RECENZE: Soundtrack z Vejšky vzdělá v temnějších beatech

Vydáno 08.04.2014 | autor: redakce

Hudba ze snímku Vejška stojí za pozornost i bez nutné obliby samotného filmu. Silné songy i kvalitní instrumentální výstavba ze soundtracku dělají místo kolekce použité muziky plnohodnotné album.

RECENZE: Soundtrack z Vejšky vzdělá v temnějších beatech RECENZE: Soundtrack z Vejšky vzdělá v temnějších beatech

vejska coverVEJŠKA
SOUNDTRACK
Popron music
30 trax / 36:48

Tracklist: Jak nehulym?, Zdrhej, Taky na UMPRUM, I Am Down, Nic nejsi, ty!, Whistle, Neříká se sprejovat, Strip, Nepijete pivo, Dark, Prachy jsou sexy, Děti prázdnoty, Si řekla sama, I Am Down I, Houl trejn!, Zdrhej (instrumental), Já maluju, ale nesprejuju, People Dead, Vona je takovej typ, Planeta Praha (instrumental), Seš fakt kretén!, I Am Down II, Somrovat na fotrovi, Merci, S klukama na ryby, All I Need, Někdo umřel?, Suicide, Normální kurva!, Planeta Praha

Hudby k filmu o writerech a graffiti scéně se nemohla neujmout některá z povolaných osob této subkultury. Pod soundtrackem se producentsky podepsal člen PSH a uznávaný domácí producent, DJ Mike Trafik. Podpisem pod Vejšku si tak stoupl do řady za DJ Wiche, který má na svědomí kompilaci k předchozímu snímku Gympl, na něhož Vejška pozvolna navazuje.

Nejen film se tak stává volným pokračováním, ale i soundtrack pomyslně začíná tam, kde kompilace ke Gymplu končí. Mike Trafik především sází na krále českého rapu, Vladimíra 518 a songy z jeho sólových desek. Nosným hitem se může titulovat Planeta Praha z alba Idiot, který bezesporu celý soundtrack pozvedá o level výš. Zremixovaná klasika Děti prázdnoty z jeho debutu Gorila vs. Architekt, stejně jako před časem vydaný song Zdrhej, stojí hned v závěsu hrstky plnohodnotných songů, které kompilace nabízí.

Hudební pestrost pak trochu rozevírá kousek All I Need nasměrovaný k electro popovému duchu. Vokál Veroniky Kratochvílové spolu s Trafikem patří producentskému duu pod jménem Beatbustlers a debutovou deskou Hangover z minulého roku, z níž je tahle odpočinkově drzá záležitost do soundtracku vypůjčena.

Vedle songů se na soundtracku nacházejí také instrumentální podkresy, ze kterých do popředí vystupuje zejména temná I Am Down a to rovnou ve všech třech verzích, které kompilace servíruje. Spolu s Dark či Planetou Praha v instrumentálním soundu se svým zvukem vymykají zvyklostem české produkce. Při melancholicky zasněných elektronických aranžích až po tvrdší beaty se pak snáz dají odpustit vpasované hlášky z filmu, které vedle kvalitní muziky bohužel působí místy až otravně.

Soundtrack k Vejšce je poměrně vyhraněná kolekce žánrového seskupení i poměru instrumentálek oproti songům s klasickou stopáží. Cílí na specifické posluchačstvo a k masám má daleko. Bez laciné podbízivosti širšímu mainstreamu tak podtrhuje svou nejzásadnější devízu. Opravdovost.

BEST TRAX: Planeta Praha - Vladimír 518, All I Need - Beatbustlers, I Am Down - Mike Trafik
ZKUS TAKY: Vladimír 518 - Idiot, WWW - Atomová včela, Prago Union - Vážná hudba

 

Martina Černá
5/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít