SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jeff Porcaro (132.)

Vydáno 29.03.2014 | autor: redakce

Bubeníci to mají těžké, většinou bývají nenápadnými nosiči vody skrytými za hradbou svých instrumentů a během koncertů sledují záda svých mediálně známějších spoluhráčů. K těm, kteří se přesto stali hvězdami, patří Jeff Porcaro, jeden ze zakládajících členů Toto.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jeff Porcaro (132.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jeff Porcaro (132.)

Jeff5Jeff Porcaro, vlastním jménem Jeffrey Thomas Porcaro, se narodil 1. dubna 1954 ve městě Hartford v americkém státě Connecticut. Jeho jméno je spojeno především s muzikály a hudebními fajnšmekry uznávané kapely Toto, v letech 1975 až 1990 byl však tento skvělý hráč na bicí nástroje podepsán pod 650 tituly jiných hudebníků, což znamená v průměru spolupráci na jedné desce týdně! Prvního dubna tohoto roku by se pracovitý umělec dožil 60 let. Zemřel 5. května 1992.

Porcaro's garage

Historie skupiny Toto začala v Los Angeles počátkem 70. let, kdy se v garáži rodiny Porcarů scházeli ke společnému hraní Jeff Porcaro, pianista David Paich a baskytarista David Hungate.

Zakládající člen skupiny spolupracoval s mnoha známými hudebníky a kapelami, jejichž výčet by mohl připomínat telefonní seznam. Z těch nejznámějších to byli například Paul McCartney, Jackson Browne, Ricki Lee Jones, Nik Kershaw, Paul Simon, Don Henley, Madonna a desítky dalších. Nikoho proto asi příliš nepřekvapí, že právě tento bubeník, který s muzikou začínal v sedmi letech, hraje na jednom z nejslavnějších alb všech dob, Thrilleru Michaela Jacksona.

jeff porcaro ABANenahraditelný Bonham

Odchod ze skupiny nebo v horším případě smrt bubeníka většinou neznamená  rozpad slavné kapely. Platí to v případě Jeffa Porcara, jehož tři roky po jeho smrti nahradil Angličan Simon Phillips, který toho roku s Toto nahrál album Tambu. Výjimkou potvrzující pravidlo tak zůstává další z bubeníků, který se nedožil ani čtyřicítky, John Henry „Bonzo" Bonham z Led Zeppelin. Ten zemřel v roce 1980 ve svých 32 letech poté, co se udusil zvratky po požití značného množství alkoholu. Po jeho smrti se zbývající členové rozhodli Led Zeppelin rozpustit, protože Bonhama považovali za nenahraditelného.


jeff-porcaro-music-videosPředevším rockový bubeník se totiž nevyhýbal ani popové muzice, pokud měl pocit, že je v rámci žánru kvalitní. Takto se například ještě rok po své smrti objevil na albu Richarda Marxe Paid Vacation. "Jeff byl nejlepší bubeník, s jakým jsem kdy spolupracoval," nechal se slyšet Marx, který mu věnoval skladbu One Man.

Při pracovitosti Jeffa Porcara, který s Toto hrál na úspěšných albech Hydra, Toto IV či Isolation, není divu, že se mnohé nahrávky objevily až po jeho smrti. To je případ alba Toto Kingdon Of Desire, které bylo dodatečně dedikováno jeho památce. Stejně tak bubnuje s 10cc na jejich desce Meanwhile, na které mu kapela věnovala skladbu The Night That Stars Didn´t Show.

Smrtící vůně

Smrt Jeffa Porcara byla pro jeho okolí včetně manželky, televizní hlasatelky Susan Norris a jejich tří synů, z nichž nejmladšímu Nico Hendrixovi byly v té době necelé dva roky, obrovským šokem. V podstatě šlo o nehodu, kdy se Porcaro při ošetřování rostlin na své zahradě nadýchal pesticidů, což nevydrželo jeho srdce oslabené kouřením a užíváním kokainu. Příčinou smrti tak byly otrava a srdeční kolaps, bylo mu pouhých 38 let. Slavný bubeník byl za účasti 1500 fanoušků a přátel pochován na hřbitově v Hollywoodu. Na vzpomínkovém koncertu ještě téhož roku v Los Angeles vystoupili mimo jiné Don Henley, Michael Mcdonald, George Harrison, Eddie Van Halen a pochopitelně členové Toto. Výtěžek byl věnován Porcarovým synům.

text: Roman Jireš

Příště: David Williams

zavřít