Co vychází v květnu: přehled novinek

Vydáno 26.05.2014 | autor: redakce

Poslední květnový týden prozáří svými novinkami Mariah Carey, která se studiovou novinkou připomíná po pěti letech, a mladá hvězdička Cher Lloyd. Z českých luhů a hájů stojí za poslech debut pop-folkových Jelen.

Co vychází v květnu: přehled novinek Co vychází v květnu: přehled novinek

 

mariah carey COVMariah Carey - Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse

Mariah Carey se po pěti letech vrací s novým albem Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse. Její novinka, v pořadí už čtrnáctá, je výsledkem téměř tříleté práce a hostují na ní např. američtí rappeři Nas, Wale, Fabulous nebo zpěvák Miguel. Mezi bonusy deluxe verze najdeme například duet s Mary J. Blige nebo R. Kellym. Album vyjde ve dvou verzích. Na té základní bude patnáct písní, ti, kteří si desku pořídí v tzv. deluxe podobě, dostanou o tři skladby víc.

 

 

cher lloyd imsorry im lateCher Lloyd - Sorry I'm Late

Letos dvacetiletá zpěvačka, skladatelka, rapperka a v neposlední řadě také modelka Cher Lloyd se objevila na britské scéně v sedmé řadě populárního X-Factoru. Skončila sice na bramborovém 4. místě, ale její budoucí hudební kariéru to nijak neohrozilo. Po debutovém singlu a velkém ostrovním úspěchu s písní Swagger Jagger vydala své debutové album Sticks + Stones. Její druhé studiové album Sorry, I'm Late předznamenal singl Sirens.

 

 

 

neil young aletterhomeNeil Young - A Letter Home

Album A Letter Home vyšlo nedávno pouze na vinylu na značce Third Man Records, kterou vlastní Jack White. V jeho studiu v Nashvillu také nahrávka vznikala. Young ji natočil na zrestaurovaném nahrávacím zařízení z roku 1947 a zařadil na ni vlastní verze písní Boba Dylana, Bruce Springsteena nebo Everly Brothers. Album obsahuje celkem dvanáct skladeb a jde v pořadí o pětatřicátou nahrávku slavného muzikanta.

 

 

 

sam smith In the lonely hourSam Smith - In The Lonely Hour

Britský zpěvák a skladatel Sam Smith je čerstvý držitel ceny britských kritiků Brits Critics' Choice Award a prestižní ceny BBC Sound of 2014. Poprvé na sebe upozornil v hitu Naughty Boye pojmenovaném La La La a zahostoval si i v singlu Latch britského elektronického dua Disclosure. Koncem minulého roku vypustil do éteru svůj sólový debutový singl Money On My Mind. Nedávno do rádiového éteru uvedl nový singl Stay With Me.

 

 

 

jelen světlovetmeJelen - Světlo ve tmě

Pop-folkové skupina Jelen vydává první oficiální album s  názvem Světlo ve tmě. Poprvé o sobě vědět minulý rok, spoluprací s talentovanou písničkářkou Kateřinou Marií Tichou na rádiovém hitu Tančíme spolu. Pak následovalo EP Magdaléna se singlem Nebe nad Prahou. Letos v létě se kapela chystá představit své nové album na celé řadě koncertních vystoupení, za všechny jmenujme účast na festivalech Rock for People, Benátské noci, Sázava Festu či Stodole Michala Tučného. Produkce se ujal Martin Ledvina. {vypnoutlink:Korn}

 

  • Archive - Axiom
  • Powerman 5000 - Builders Of The Future
  • U.D.O. - Steelhammer (Live From Moscow)
  • Crowbar - Symmetry In Black
  • Rage - The Soundchaser Archives
  • Jiří Korn - Co mám v očích

 


coldplay ghoststoriesColdplay - Ghost Stories

Coldplay nejprve překvapili posluchače téměř ambientní atmosférou prvních dvou singlů Magic a Midnight, překvapení poté dokonal zcela odlišně znějící třetí singl A Sky Full of Stars. Nástupce tři roky staré nahrávky obsahuje devět skladeb, v níž se ve velké míře promítají osobní problémy frontmana Chrise Martina. Mezi producenty alba najdeme jména jako Paul Epworth, Jon Hopkins, Avicii nebo Timbaland.

