Lake Malawi: Je nejlepší doba, aby to ve světě rozsvítil někdo z Česka

Vydáno 06.05.2014 | autor: Petr Lenk

Jednou z nejdiskutovanějších a nejpřekvapivějších událostí uplynulého roku na domácí scéně byl rozpad třineckých Charlie Straight. Zpěvák Albert Černý nedlouho poté ohlásil jméno svého nového „zaměstnavatele" – Lake Malawi. Co ho k tomu vedlo a na co se teď těší, prozradil v následujícím rozhovoru. Jak se jeho nové kapele povede, můžete poznat třeba 21. června na tradiční Okoři se šťávou.

 

Lake Malawi: Je nejlepší doba, aby to ve světě rozsvítil někdo z Česka Lake Malawi: Je nejlepší doba, aby to ve světě rozsvítil někdo z Česka

lake malawi-001

 

Nejvíc se teď samozřejmě těším na koncerty Lake Malawi. Už jsme odehráli něco venku na Majálesech a hodně nás to baví, ti lidi a nebe, po kterém plujou mraky... Jsem rád, že jsem se rozhodl Charlie Straight zabalit a založit Lake Malawi, bylo to nejlepší rozhodnutí, co jsem mohl udělat.

Většina kapel by si asi ve vaší situaci ponechala název a pokračovala, i kdyby měl někdo od vás odejít. Jak to vnímalo vaše okolí, rodiče, kamarádi?
Vnímají to jako férové gesto, protože jsme Charlie Straight zakládali jako čtyři kluci z Třince s podporou našich rodičů. Kdybychom někoho vyměnili a pokračovali dál, určitě by mu to nebylo příjemné a ani já bych se necítil úplně dobře. Rodiče a kamarádi, které mám, mě hodně podporovali v založení nové kapely a pomohli mi překonat to těžké období. To si budu pamatovat dlouho.

Jak jste vybírali nové členy skupiny, můžeš je představit?
V Lake Malawi hraje kromě bubeníka Charlie Straight Pavla Pilcha ještě Patrik Karpentski z Toxique a Jeroným Šubrt ze skupiny Admiral Ackbar. Patrik se hodně věnuje produkci, dělal s Lenkou Dusilovou Baromantiku a já jsem si tu desku zamiloval. Jeronýma objevil Pavel na Festivalu v ulicích v Ostravě a když jsem se s ním sešel já, padli jsme si do oka. Posloucháme hodně stejných kapel a baví nás móda.

 

lake malawi-003

Která místa a co obecně tě nejvíc inspiruje? Stíháš vedle hudby ještě nějaké další záliby?
Občas běhám a cvičím jógu. Chci chodit víc do hor u nás v Beskydech a fascinuje mě moře a surfování. Taky proto ta vlna v logu Lake Malawi.

Pamatuješ si ještě, kdy jsi složil svou první písničku?
Asi někdy ve třinácti nebo čtrnácti letech. Měli jsme na gymplu v Třinci různé kapely, byl to trochu víc jazz a folk...

Jak to vypadá dnes, když tě napadne námět na novou píseň, jak to probíhá?
Když mám delší dobu nějaký silný pocit, vezmu si kytaru, nebo si sednu ke klavíru a snažím se si ten intenzivní zážitek nebo pocit uložit do té písničky, abych se k němu vždycky mohl vrátit. Hlavní je si udělat čas sám na sebe, sám pro sebe. Bývám rád sám doma.

Pak ale nastává kolektivní práce...
Jasně, přinesu do kapely hudbu i text a s klukama to zaranžujeme. Řeknou mi, co se jim na tom nejvíc líbí a co by chtěli vyhodit. Ta zpětná vazba je pro mě hodně důležitá.

 

 

Už jsi to vysvětloval několikrát, ale proč to raději nezopakovat: Co znamená Lake Malawi?
Bon Iver zpívá v písničce Calgary  "So it's storming on the lake." Zamiloval jsem si ji, tak proto lake - jezero.No a Malawi prostě hezky měkce zní, když se vysloví anglicky... Nehrajeme africkou hudbu, ale na facebook nám píšou Afričani, jestli vůbec víme, že takové jezero existuje... Je to sranda.

Jste už v tvorbě nových skladeb tak daleko, že byste si troufli vydat album?
Máme asi čtrnáct skladeb, ale deska vyjde nejdřív na jaře. Na podzim bude další singl a videoklip. Nechte se překvapit ...

