TOP 10 videoklipů Robbieho Williamse, které musíte znát

Vydáno 25.04.2014 | autor: redakce

Robbie Williams už má na svém kontě takové množství singlů a nesmrtelných hitů, že už mu žádný "best of" žebříček nikdy nebude dost velký. Z jeho bohaté diskografie jsme tedy vybrali desítku položek, kterou by měl znát každý, kdo to nejen s jeho muzikou myslí alespoň trochu vážně. Kolik našich klipů se protne s vaším výběrem?

TOP 10 videoklipů Robbieho Williamse, které musíte znát TOP 10 videoklipů Robbieho Williamse, které musíte znát

 


Let Me Entertain You

Pátým singlem z první sólovky Life Thru A Lens otevřel Robbie Williams většinu koncertů, které během svého života odehrál. "Když jsme pracovali na demu, zaujal mě na něm takový chytlavý beat, který tepe v pozadí. Nemohl jsem ho dostat z hlavy, tak moc mě bavil. A baví mě dodneška." Jen tak pro zajímavost, v písni užitý výraz "mon cher" znamená "můj milý". A jen tato dvě slova stačila k tomu, aby bulvár začal spekulovat o údajné homosexualitě hlavního aktéra klipu. Robbie, který se v klipu stylizuje do člena kapely KISS, k tomu říká: "Až příliš mnoho popových zpěváků se snažilo předstírat, že jsou hetero. Já jsem byl první, kdo předstíral, že je gay!"

 

 

 

Millenium

První vlaštovka z dvojky I've Been Expecting You potvrdila Williamsovu stoupající křivku slávy a byla to právě ona, která z prvního místa britského žebříčku sesadila All Saints, tedy skupinu, s jejíž členkou byl autor 77 milionů prodaných nosičů v té době zasnouben. Videoklip oceněný Brit Award za rok 1999 tentokrát paroduje slavné Bondovky Thunderball a From Russia With Love a kromě ikonického Aston Martina, samplu You Only Live Twice od Nancy Sinatra a natáčení v Pinewood Studios (tedy místě, kde většina filmů s agentem 007 vznikala), se v něm objeví i jedna z Bond Girls - Lorraine Pascale.

 

 

 

 

She's The One

Coververze britských rockerů World Party a jedna z nejromantičtějších písní Williamsova repertoáru patří svým vizuálním ztvárněním mezi ty, na které se nezapomíná. Zpěvák v roli trenéra krasobruslení je tentokrát donucen zaskočit za svého zraněného žáka, a když se po dlouhých letech objevuje na mezinárodní soutěži, sklízí bouřlivé ovace, které doprovází jeho bezkonkurenční, samolibý úšklebek. Mimochodem, věděli jste, že právě salto vzad, kterým Robbieho jízda vrcholí, je ve skutečném krasobruslení zakázáno?

 

 

 

 

Rock DJ

Robbieho třetí britská jednička se stala asi nejkontroverznějším počinem z období startu jeho samostatné kariéry. A může za to dnes už legendární videoklip, ve kterém se umělec s chlupatou hrudí a tetováním lva na pravé paži začne svlékat z kůže, a to jen proto, aby zaujal blonďatou DJku. Moment, během kterého se na obrazovce poprvé objeví záběry "masa", dokáže rozhodit i po letech a tak není divu, že jej ve své době mnoho televizních stanic od VH1 až po VIVU zakázaly. V Dominikánské republice ale šli dokonce až tak daleko, že tuto cenzuru zdůvodnili údajným propagováním satanismu. Možná jim měl tehdy někdo ukázat na závěrečnou větu "No Robbies were harmed during the making of this video". Třeba by jim ta do očí bijící nadsázka nakonec došla.

 

 

Come Undone

Krysy, hadi, švábi, monokly, odhalená poprsí a jedna z nejnesmyslnějších prosazených cenzur textu v populární hudbě vůbec. To je Come Undone, další z nesmrtelných, ale přece jen ještě neohraných balad z dílny Robbieho Williamse a jeho dvorního producenta Guye Chamberse. Právě vystřižené slovíčko "fuck" v úvodu refrénu budiž důkazem toho, jak cenzura poškozuje umění. Dnes tak před sebou máme píseň, kde namísto úderného a zcela vhodně umístěného explicitního výrazu zůstalo jen hluché místo, ze kterého i neangličtinář pozná, že tady něco není v pořádku. Z ořezané verze Come Undone tak má ve výsledku kocovinu nejen Robbie, ale i jeho posluchač.