 

 

 

swans tobekind COVSwans - To Be Kind

Seskupení okolo Michaela Giry přichází s novým, v pořadí třináctým albem To Be Kind, jež se podobně jako jeho tvůrci vzpírá zařazení do jakýchkoliv kategorií. Nezničitelní inovátoři servírují posluchačům opět více než dvě hodiny hudby na ploše případně dvojitého CD, případně vinylového trojalba. Pár dní po vydání nahrávky začíná další světové turné kapely, jehož evropská kontinentální část přijde na řadu na podzim. Do Prahy se Swans vrátí 20. října, kdy stejně jako před dvěma lety vystoupí v Lucerna Music Baru.

 

 

Afrojack ForgetTheWorld COVAfrojack - Forget The World

Holanďan Afrojack, jenž byl koncem minulého roku v prestižní anketě DJ Mag Top 100 zvolen 9. nejlepším DJem světa, po deseti letech profesionální DJské a producentské dráhy vydává své debutové autorské album. Deska se na trhu objeví pod názvem Forget The World. Základní verze alba bude obsahovat dvanáct písní, deluxe verze potěší čtyřmi bonusovými skladbami. Na albu nechybí loňský singl As Your Friend, na kterém zahostoval Chris Brown, nedávný hit The Spark nebo aktuální hitovka Ten Feet Tall.

 

 

michal hruza-den-cover-lowresMichal Hrůza - Den

Michal Hrůza přichází s novým albem Den, kterým navazuje na první část dvojalbového projektu Noc z roku 2012. "Z týhle desky máme všichni velkou radost. Je to už čtvrtá sólová deska a já si nemůžu vzpomenout, jestli jsem vůbec někdy ve svý kariéře udělal desku s větší lehkostí, než právě teď novinku Den. Doufám, že se bude líbit a potěší co možná nejvíce lidí," říká Michal. Novinka obsahuje i tři známé hity: Duše do vesmíru, Venuše a Světozor. Nechybí ani aktuální singl Zakázané uvolnění, ke kterému vznikl videoklip na hokejovém stadionu. Křest alba se uskuteční 10. června v pražské klubu JazzDock.

 

  • R.E.M. - Unplugged 1991 & 2001: The Complete Sessions
  • Různí - Bony A Klid 2 (soundtrack)
  • 9Bach - Tincian
  • Tibet - Signál
  • Rotting Christ - Thanatiphoro Anthologio

 


MJ xscape coverMichael Jackson - Xscape

Pod producentskou taktovkou Timbalanda a ve spolupráci s Estate of Michael Jackson vychází nové album krále popu Xcape. Základní verze obsahuje osm nikdy dříve nezveřejněných skladeb, v deluxe edici pak najdeme všechny nahrávky v původním znění tak, jak je nazpíval sám Michael Jackson ve studiu. To nejlepší z hudebních pokladů jeho čtyřicetileté kariéry vybral šéf Epic Records L.A. Reid, jenž dal poté Timbalandovi za úkol dodat do nahrávek čerstvý, současný zvuk, ale zároveň ponechat unikátní podstatu a integritu Jacksona hlasového projevu.

 

 

anastacia resurrection covAnastacia - Resurrection

Po pilotním singlu Stupid Little Things posílá Anastacia do světa kompletní novou desku. Ressurection je jejím šestým dlouhohrajícím albem a první nahrávkou s vlastními skladbami od roku 2008 (před dvěma lety přišla s albem coververzí It's a Man's World). Album, na němž zpěvačka pracovala během své druhé léčby rakoviny, osahuje deset skladeb. Do dnešního dne prodala Anastacia 30 miliónů kopií alb.

 

 

 

tori amos unrepentantgeraldinesTori Amos - Unrepentant Geraldines

V pořadí čtrnáctým studiovým albem se pochlubí Tori Amos. Unrepentant Geraldines, jež vychází dva roky od počinu Gold Dust, je návratem k tradičnímu zvuku, od kterého se zpěvačka na posledních deskách odvrátila. Nahrávka, kterou natočila jen v okruhu nejbližších hudebních spolupracovníků, je tak návratem k její typické směsici popu a alternativního rocku. V jaké formě se v současnosti hudebnice nachází, můžete posoudit už 11. června, kdy vystoupí v pražské O2 Areně.

 

 

Voxel allboom covVoxel - All Boom!

Folk-popový zpěvák Voxel posílá do světa své debutové album. Páteř alba tvoří písně V síti, Superstar, Trip nebo pilotní singl 5. song. Jak sám Voxel uvádí, písně vznikaly v průběhu několika měsíců a mapují jeho cestu od elektropopu až k více písničkářské a akustičtější poloze. Hudba je v drtivé většině Voxelova a texty napsal jeho autorský parťák Pokáč. Hudbou přispěl také producent Dalibor Cidlinský a ve dvou případech s textem vypomohl Xindl X.

