba dostat se i do jiných rádií, aby nás nasadili jako singl. Teď jsme sice byli i na Radiožurnálu...
J: ...ale kdo z mladých poslouchá Radiožurnál.

Ujali se vás 10:15 Promotion. Je prosazování s jejich pomocí výrazně lehčí?
J: Obstarali promo kampaň, takže jo. Víc se asi pro začínající kapelu nedá udělat.



Museli jste do Viva Sicherheits investovat vlastní finance?
M: Ne, desku platil vydavatel SubPub. Celou ji zatáhl, zajistil novej mastering, obal, bude i plakát do obchodů. Na druhou desku snad sežene i studio a vyzkoušíme to trošku jinak, s živýma bicíma. To by údajně taky hradil vydavatel.

Výsledná podoba alba je zcela dle představ? Nic byste nezměnili?
M: Kdepak, takhle to je a vzhůru do světa!
J: Něco přemíchávat už nemá cenu.

Vydání desky jste odkládali skoro rok. Přibyl v mezidobí nový materiál?
M: Máme hotových dalších šest věcí, zatím je to taková předprodukce.
J: Budou trochu tvrdší, hodně synťáků...
M: Jak jsem říkal, zkusíme živý bicí. Uděláme jednu písničku s bubeníkem a uvidíme, jestli to bude lepší nebo horší než studiová electro verze. Chceme z toho cítit nějakej posun, ale samozřejmě to nemusí vyjít.



Co Love Gangsters a coververze?
M: Připravili jsme takovou srandu. Jsou to spojený dva DJs, kteří udělali covery tanečních písniček a my do těch jejich coverů máme vmontovanou ještě naší Bad Attitude, takže to je úplnej ultracover.
J: Spíš než cover na druhou to je remix na třetí.

Nedávno jste vyhráli jedno z kol Berentzen Líheň 2007 – co vás přimělo k účasti?
M: Je to soutěž pro mladý kapely, který mají možnost vyhrát třeba účast na festivalu Colours Of Ostrava. Tak jsem jim poslal naši nahrávku, zúčastnili jsme se prvního kola s kapelama Noise Cut, což jsou Slováci a Zlatý voči z Prahy a vysvětlili jsme jim, jak se to dělá.

Takže proti hudebním soutěžím nemáte námitek?
J: V zásadě ne, ale jsou soutěže a soutěže. Některý mají smysl a jiný ne.
M: V tomhle případě jsme si řekli, že v Ostravě jsme nikdy nebyli, tak proč ne. Zajedeme tam a vysvětlíme Ostravákům, jak se baví kluci v Českých Budějovicích. Takže teď si dáme druhý kolo, to taky vyhrajeme, potom bude finále a co pak?



V jaké pozici byste tedy chtěli mít Love Gangsters do roka a do dne?
M: Vždycky říkám, že každej rok to musí být lepší. To znamená, že letos musíme odjet co nejvíc koncertů a festivalů, aby na nás konečně všude začali chodit lidi. Což si myslím, že po první desce ještě nebude, ale s druhou už musíme mít nějakou pozici. Je třeba pořád stoupat, jakmile to půjde dolů, můžeme jít dělat něco jinýho.

text Daniel Folprecht, foto Petr Tibitanzl
(kompletní fotoreport z křtu Love Gangsters od Petra Tibiho najdete ZDE)



www.lovegangsters.com





zavřít