Emoce i fraška: TOP 15 coververzí Smells Like Teen Spirit (II.)

Vydáno 07.04.2014 | autor: redakce

U příležitosti výročí dvaceti let od tragické smrti Kurta Cobaina jsme vybrali patnáctku nejzajímavějších coververzí Smells Like Teen Spirit. Po úvodní osmičce představujeme dalších sedm předělávek této nesmrtelné hymny.

Emoce i fraška: TOP 15 coververzí Smells Like Teen Spirit (II.) Emoce i fraška: TOP 15 coververzí Smells Like Teen Spirit (II.)

 

 

Naléhavost, intenzita, vizionářství: TORI AMOS

Jeden z nejstarších coverů Smells Like Teen Spirit (ne-li vůbec nejstarší) má na svědomí Tori Amos. Objevil se na zpěvaččiném EP Crucify necelý rok po vydání původní verze. Jak se později ukázalo, zařazení novinkové skladby po bok klasik Angie Rolling Stones a Thank You Led Zeppelin bylo vskutku vizionářské... Působivá je zejména živá prezentace z Montreux, kdy se tehdy osmadvacetiletá zpěvačka doprovází pouze na klavír. Přestože si prý Cobain dělával legraci ze způsobu, jakým Tori vyslovovala "mulatto" a "albino", jde o jednu z nejpůsobivějších verzí vůbec.

Hodnocení: 70%

 

 

Kurte, promiň!: LUCIE BÍLÁ

Coververzi jediného českého zástupce v tomto žebříčku nejlépe zhodnotil na Youtube uživatel MrTheDayX: "Kurt Cobain byl vizionář. Věděl, že se tohle jednou stane, a zastřelil se raději 20 let předem." Že Nirvanu coveruje někdo jako Lucie Bílá? Proč ne, vždyť někde hluboko v duši v ní stále dřímá rockerka (minimálně to sama Hanka tvrdí). Proč ale skladbu na jejím loňském turné doprovázeli pestrobarevní, slizcí tanečníci, gejzíry páry a kanonáda světel, že by i Matějská pouť záviděla? Nemluvě o českém textu, jehož tvůrce by zasloužil deset let natvrdo. Horší cover téhle skladby jistojistě neuslyšíte.

Hodnocení: 0%

 

 

Jednou doma v obýváku: MATTHEW MAYFIELD

Třicetiletý Matthew Mayfield je jedním z desítek, stovek tisíc nezávislých muzikantů, kteří si tvoří hlavně pro vlastní potěšení a radost. Stejné potěšení a radost je slyšet i z jeho verze jednoho z nejslavnějších songů devadesátých let. Možná je to obývák, možná velmi zdomácnělá zkušebna. Ti dva kolem jsou možná Matthewovi kamarádi, možná náhodní muzikanti: na každý pád je kombinace jeho lehce nachraptělého hlasu, akustické kytary, cella a jemných bicích autentická, upřímná, uvěřitelná a mrazivá. Stejně jako originál.

Hodnocení: 80%

 

 

Recese?: THE UKULELE ORCHESTRA

Oktet The Ukulele Orchestra z Velké Británie tvoří sedm hráčů na ukulele a jeden baskytarista. I v tomto složení se dá prezentovat grunge. Což o to, provedení těmito nepříliš tradičními nástroji je originální a nápadité. Ostatně sestava, jež funguje už od roku 1985 si ne náhodou zahrála v takových svatostáncích jako je Opera v Sydney, Royal Albert Hall v Londýně nebo Carnegie Hall v New Yorku. Zároveň se však nelze ubránit dojmu, že kapela má z hraní z velké části srandu, což je znát i z jejich interpretace této skladby. Proč ne, "entertain us..."

Hodnocení: 60%

 

 

Grunge v rukou boybandu: TAKE THAT

Ano, mohli jsme pro vás natočit normální coververzi Smells Like Teen Spirit. Energie, riffy a nějaká ta vábnička pro všechny ty mladé holky. Jenže my jsme řekli: "Ne"... Takže necháme na pódium vtrhnout Garyho Barlowa, který ze sebe s úvodním textem "Load up your guns..." teatrálně strhne bílé tričko a pak si několikrát upraví text po svém. A jako hudební doprovod postavíme na stage další členy Také That, kteří vypadají, že své nástroje drží v ruce úplně poprvé. Fraška. Zlatý Petr Čtvrtníček se svými čivavami. Na druhou stranu, s trochou nadsázky tuhle verzi překousnete spíš, než tu od Miley Cyrus nebo Hanky Zaňákové.

Hodnocení: 30%

 

 

Není jen Apocalyptica: 2CELLOS

Nápad hrát rockovou muziku na cella není nikterak původní ani originální. Byla tady Apocalyptica s přehrávkami Metalliky, Sepultury, Faith No More nebo Pantery a jistě mnoho dalších nadšenců s rockovým srdcem a smyčci v rukou. Duo 2 Cellos pochází z Chorvatska a pro potřeby svých nástrojů už přearanžovali písně umělců jako Michaela Jacskona, U2, Kings of Leon nebo Coldplay. Na verzi Smells Like Teen Spirit jsou nejzajímavější zejména energie, drive a nasazení, s nimiž tuhle hymnu devadesátých let předvádějí. A také břitké nazvučení.

Hodnocení: 70%

 

 

Vzhůru do tanečních: RAGNAR BJARNASON

Zpěvák Ragnar Bjarnason, doma na Islandu přezdívaný Raggi Bjarna, letos oslaví osmdesátiny. Že si však zachovává svěží mysl, dokazuje jeho šest let stará předělávka Smells Like Teen Spirit. Do stylu latinu přearanžovaná skladba by skvěle zapadla jako výuková pomůcka v tanečních. Upřímně, kdo se v neděli večer místo stříleček na playstationu dobrovolně a rád učil v lakýrkách sambu? S touhle verzí by to jistě šlo mnohem snáz. {vypnoutlink:Lucie}

Hodnocení: 60%

 

 

text: Petr Adámek

 


 

Nirvana-nirvana-21 TOP

zavřít