LIVE: Vanessa v Praze - Ten správnej Bůh tu ještě není!

Vydáno 11.04.2014 | autor: redakce

Vanessa vydala koncem loňského roku své páté řadové album Antidotum. Po úspěšném křtu, který proběhl loni v Rock Café, se v rámci jarního turné podívala do Prahy zase. Tentokrát bylo jejím cílem téměř vyprodané Roxy. Lákadel bylo mnoho: Křest Bibleee, sedmnáct let stará skladba nebo nová scéna.

LIVE: Vanessa v Praze - Ten správnej Bůh tu ještě není! LIVE: Vanessa v Praze - Ten správnej Bůh tu ještě není!

vanessa live2014 05VANESSA
Roxy, Praha
10. 4. 2014

S novou scénou to nebylo až tak horké. Vanessa si na pódiových dekoracích dává záležet, na křtu v Rock Café měla třeba mrtvolu v pytli nebo plexisklo s krvavými otisky. Do Roxy měla být připravena scéna úplně nová, vytvářel ji jako už tradičně jeden z předních nezávislých výtvarníků Pablo de Sax. Jediným prvkem, který se na pódiu objevil, byla bohužel jen atrapa šibenice - i když zdařilá - včetně oprátky, černého havrana a s aspersoriem na svěcenou vodu.

Živá dekorace byla ale mnohem zajímavější. Návštěvníci koncertů po vydání desky Antidotum si jistě vybaví "diskopíču," tedy úplně nahou ženu popatlanou krví s diskokoulí na hlavě, která na pódiu tancovala vždy během skladby Spolkni ďábla a přicházela při refrénu "Taková malá diskočíča, taková malá mrtvá píča." Kromě této milé show si pro návštěvníky koncertu připravila i speciální vytoupení na začátek koncertu. Při úvodní skladbě Véna s kudlou nastoupili na pódium jen Moimir Papalescu, Jakub Horák a nahá diskopíča, která měla na sobě jen korzet pod prsa... A na obličeji masku Samira Hausera, zpěváka Vanessy. S holí v ruce pak celou skladbu "odzpívala" sama.

vanessa live2014 20vanessa live2014 19

Hlavním bodem večera byl bezpochyby křest Bibleee, nové knihy Samira Hausera, která vypráví o jeho životě. Součástí jsou i příběhy okolo Vanessy a texty některých písní. Tento budoucí bestseller pokřtil Moimir Papalescu, jehož příjmení je Papež. Jak řekl Hauser: "Pokřtí to Papež, ale on nebyl zvolenej, on se tak narodil a to je víc!" Papež nabral vodu z aspersoria, vycákl ji na knihu a podotknul, že vzhledem k pasážím o něm by byl rád, kdyby vůbec nevyšla.

Nejočekávanější skladbou večera byl Mikronaut, sedmnáct let stará skladba kapely Vanessa Gun. Lépe řečeno její nová verze, kterou vystihují slova Hausera: "Někomu se určitě nebude líbit, ale takovej je prostě život."

vanessa live2014 13

Vanessa v Roxy ničím zásadním nepřekvapila, neustále prokládala skladby komentáři typu: "Vážíme si toho, nečekali jsme to, jsme dědci." Hauser se opět na pódiu vyzvracel a Horák opět pobavil nemotornými tanečními kreacemi. Velkým mínusem celé show byl zvuk, který byl v první skladbě neúnosný, po zbytek večera "v kouli". Dřívější koncertní překvápka typu stříkající krev nebo živí červi rozházení do lidí jsou už definitivně pohřbena.

I tak se ale pořád vyplatí na Vanessu zajít. Skladby jsou zahrané s největší pečlivostí a zazpívané bez výpadku textů. Tuzex celou kapelu oživil a svojí kytarou dodal koncertní šťávu. Jako bonus lze získat i cenné rady od Hausera: "Ten správnej Bůh tu ještě není. Můžete si být jisti, že ruka Boží vždy dopadne na správné místo. Možná, že právě v této chvíli je vaše jméno povoláváno k poslednímu soudu. Proto kupujte merch, vy zmrdi!"

text: Hedvika Pajerová, foto: Pavel Mužák

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít