Cocoman interview: Jak nepůsobit jako odvar z jamajského reggae

Vydáno 11.05.2014 | autor: redakce

Přestože Cocoman získal za svoji kompilaci Sklizeň cenu Anděl už v roce 2011, svoji debutovou desku se rozhodl vydat až letos. Podobně jako stále více umělců, i on se rozhodl využít crowdfundingových stránek HitHit a na výsledek si nemůže stěžovat. Album pokřtí se svou kapelou Solid Vibes už 14. května v pražském Lucerna Music Baru.

Cocoman interview: Jak nepůsobit jako odvar z jamajského reggae Cocoman interview: Jak nepůsobit jako odvar z jamajského reggae


mr cocomanCocoman

 

Přestože na scéně funguješ už tolik let, jde o první dlouhohrající desku. Jak je to možné?
Když jsme kapelu Solid Vibes v roce 2008 zakládali, měl jsem představu, že to bude backing band pro různé reggae zpěváky a zpěvačky. Jenomže se ukázalo, že v Česku není příliš koho přizvat. Začal jsem se tehdy víc soustředit na spolupráce a podporu MCs jako hudební producent Coco Jammin. Udělali jsme dvě kompilační desky Sklizeň 2011 a Sklizeň 2012 a odjezdili hromadu večírků. Na deskách se objevilo kolem dvaceti interpretů, pro některé to byly vůbec první nahrávky. Měli jsme o několik zahraničních spoluprácí s UK a West Indies. Bylo to hodně radosti, práce a hlavně zkušeností, které by teď každý z nás měl zúročit na sólových deskách. Zázraky jsou můj příspěvek.

Jaké nahrávky tomuto albu předcházely?
S kapelou Solid Vibes jsme v roce 2009 natočili krátkou desku Stay Strong, jinak jsem jako Cocoman vydal několik singlů, spoluprácí a mixtape.


Jak vzpomínáš na své hudební začátky?

Hudba mě unesla už když jsem byl dítě. To mám hodně rozmlžené, ale opravdový začátek byla kapela Vokokos, která fungovala od roku 2001. Parádní parta, se kterou jsme vydrželi přes pět let a zažili hromadu skvělých akcí.

Tíhnul jsi od začátku k reggae, nebo tě oslovily i jiné žánry?
Karibskou hudbu jsem začal objevovat až v pubertě, když jsem narazil na kapelu Sto zvířat. Do té doby jsem poslouchal všechno možné od Nohavici, přes Deep Purple po J.M.Jarreho nebo Mika Oldfielda. Když mi bylo tak deset, rozhodně jsem hltal Scooter, DJ Boba a celou tu eurodancovou šílenost. Zpětně mě pak překvapilo, jak moc tahle hudba čerpala z reggae a dancehallu, i když to bylo hodně překroucené. Posledních zhruba deset let už bylo ve znamení reggae a všech žánrů s ním spojených.


Jaké zahraniční interprety v tomto žánru uznáváš?

Uznávám opravdu hodně umělců, těžko vybírat. Všeobecně mě baví věci na pomezí škatulek, to jsou desky, ke kterým se vracím. Pár jmen: Damian Marley, Major Lazer, Kabaka Pyramid, Seeed.

Je těžké dělat takovou hudbu v Čechách?
Máme to jako Evropané trochu komplikovanější. Reggae music v sobě skrývá mnoho různých proudů a ne všechny vnímám jako kompatibilní s mojí kulturní zkušeností. Je na každém evropském reggae umělci, aby si našel vlastní cestu, která pro něj bude autentická. Jinak bude na pódiu působit jako slabý odvar z jamajského reggae, snaha o nápodobu něčeho, co v sobě ve skutečnosti nemá. I to je jeden z důvodů, proč je u nás reggae pořád docela outsider - nenašlo se tu zatím dost lidí, kteří by byli schopní tu hudbu posunout tak, aby rezonovala i mimo reggae komunitu a přitom se pořád dala považovat za reggae.