 

 

lipo o dusiLipo - O duši

Druhé sólové album Lipa dostalo název O duši a rapper jím navazuje na svůj debut z roku 2012 Víc než hudba. Čekání na druhé album si Lipo vyplnil rádiovým hitem Do města přišla zima, v němž hostovala mladá zpěvačka Kateřina Marie Tichá a internetovým hitem Pořád jen to svoje. Album O duši produkovalo trio Martin Ledvina, ODD a sám Lipo, prvním singlem je sociálně laděná balada Město co spí. Mezi hosty figurují Tereza Černochová, Terezie Kovalová a mladá zpěvačka Yanna.

 

  • The Black Keys - Turn Blue
  • Chromeo - White Women
  • Ian Anderson - Homo Erraticus
  • Blondie - Blondie 4(0) Ever: Greatest Hits Deluxe Redux / Ghosts Of Download
  • Ondřej Brzobohatý - Identity

 


Lily Allen - SheezusLily Allen - Sheezus

Po pěti letech se na scénu vrací Lily Allen. Její předchozí album It's Not Me, It's You vyšlo v roce 2009, poté se zpěvačka stáhla do ústraní a věnovala se rodinným starostem. Dokonce prohlásila, že s muzikou definitivně končí. Loni své rozhodnutí přehodnotila a začátkem května tak může vyjít její v pořadí třetí deska Sheezus. Nahrávka obsahuje jedenáct skladeb, venku jsou hned čtyři singly: Hard out Here, Air Balloon, Our Time a titulní Sheezus. Lily opět spolupracovala s producentem Gregem Kurstinem, jenž má na svědomí i její předchozí alba.

 

 

corazon album cover 1Santana - Corazón

Desetinásobný držitel Grammy, rocková ikona a člen rokenrolové síně slávy Carlos Santana připravil nahrávku Corazón na němž vzdává hold latinské hudbě a vlivu, který měla na jeho celoživotní tvorbu. Ve studiu v Las Vegas se s ním sešly hvězdy latinské hudby jako Gloria Estefan, Juanes, Chocquibtown, Los Fabulosos Cadillacs, Miguel nebo Niña Pastori a dále Pitbull nebo Ziggy Marley.

 

 

 

Pixies Indie CindyPixies - Indie Cindy

Dlouhých 23 let sčekali fanoušci Pixies na nové album. Novinka Indie Cindy obsahuje materiál ze třech EP, které sestava vydávala v posledních měsících. Konkrétně jde o osm skladeb z EP - 1 a EP - 2, které Pixies vypustili v uplynulém půlroce, a tři nové songy z aktuálního EP - 3. Novinkou je pilotní singl Bagboy. Produkci měl na starost Gil Norton, který se podílel i na některých předchozích albech kapely jako Doolittle, Bossanova a Trompe Le Monde.

 

 

Zluty Pes - Stroj casuŽlutý pes - Stroj času

Žlutý Pes loni oslavil 35 let svého působení a s novým rokem vkročil do dejvického studia Faust. Výsledkem je album Stroj času. Album je zajímavé tím, že jde o songy, s nimiž kapela těšila své příznivce v osmdesátých letech, ale nikdy se neobjevily na hudebním nosiči, protože Žlutý pes tehdy patřil spolu s Jasnou pákou a Pražským výběrem mezi zakázané umělce. Autorsky se na repertoáru podílejí hlavně její někdejší zakladatelé - Hejma a Ivan Hlas. Radost si kapela udělala i třemi coververzemi (Bob Dylan, Lynyrd Skynyrd, Molly Hatchet).

 

 

Lykke Li I Never LearnLykke Li - I Never Learn

Švédská zpěvačka a skladatelka Lykke Li se připomíná tři roky od vydání alba Wounded Rhymes. O desce mluví jako o poslední části trilogie. Nahrávka je inspirována prostředím Los Angeles, kde ji spolu s producenty Björnem Yttlingem a Gregem Kurstinem připravovala. Album obsahuje devět skladeb, prvním singlem je píseň No Rest for the Wicked.

 

 

  • Sarah Mclachlan - Shine On
  • Lindsey Stirling - Shatter Me
  • Ben Harper, Ellen Harper - Childhood Home
  • Movement - Movement EP
  • Black Stone Cherry - Magic Mountain

TZ, ape

zavřít