LIVE: Jak se kabaretiér Robbie Williams oženil v Praze

Vydáno 27.04.2014 | autor: Daniel Maršalík

Druhá zastávka turné Robbieho Williamse k albu Swings Both Ways se odehrála v Praze. Šlo o druhý Robbieho koncert u nás a byl zcela odlišný od svého předchůdce. Čtyřicetiletý Brit totiž naplno prožívá (již druhé) swingové období.

LIVE: Jak se kabaretiér Robbie Williams oženil v Praze LIVE: Jak se kabaretiér Robbie Williams oženil v Praze

robbie 20143ROBBIE WILLIAMS
THE SWING TOUR LIVE
O2 arena, Praha
26. 4. 2014

Čtyřicet minut po osmé večerní se na pódiu objevil lehce obtloustlý Robbie v černém fraku. Při úvodní písni Shine My Shoes se prošel po mole ohraničující golden circle s diváky za dražší vstupné, aby si mohl prohlédnout zcela zaplněnou O2 arenu. V závěru skladby se zvedla opona na hlavním pódiu a odhalila pompézní třípatrovou scénu s bohatým komplexem točivých schodišť.

I když se dalo předpokládat, že zpěvák bude na aktuálním turné převážně swingovat a hrát skladby z desek Swings Both Ways a Swing When You're Winning, musela být značná část návštěvníků dramaturgií koncertu šokována. Jako toužebnou prosbu po hitech šlo chápat aplaus, který následoval po prvních tónech skladby Supreme (ve swingové úpravě). Robbie měl však své představení tentokrát vymyšlené jinak a chvíli mu trvalo, než na svou stranu dostal i naši největší hokejovou halu.

Pomohly mu k tomu zejména dva rysy: především to, že je přirozeným showmanem, a ačkoliv se na jeho postavě trochu podepisuje věk, stále je v něm pořádný kus hravého kluka. Robbie umí na rozdíl od jiných sám sebe shodit – staví se do role mezinárodní popové hvězdy, kdy každému je jasné, že tuto pózu nebere tak úplně vážně a písně často prokládá vtipnými průpovídkami.

K publiku nejen promlouvá, ale také s ním spolupracuje. V Praze hned dvakrát na stage pozval někoho z diváků. Poprvé „Catherine" z Prahy, kterou si za tónů That's Amore na jevišti vzal za manželku. Celé jevištní svatbě předcházelo "postěžování si", jak na minulém turné zpěvák po každém koncertě skončil s jinou dívkou. Nyní už je mu ale čtyřicet a měl by se přece usadit. Miloš byl druhým Čechem, kterého Robbie k sobě zavolal. Dostal autogram a měl tu čest vychutnat si největší hit Angels přímo z pódia. Další podpis s věnováním získal majitel cédéčka, které Robbie přebíral slovy "to je ale deska Gary Barlowa", někdejšího kolegy z Take That

robbie 20142


Druhým velkým pozitivem, který musel očarovat diváky, byla pompéznost scény a jeviště. Robbie nabízel jedno kabaretní číslo za druhým a všechny na velmi vysoké úrovni. Česká muzikálová divadla se mohla učit profesionalitě, jakou předvedlo osm tanečníků, kapela, dětský sbor a poměrně jednoduché, ale výrazné kostýmy. Tříposchoďová scéna se v druhé půli proměnila v zaoceánský parník, kde podobné show mají stejně jako v kabaretech nebo lasvegaských kasínech své místo. Robbie chvílemi i neúspěšně bojoval s tím, aby se celý program neproměnil v jeden velký kýč. The Swing Tour Live je totiž jedno velké (ale vkusnější) Ein Kessel Buntes.


Robbie se swingu držel až do konce. Větší potlesk opět nastal při singlu Go Gentle a Empire State of Mind zazpívanou místo Alicie Keys doprovodnou vokalistkou. Aby diváci neodešli zklamáni, v závěru Williams zařadil medley v pořadí Let Me Entertain You / Rock DJ / Millenium / Come Undone / Old Before I Die / Candy ve swingových úpravách a pak přidal i přes počáteční vyhrožování, že Angels zpívat nebude, tento povinný hit, který konečně v publiku rozezněl stadiónový chorál.

robbie 20144



Ačkoliv šli Češi asi na jiného Robbieho, tak jim tahle jeho swingová podoba také zachutnala. Samozřejmě, že by celé vystoupení vyznělo lépe v Moulin Rouge nebo aspoň ve slavné Royal Albert Hall, kde na začátku milénia prožíval tento hitmaker své první swingové poblouznění. Ale i tato stadiónová podívaná byla výtečná, za což může především charismatický bavič RW a je jen s podivem, že nikdy nedokázal pořádně uhranout Američany. The Swing Tour Live je jak vystřižené z hollywoodského velkofilmu.

text: Daniel Maršalík, foto: www.klapper.cz

Témata: Robbie Williams, koncerty, Praha

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít