Flamenco bez svého mistra. Zemřel geniální kytarista Paco de Lucía

Vydáno 28.02.2014 | autor: redakce

Paco de Lucía, jenž byl považován za jednoho z nejlepších kytaristů světa, zemřel ve věku 66 let na infarkt. Nešťastná událost se přihodila 26. února během jeho dovolené v Mexiku.

Flamenco bez svého mistra. Zemřel geniální kytarista Paco de Lucía Flamenco bez svého mistra. Zemřel geniální kytarista Paco de Lucía

paco de Lucia 01

 

Muzikant se narodil jako Francisco Gustavo Sánchez Gomes 21. prosince 1947. Už od dětství se učil hrát na kytaru, přičemž první lekce dostával od svého otce. Když mu bylo 14, vyhrál mezinárodní flamenco soutěž a krátce nato vydal se svým bratrem Ramónem první nahrávku Los Chiquitos de Algeciras.

V šedesátých a sedmdesátých letech etabloval jako zásadní kytarista flamenca. Společně se zpěvákem Camaronem de la Isla, jenž ve Španělsku flamenco znovu oživil, natočili 10 nahrávek, a to jak klasické flamenco, tak i fúzi rocku a popu.

S podporou hráčů na bongo a baskytaru vytvořil Paco de Lucía jednu z nejznámějších španělských melodií, rumbu s názvem Entre Dos Aguas, jež vyšla v roce 1973. Jeho virtuosita byla založena na klasických flamenco postupech, zároveň však otevíral hranice žánru dalším vlivům. "Musíte být důvěryhodní. Bez ohledu na to, jakou tvoříte harmonii a jak šíleně to vypadá, stále to musí znít jako flamenco," říkal k tomu muzikant.

Král flamenca vystoupil několikrát i v Česku, naposledy před dvěma lety v pražské Lucerně.

nytimes.com, ape

 

 

 

 

zavřít