Spolupracujete na ní s nějakými producenty?
Někdy nám pomáhá Honza Muchow, tak u něj něco nahrajeme ve studiu. Hlavní je zkoušet a to nás baví. Nahráváme si nápady na diktafon a do počítače. Děláme si dema. Na třech demáčích jsme spolupracovali s producenty z Londýna, zajímalo nás, co s tím udělají.

Hodně hudebníků dnes inklinuje k vintage nástrojům a zvukům, co ty?
Já k nim inklinuju taky. Jeroným do kapely přinesl klávesy Roland, které mají několik tak krásných zvuků, že by mě neomrzelo je poslouchat tři dny v kuse. Každý slovo vintage chápe jinak, ale pro mě to znamená, že je ten nástroj svým způsobem živý a že má příběh. Často zní hezky a zahřeje člověka na duši.

 

lake malawi-004Jaké máte v Lake Malawi plány ohledně nástrojového obsazení?
Hrajeme v sestavě dvě elektrické kytary, basa, bicí a dvoje klávesy. Zkoušíme hrát i na harmonium, které má právě takový hezký vintage zvuk. Jednou si pořídíme svůj vlastní mixpult a možná si za rok, dva koupím Telecastera, jako má Bruce Springsteen. Patrik by byl nadšený.

Často cestuješ do zahraničí, jak moc tě to hudebně ovlivnilo?
Díky cestám do zahraničí a hlavně do Anglie jsem si víc uvědomil, kým chci být a jakou hudbu bych chtěl s Lake Malawi dělat. Taky jsem si začal ještě víc vážit českých fanoušků a podpory, kterou tady máme. Nedávno jsme ve Zlíně dostali zákusek a v Jablonci dort. Jedna fanynka si dokonce vytetovala vlnku na ruku. Zdravím Dášu.

S Charlie Straight jste hráli „venku" na naše poměry docela dost, jakou šanci mohou mít v tomhle Lake Malawi?
Dneska je na to, aby to ve světě někdo z Česka rozsvítil, nejlepší doba. Stačí se snažit. Já tomu věřím. Lepší je tam samozřejmě být a co nejvíc potkávat lidi. Producent Darren Lawson, který dělal s White Lies a Bloc Party, mi řekl, abych se hlavně se všema potkával. Že je to prý nejlepší rada, kterou mi může dát.

Jaké máte reakce na první koncerty Lake Malawi – třeba od fanoušků Charlie Straight?
Někteří mi řekli, že je to dospělejší, někteří jsou nadšení a říkali, že je to mnohem lepší. Někteří říkají, že bez kláves Michala Šupáka to není ono. Pro mě je hlavní, jak to cítím uvnitř já, jak to cítím na koncertě Lake Malawi, když se lidem podívám do očí. A já prostě cítím, že teď to je ono...

  

 

Těšíš se víc do klubů nebo na open air akce?
Těším se na hraní pod otevřeným nebem, protože můžu s kytarou vběhnout do lidí a po trávě daleko, kam mě nohy ponesou.

Letos budete hrát mimo jiné na festivalu Okoř se šťávou 21.6. Hráli jste tam už dvakrát s Charlie Straight...
Jednou jsme na Okoři hráli hrozně pozdě v noci, byla zima a bylo na nás pár skalních fanoušků, kteří zůstali. Myslím, že si to dodnes pamatujou. Byla to magická situace.

Jsi autor většiny písní Charlie Straight, kolik toho hrajete od tvé bývalé kapely? A na co nového se mohou návštěvníci těšit?
Možná zahraju sám s kytarou Coco, ale určitě uslyšíte Always June a další písničky Lake Malawi, které ještě nevyšly: Paris, Aubrey, Day for Finding Someone nebo Young Blood.

Okoř se šťávou se koná v den Slunovratu, znamená to pro tebe něco?
Já věřím na moc měsíce a mám v telefonu aplikaci, podle které se zjišťuju, kdy bude úplněk. Slunovrat je zásadní den pro astrologii... Mně se pod tím slovem vybaví, že by mohla být ve vzduchu dobrá energie.

www.lakemalawimusic.com

 

Kromě Lake Malawi vystoupí 21. června na Okoři se šťávou např. Lucie Bílá, Sto zvířat, Wohnout, České srdce, Imodium, Vladimír Mišík & Etc..., Rybičky 48, Hentai Corporation, Adam Mišík, Voxel, Johny Machette ad.

Do 21. května můžete využít zvýhodněný předprodej – vstupenky o 160 Kč levnější. Servis pro návštěvníky letos zahrnuje mj. i hlídání kol či kyvadlovou dopravu z Prahy. Více na www.okorsestavou.cz


Text: Michal Šenbauer, Jarda Hudec, foto Lukáš Dvořák, Kateřina Kvardová

 

 

zavřít