 

 

 

 

Something Beautiful

"V budoucnu bude každý mít svých patnáct minut slávy," prohlásil v roce 1968 Andy Warhol a právě tato věta se stala inspirací pro videoklip odehrávající ve světě fiktivních reality show a hvězdiček na jedno použití.  Psal se rok 2003, když se talentové soutěže začaly poprvé výrazněji prosazovat v hlavních vysílacích časech v televizích po celém světě a jedna taková show se stala i páteří vizuálu k písni Something Beutiful. Ta byla původně psaná na tělo Tomu Jonesovi, velšký tygr ji však nazpívat odmítl.  A koho že to hledá Británie tentokrát? Podívejte se sami.

 

 

 

 

Radio

Skladba, která vyšla v roce 2004 na kompilaci Greatest Hits, byla šestou, a na dlouhých osm let také poslední, která se podívala na vrchol britského žebříčku. Nit navázal až předloňský hit Candy. Radio můžeme brát jako pomyslný konec dlouhé a veleúspěšné kanonády megahitů, kterými nás držitel sedmácti Brit Awards na přelomu milénia zásoboval. Na druhou stranu, i když byly další roky v jeho kariéře z komerčního hlediska o něco chudší, rozhodně nelze říct, že by svou hudbou nudil.

 

 

 

 

Rudebox

Poslední věta z předchozího odstavce platí hlavně o Rudeboxu, který svým nečekaným electro zvukem překvapil v roce 2006 snad každého, ke komu se spolu s ním dostala i informace, že jej zpívá ten samý Robbie Williams, který stojí za Angels, Feel nebo Sin Sin Sin. Největší experiment zpěvákovy kariéry vyvolal extrémně protichůdné reakce. Jedni bývalého (?) člena Take That kritizovali za ústup od druhu muziky, kterou se proslavil, jiní jej právě za to bezmezně obdivovali a vynášeli do nebes jako spasitele popu. V každém případě ale reálný prodejní dopad nebyl tak velký, jak vydavatelství očekávalo a tak se Robbieho electro-kapitola uzavřela nečekaně brzy. Místo velkého comebacku tak na rok 2006 budeme vzpomínat hlavně jako na ten, kdy hitparády ovládala trojice Timberlake-Timbaland-Furtado.

 

 

Candy

Důkaz, že Robbie Williams ještě nepatří do starého železa, se nachází na dosud poslední, "běžné", řadovce Take The Crown, která sice nepatří mezi jeho nejsilnější nahrávky, ale několik povedených věcí na ní rozhodně najdete. Rozjuchaný singl z produkce Jacknifea Leeho o holce, která si je sebou až příliš jistá, se měl původně jmenovat Vertigo a patří k těm, s nimiž bylo nejméně práce. "Některým písničkám trvá roky, než se dopíšou, jiné z tebe vypadnou během několika minut a vůbec nad tím nepřemýšlíš. Netuším, čím to je. Prostě se to stalo," říká o ní už umělec.

 

 

 

 

Losers

A na závěr jedna perlička. Z Losers se sice kdovíjak velký hit nestal, ale to nic nemění na tom, že i na prahu čtyřicítky má Robbie Williams pořád plnou hlavu nápadů.  Video k folk-popovému duetu se zpěvačkou Lissie je stejně jako třeba Something Beautiful nenápadným komentářem své doby.  Zpěvák tentokrát sedí v obýváku a přes počítačový program Chatroulette si zpívá a povídá s náhodně vybranými lidmi z celého světa. Nikdo ze znuděné mládeže mu nevěnuje mnoho pozornosti, až narazí na překvapenou Češku Ivanu Tauberovou, kterou požádá o zhodnocení písničky a po několika vřelých slovech jí nakonec popřeje, aby se vyhnula kariéře v pornoprůmyslu. Vtipálek. Hlavně ale nezapomeňte video dodívat až do konce, Robbie má totiž překvapení i pro vás.

 

 

Tím náš výběr končí. Trefili jsme se? A víte, že z něj v Praze nejspíš nezazní vůbec nic? Britský zpěvák totiž do O2 areny dorazí se svým swingovým programem, který na jeho vlastní hity téměř rezignuje. Jestli i bez nich zvládne odehrát dobrý koncert, to se dozvíme už tuto sobotu od 20 hodin. Buďte při tom!


text: Jan Trávníček

 


 

ROBBIE-WILLIAMS 2013 TOP

zavřít