RETRO: Jaký byl první koncert The Sisters Of Mercy v Česku?

Vydáno 16.05.2014 | autor: redakce

Onoho sobotního večera roku 1998 se v pražské Sportovní hale mělo uskutečnit jedno z mezipřistání vesmírné lodi Horizont události... Legendární The Sisters of Mercy v čele s Andrewem Eldritchem zde totiž odehráli třetí koncert z jejich probíhajícího Event Horizont Tour 1998. Co se před šestnácti lety odehrálo?

RETRO: Jaký byl první koncert The Sisters Of Mercy v Česku? RETRO: Jaký byl první koncert The Sisters Of Mercy v Česku?


sisters of mercy-001THE SISTERS OF MERCY, THINK ABOUT MUTATION, SCODA BLUSH

Malá sportovní hala, Praha
17.1.1998

Původně byla Praha díky přehnanému optimismu svých pořadatelů odsouzená k tomu, aby Eldritchovi &spol. přichystala jediný po střechu nezaplněný sál evropské části jejich aktuálního turné (zbytek byl už předem beznadějně vyprodán). Dva dny před vystoupením však došlo k taktickému manévru: k přesunu z velké do malé sportovní haly, která svou kapacitou lépe odpovídala poptávce. Inu, Sisters už ve zdejších krajích nejsou zdaleka takovým lákadlem, jak tomu bývalo ještě před pár lety. Během odpoledne pak vyplouvaly na povrch zajímavé informace o tom, že pořádající agentura Star Production nemá peníze na vyplacení honoráře a že tedy není vůbec jisté, zda se bude hrát. Posléze se peníze zřejmě někde sehnaly, neboť stanovisko kapely bylo zcela jasné: "No money, no show!". Snad měl ale Eldritch vzít raději nohy na ramena a uhánět do své bezpečné německé zóny, než se stát hlavním aktérem sobotního debaklu.

Kolem osmé hodiny, kdy měli koncert odstartovat první z dvojice předskokanů - severoněmečtí Scoda Blush, teprve začali být do haly vpouštěni prokřehlí diváci. Časový skluz se pak během večera ještě několikrát znásobil. Zmínění Scoda Blush nepředvedli nic zásadního a publikum začalo reagovat až na druhé v pořadí - Think About Mutation, které měli jejich fanoušci ještě v živé paměti z vystoupení před Front 22 v Lucerně závěrem loňského roku. Elektronika ve spojení s tvrdými kytarami byla ve finále doprovázena lepším zvukem, než měla samotná hvězda večera. Sisters Of Mercy do Prahy dorazili ve stejném složení v jakém odehráli Distance Over Time Tour 1997, Andrew Eldritch - zpěv, Dr Avalanche - bicí a bass aj., Adam Pearson - kytara a druhý kytarista Mike Varjak, zřejmě už natrvalo zastupující Chrise Sheehana. I když u nás SOM během své téměř 18leté existence vystoupili poprvé, nevsadil Eldritch pouze na své nejznámější skladby, jak by se dalo předpokládat, ale naopak téměř polovinu koncertu postavil na pro většinu publika úplně neznámých "novinkách" z posledních let (Come Together, Summer a War On Drugs). Ty se samozřejmě setkávaly s daleko chladnějším přijetím než osvědčené věci z alba Floodland či hitparádová Temple Of Love a, mírně řečeno, nudily. Set dvanácti skladeb, v němž byla premiérově představena pomalá Suzanne, otevírala tradiční First And Last And Always. Po chvíli si už bohužel nešlo nevšimnout, že staré věci začínají znít poněkud vyčpěle a nové zatím zdaleka nedosahují dřívějšího standardu Milosrdných sester.


V přídavku zazněla další premiéra (z novinek asi nejlepší) Romeo Down a po ní "půl-verze" Temple Of Love. Druhý přídavek a zároveň celý koncert pak uzavřela společně s publikem odzpívaná klasika This Corrosion.

sisters of mercy-003

Eldritch jednou prohlásil, že dělá koncerty vlastně jen pro první tři řady svých nejskalnějších fanoušků, což v Praze platilo dvojnásob! Zbytek haly ho totiž mohl jen stěží občas zahlédnout v hustých oblacích dýmu a navíc se místo zpěvu musel spokojit s nesrozumitelným drmolením a občasnými zajíkavými výkřiky prostupující skrze monotónní údery Dr. Avalanche. Andrew sice nikdy nepatřil mezi extra zdatné live-zpěváky, ale tentokrát jako by postrádal i svůj obvyklý energetický náboj a působil spíš dojmem člověka, který se na pódium zatoulala omylem... Vizuální stránku koncertu pak dotvářela efektní světelná show a místy snad až příliš přebujelá mlha zahalující celé pódium včetně několika přilehlých km2. Z té se jistě "těšili" především na krátkou dobu připuštění fotografové, kteří dorazili zdokumentovat Eldritchův nově zastřižený platinový přeliv.

Přestože pražský koncert, jehož reprízu by nedoporučilo devět z deseti oddaných fanoušků, zcela jistě nepatřil k těm nejvydařenějším, snad po něm i tomu největšímu ignorantovi došlo, že neustálé zařazování Sisters Of Mercy do gotické škatulky je už dnes trochu od věci. Nabízí se však označení nové: rock bastards.

text: David Hlaváček, Tomáš Martinek

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít