Rova Quartet již zítra v Praze

Vydáno 02.03.2007 | autor: redakce

Rova Saxophone Quartet, nadžánrové sdružení špičkových saxofonistů z Kalifornie, s kořeny ve free jazzu, avant-rocku, nové hudbě 20. století i v etnických stylech Afriky, Asie i západních zemí, vystoupí v Paláci Akropolis.

Rova Quartet již zítra v Praze Rova Quartet již zítra v Praze

Rova Saxophone Quartet rozpíná hudební obzory už od roku 1977. Jeho členové disponují absolutní virtuozitou a experimentují na hranici komponované hudby a kolektivní improvizace. Výsledkem je hudba, v níž se prolínají intelektuální výzvy, dobrodružství i vášně. I když většinu repertoáru komponují členové Rovy, skupina spolupracovala s řadou významných skladatelů (např. Terry Riley).

Od svého založení skupina natočila více než dvacet alb s původními kompozicemi. Není překvapivé, že hudbu Rovy ovlivnili saxofonoví skladatelé post-bopové éry jako John Coltrane, Albert Ayler, a Anthony Braxton. Kvartet však čerpal inspiraci i od avantgardních autorů jakými byl například velikán musique concrete Edgard Varese anebo experimentující průkopník John Cage.



Jedna z prvních nahrávek kvartetu, As Was (1981), je milníkem tvůrčí hudby 20. století. Dalším mezníkem se stala skladba Ascension od Johna Coltrana, kterou skupina hrála poprvé roku 1995 na počest 30. výročí jejího vzniku. Tehdy se Rova spojili s Fredem Frithem a dalšími osobnostmi experimentální hudby, aby koncertně provedli a natočili novou verzi téže skladby Electric Ascension.

Encyklopedie The Penguin Guide to Jazz popisuje hudbu tohoto neustále se vyvíjející se kvarteta jako "životem překypující vesmír saxofonových zvuků, které zpochybňují konvenční hranice zvuku i prostoru". Respektovaná publikace The Jazz Rough Guide píše: "Maximálně vynalézavá, eklektická a stále experimentující Rova patří k nejvýraznějším saxofonovým kvartetům, které vznikly v konjunktuře tohoto formátu v 70. letech."



Rova Quartet
Palác Akropolis, Praha
Neděle 4. března, 19:30.

Více na www.rachot.cz



zavřít