Matěj Ruppert: S Vladimirem 518 půjdeme v pětašedesáti na ryby

Vydáno 11.03.2014 | autor: redakce

"Byt jsem nikdy nezdemoloval, ale jednou jsem rozflákal o zeď telefon," říká Matěj Ruppert v návaznosti na povedený klip Up the Speed Now, který se objevuje i v nominacích v anketě Žebřík. Hlas Monkey Business se na slavnostním vyhlášení ukáže i osobně - společně s Romanem Holým vystoupí ve společné show s kapelou Vladimira 518.

Matěj Ruppert: S Vladimirem 518 půjdeme v pětašedesáti na ryby Matěj Ruppert: S Vladimirem 518 půjdeme v pětašedesáti na ryby

Monkey Business recyklaceMonkey Business odstartovali turné s názvem Vyznavači dobrých mrvů


Právě startuje vaše jarní turné, máte za sebou první koncerty. Co jste nachystali nového?

Každé turné se snažíme nějak ozvláštnit, aby to bavilo jak nás, tak i lidi, kteří přijdou. Tentokrát jsme oprášili a nazkoušeli pár věcí, které jsme dlouho nehráli, jako třeba Sensation, Blue Umbrella nebo Branded. To nás zase trochu nakoplo. Pak na každý koncert dorazí nějaký speciální host. A taky bychom rádi v co nejbližší době udělali nový singl. Roman už pracuje s materiálem na novou desku, takže bychom do konce dubna chtěli mít venku první písničku a hrát ji na koncertech.

Turné má přívlastek "recyklační", jelikož se koná v rámci spolupráce s projektem Samosebou, jenž podporuje třídění odpadu. Co si vlastně Monkey Business myslí o recyklování hudby, coverech?
Existuje dost písniček, které se staly velkými hity až poté, kdy z nich někdo udělal covery. Já osobně ale covery moc nemusím a jsem rád, že s Monkey Business máme dost věcí, abychom je nemuseli dělat. Hrajeme jen jeden, písničku Sternenhimmel od našeho oblíbence Huberta Kaha. Zároveň si samozřejmě uvědomuju, že česká populární hudba je od šedesátých let na coverech založená a vlastně závislá. Když se písnička uchopí jinak než originál, tak proč ne. Čemu ale nerozumím, když někdo udělá cover úplně stejně jako originál. Třeba Easy od Lionela Richieho, kterou předělali Faith No More. Tyhle dvě verze jsou úplně stejné včetně kytarového sóla. Tomu nerozumím.

 

 

Mluvil jsi o hostech vašeho turné. Někteří z nich nejsou překvapením, jiní poměrně ano. Jak jste narazili např. na Rytmuse?
My rádi překvapujeme a propojujeme světy, které by člověk nečekal. Já osobně se s Rytmusem znám asi deset let. Nejsme nijak blízcí kamarádi, ale kdykoliv se vidíme, tak si fajn pokecáme. V létě jsme se potkali na festivalu Hrady.cz, kde hrál taky. A jelikož často a rádi jamujeme, na jedné zastávce Hradů jsme ho vytáhli na pódium. Podle mě je to nejlepší rapper současnosti.

5kopieMatěj Ruppert s Vladimirem 518Monkey Business to poslední dlouhou dobou táhli s PSH. Tahle fúze bude částečně pokračovat i na Žebříku, kde budete s Romanem Holým hostovat Vladimirovi 518. Plánujete podobně blízkou spolupráci i do budoucna?
Snad ano. Vladimirovi jsem několikrát v legraci říkal, že spolu budeme v pětašedesáti chodit na ryby a vzpomínat na doby, kdy jsme byli mladý. Hudební spolupráci s ním si dokážu představit prakticky kdykoliv. Líbí se mi, co dělá.

S kým dalším byste si dokázali představit takto úzký kontakt?
Hostovačka se dá udělat s kýmkoliv, ale musí vyplynout ze situace a musí to fungovat hlavně po osobní rovině. Poslední dobou mě strašně baví Albert Černý. Pro mě je to za posledních pět let nejvýraznější postava český scény. Rozumím tomu, co dělá a jak to dělá, navíc úžasně zpívá a má skvělou výslovnost. Podobných lidí by česká scéna potřebovala daleko víc.

Už má vaše vystoupení s Vladimirem 518 konkrétní obrysy? Máte nazkoušeno nebo budete improvizovat?
Předpokládám, že show proběhne na spirále naší dosavadní spolupráce. Asi zazní skladby jako Podpantoflák, ale budeme i improvizovat.

V anketě máte želízko v podobě klipu Up the Speed Now. Máte představu, jak v Plzni oslavíte, pokud vyhrajete?
Vzhledem k tomu, že se tam uvidíme právě s Vladimirem, Trafikem a celou touhle crew, tak budeme oslavovat, ať vyhrajeme nebo ne. Mejdan na Žebříku je vždycky velkolepý.

 

 

Ve zmíněném videoklipu Ivan Trojan s Kristýnou Bokovou totálně zdemolují byt. Máš podobnou zkušenost i z vlastního života?
(směje se) Takhle strašnou ne, ale podobnou zkušenost mám se svoji bývalou manželkou. Rozflákal jsem o zeď telefon a pak ještě talíř. Ženu jsem nikdy neudeřil, ačkoliv jsem byl v situacích, kdy bych byl v právu. Ale radši jsem rozflákal ten telefon. Stejně to nepomůže, ale když už do něčeho třísknout, tak ne do ženy.

monkey business 06

Kdo během natáčení vytáhl kultovní hlášku Tvoje bába?
Přišel s tím spontánně Ivan Trojan. Já jsem tu hlášku předtím neznal, ale pak jsem si všimnul, že se to normálně používá. Ta hláška se mi jeví staře, taková osmdesátá léta, ale používají to mladý lidi, což mě překvapuje. Ale jsem rád, že jsme ji trochu oživili.

Kauza Řezník a tvůj plán vrátit cenu z roku 2006. Objevily se v téhle souvislosti vedle pozitivních komentářů i nějaké negativní?
Některých jsem si všimnul v mediálních ohlasech celé té kauzy. Jeden kolega zpěvák mi napsal smsku, že mi rozumí, ale že pro něj je to naprosto nepřijatelné. Že má dvě dcery a že si nedokáže představit, že by jednou něco takového poslouchaly. Tomu rozumím, ale snažil jsem se mu vysvětlit, že o to vůbec nejde. Když si přeložíš texty takových Rolling Stones, taky zjistíš, že by je děti neměly slyšet. A takových kapel je hrozně moc. Pak jsem rozohnil kostymérku StarDance, kde jsem v té době účinkoval. Řekla takovou zajímavou větu, která je vcelku jasná, ale lidi si tu věc uvědomí, až když jsou s tou situací konfrontováni. Říkala, že by měla ohlídat děti, aby se k něčemu takovému na internetu nedostaly. A já jsem jí okamžitě upozornil, že na internetu jsou mnohem horší věci, než je Řezník. Vraždy, lidi rozjetý vlakem, tvrdý porno... A že jestli se do té doby nestarala, na co její děti na internetu koukají, tak by měla hodně rychle začít.

 

text: Petr Adámek

 


 

matej ruppert vladimir TOP

zavřít