LIVE: Tomáš Klus má silnou cílovou skupinu

Vydáno 17.04.2014 | autor: redakce

Tento týden hlásil brněnský klub Fléda celkem třikrát vyprodáno: nejdříve na koncert Ibrahima Maaloufa v rámci festivalu Jazzfest Brno, podruhé a potřetí na vystoupení Tomáše Kluse a jeho (nebo Jiřího Kučerovského?) Cílové skupiny. Jedna show brněnským fanouškům prostě nestačila.

LIVE: Tomáš Klus má silnou cílovou skupinu LIVE: Tomáš Klus má silnou cílovou skupinu

tomas klus 2014 liveBrno 03TOMÁŠ KLUS
Fléda, Brno
15. 4. 2014

O publikum nemá Tomáš Klus rozhodně nouzi. První večer bylo nejen vyprodáno, ale přímo předimenzováno, zcela nad možnosti klubu. O slušná místa pro poslech tolik oblíbeného zpěváka se málem strhla rvačka, v publiku to šumělo nespokojeným reptáním, což se ale postupně v průběhu koncertu změnilo ve skandování jmen muzikantů a názvů songů.

Ani Klus se zpočátku nezdál v nejlepší hlasové formě, což pak potvrdil několika vtipnými glosami na průběh koncertu v Bratislavě z předchozího dne. Naštěstí se mu z toho podařilo záhy vybruslit, jakmile se více rozezpíval a rozmluvil. Vzhledem k tomu, že představuje na koncertech svoji aktuální desku Proměnamě, která je zvukově plnější a nástrojově propracovanější (na rozdíl od zvuku dvou kytar a zpěvů, s nimiž obvykle vystupuje), účinkuje na tour i více muzikantů. Kromě svého dvorního spolupracovníka Jiřího Kučerovského hraje nyní i s kontrabasem (na střídačku s baskytarou) a bicími, takže výsledek zní jako regulérní kapela.

Právě z nejnovějšího alba pocházela také většina skladeb, během večera zazněly například Amores Perros, Napojen, Pan Toffel, Narozeninovál a Nezapomínej, takže kdo si oblíbil Kluse jako písničkáře a kritika poměrů ve společnosti, protestsongů se nedočkal, jelikož hlavním tématem Proměnamě je láska a jiné životní filozofování. Ze starší tvorby si fanoušci mohli zazpívat třeba Marii, Malčik nebo Sibylu.

tomas klus 2014 liveBrno 05

tomas klus 2014 liveBrno 06

Více muzikantů na pódiu také znamenalo více podnětů k všelijakým legráckám, takže si ze sebe nestříleli s Kučerovským jen mezi sebou navzájem, fóry zazněly také na téma hokeje, neboť Kometa je jedno z aktuálních brněnských témat, nechyběly ani Klusovy geniální rýmovačky s výlety do publika. Pobavila také stylizace jeho a Kučerovského do doby swingových zpěváků ve stejnokroji a s notně ulízlými vlasy. Když se lidé neměli stále k odchodu, předstoupil před ně jen sám s kytarou, tentokrát ne jako Klus, ale jako Fráňa Hrubý, co skládá "ty hitovky" a přemlouval lidi k odchodu rýmovačkami s doprovodem kytary.

Samotnému koncertu není co vytknout, přesto je Tomáš Klus spíš typem umělce, kterému sluší více festivalová pódia než kluby. V otevřeném prostoru jeho hudba více komunikuje a lépe spojuje posluchače.

 

text: Nikola Illeová, foto: Romana Šlapáková

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít