Mighty Sounds se brání likvidačním pokutám. Sepisuje petici

Vydáno 10.04.2014 | autor: redakce

Jak jsme již informovali, Mighty Sounds čelí už čtvrtým rokem pokutě za hluk od Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje. Tyto pokuty se každým rokem zdvojnásobují, letos se jedná už o 420 tisíc korun. Organizátoři se brání.

Mighty Sounds se brání likvidačním pokutám. Sepisuje petici Mighty Sounds se brání likvidačním pokutám. Sepisuje petici

DKM web Kerry Brett creditJednou z hvězd letošního ročníku budou Dropkick Murphys


Pořadatelé k pokutám uvádějí: "Pokud bychom takovou pokutu museli zaplatit, je téměř jisté, že by to zabránilo pořádání dalších ročníků. Festival Mighty Sounds by skončil." Pořadatelé nesouhlasí s nepřiměřenou výší pokuty ani se současným nastavením hlukového limitu pro jednorázové hudební akce. Proti rozhodnutí Krajské hygienické stanice se odvolají, objevila se také petice na podporu kulturních akcí pod širým nebem.

Případ Mighty sounds není ojedinělý. "V současné době je legislativa týkající se hlukových norem nastavena tak, že ji nemůže splnit žádná obydlená část ČR, natož openairové kulturní akce. Mohou tak být sankcionovány horentními sumami, které sahají až ke statisícům korun. To může znamenat pro většinu festivalů finanční likvidaci," uvádějí dále pořadatelé festivalu s tím, že pokuta je podle nich nepřiměřeně vysoká a limity, které jsou v současné době v platnosti, nesmyslně nízké.

Pořadatelé dále tvrdí, že budou prosazovat, aby se do současného zákona o ochraně veřejného zdraví vrátila výjimka pro krátkodobé jednorázové akce, nebo aby byl přijat nový zákon, který dá možnost obcím rozhodnout o tom, za jakých podmínek se na jejich územích mohou konat jednorázové akce typu open air festivaly, koncerty, apod.

mightysounds.cz, ape

zavřít