Je u nás početná reggae scéna co se týče kapel?
Máme u nás několik kapel, které hrají opravdu dobře, většina z nich ale funguje spíš jako koníček, nebo příležitostný projekt než jako plnohodnotná kapela s tahem na bránu. Výjimkou jsou snad jen United Flavour nebo Medial Banana. Je opravdu hodně náročné najít u nás muzikanty, kteří by se chtěli reggae věnovat naplno. Dobrá zpráva je, že se v posledních letech roztrhl pytel se zpěváky, zpěvačkami a MCs. Jsou to sólisté, kteří jsou schopní vystupovat s různými DJs nebo hostovat kapelám, píšou převážně česky a oproti větším ansámblům mají obrovskou výhodu - vystačí si víceméně sami jako jednotlivci. Věřím, že část z nich si časem založí vlastní kapely a pak se teprve začnou dít věci.

Cocoman Promo 02


Spolupracujete navzájem?
Ano, poslední tři roky se rozhodně nesly ve znamení propojování, setkávání a spolupráce. Myslím si, že nejlepší cesta jak se posouvat, je neustále spolupracovat, porovnávat, navzájem se motivovat a kritizovat. Zatím se tu nevytvořili znepřátelené skupiny, které by proti sobě natáčely tracky a poštvávaly svoje fanoušky. Což je dobře.

Mohl bys říct něco o hostech, kteří vystoupí na křtu?
Doktor Kary je veterán raggamuffinu v Česku, můžete ho znát třeba z Fastfood Orchestra, ale jeho hlas obohatil nahrávky řady kapel - třeba Sto zvířat, Polemic nebo Indy a Wich. MessenJah je jeden z nejosobitějších textařů na české reggae scéně, který nedávno vydal svoji debutovou desku a jeho live show rozhodně stojí za vidění. Jako předkapela vystoupí v premiéře nový projekt Petra Šturmy - leadra české reggae legendy Švihadla. Nazval ho Ravi Šturma a měl by kombinovat reggae music s východními vlivy. Po koncertě bude hrát Selector Boldrik, který je znám jednou z největších sbírek dubplate specials u nás - jedná se o nahrávky známých píšniček natočených původním zpěvákem znovu pro konkrétního DJe. Spolu s ním vystoupí DJ Scarface, který se v posledních letech věnoval propojování českého hiphopu a jamajských instrumentálek a spolupracoval při tom s velkou částí největších hiphopových jmen. Na mikrofonu se u nich budou střídat různí MCs, které necháme jako překvapení.

Cocoman Promo 03Vydání alba jste podpořili prostřednictvím Hithit.cz. Čím si vysvětlujete takový úspěch (114 %)?
Máme z toho pochopitelně radost. Asi se potvrdilo, že za léta hraní jsme si dokázali vytvořit dostatečně pevné posluchačské jádro, které nám důvěřuje. Moje cesta je hodně pozvolná. Lidé, co mě sledují, vědí, že jsem si nic nevycucal z prstu přes noc, že mám za sebou léta postupného vývoje a hodlám se vyvíjet dál. I to je asi důvod, proč byli ochotní Zázraky podpořit.

Myslíte si, že existuje nějaký klíč, či postup jak na Hithitu a podobných crowdfundingových projektech uspět?
Asi existuje řada pouček, které se vyplatí dodržet, ale zásadní je mít opravdové fanoušky, kteří chtějí slyšet výslednou nahrávku nebo vidět dokončený projekt. Je tedy potřeba vědět, co chci nabízet a jestli je vůbec komu.

Některé kapely nabízejí uskutečnění koncertu přímo doma, také jste podobnou akci nabídli? Vydražil ji někdo?
Ano, dokonce tři lidi si objednali mojí akustickou show u nich doma. Těším se, bude sranda.

Jak jste spokojený s albem samotným?
Já jsem spokojený mimořádně. Většinu desky jsem natáčel, míchal a postprodukovat sám ve svém Studiu Drozdov, takže mě netlačily časy frekvencí nebo napnutý rozpočet. Když jsem si uprostřed noci na něco vzpoměl, šel jsem prostě do studia a udělal to. To je splněný sen. Doufám, že na desce je to slyšet a že díky tomu budou mít posluchači důvod se k ní vracet.

Bude se na další desku čekat také tak dlouho?
Tenhle rok mě jako producenta Coco Jammin čeká ještě několik desek, ale co se týče Cocomana, rozhodně nikam nespěchám a budu se spíš zaměřovat na spolupráce a singly.

 

text: Kateřina Nováková

zavřít