LIVE: Průměr nadprůměrných The Sisters Of Mercy

Vydáno 18.05.2014 | autor: redakce

Příhodně deštivý a pošmourný den měli zakončit černokněžníci post-punku a gothic rocku. The Sisters Of Mercy, žijící legenda a jedni z nejvýraznějších příslušníků celé hudební generace, v sobotu už popáté vystoupili před českým publikem v Divadle Archa.

LIVE: Průměr nadprůměrných The Sisters Of Mercy LIVE: Průměr nadprůměrných The Sisters Of Mercy


The Sisters of Mercy 04THE SISTERS OF MERCY

Divadlo Archa, Praha
17. 5. 2014

Extatické vytržení z výborné a nezapomenutelné show se ale nekonalo. The Sisters Of Mercy takřka beze slov, bez jakékoli komunikace s publikem odehráli dobrý set, ve kterém nechyběly snad žádné ze zásadních songů tvorby. Pouze precizní výkon ale v tomto případě znamenal u takto proslavené kapely spíše pád do průměru a nenaplněné očekávání. Koncert nebyl v pravém slova smyslu průšvihem. V podstatě se ale provinil mnohem více - byl "nijaký".

Klasické písně jako This Corrosion, Lucretia My Reflection nebo Flood II zaznamenaly logicky největší ohlasy a vyčnívaly ze setu, ale většina koncertu a hraných songů se zapustila do sebe a slila v jeden monotónní pás zvuků, těžko identifikovatelnou zvukovou stěnu. Dokonce střídání metalovějších a rokenrolovějších pasáží s atmosferičtějšími vyhrávkami pak při neustálém opakování taky ztrácelo na důrazu a efektivitě. To, co původně působilo jako náboj a osvěžující obměna, se po čase stalo spíše opakující se "frází". Pohyby na podiu a výrazy a gesta členů se pak ve vší své plánované neotřelosti během show stala spíš křečí. Zpěvákovi Andrewovi Eldtrichovi navíc nebylo rozumět takřka jediné slovo jakéhokoli textu.

The Sisters of Mercy 02The Sisters of Mercy 05

Odhadnout náladu a postoj publika můžeme jen těžko - tvořila ho sorta lidí, u níž nadšení z koncertu není přímo úměrné nějaké aktivitě - na The Sisters of Mercy se jednoduše nepaří. Vážné obličeje navíc nemusejí znamenat nudu a nezájem, protože většina z fanoušků podléhá stejné potemnělé sebestylizaci jako kapela samotná. Bylo ale cítit, že ve vzduchu nic nerezonuje a dokonce i armáda příznivců v trikách s kapelou spíše přihlížela a vzpomínala, než že by skutečně hltala zážitky sobotního večera. Ze skupiny, která byla založena roku 1977, se už taky asi stává spíš upomínka a retro.


Těmto dojmům z vystoupení kontrastuje zřejmé sebevědomí a možná až namyšlenost hudebníků - ta sice opět souvisí s nějakou stylizací a nadsázkou, ale vzhledem k spíše nevýraznému koncertu nepatřičně vynikne. Sebevědomí praští do očí zvlášť v porovnání s legendárními Swans, které si oproti The Sisters Of Mercy neberou servítky vůbec žádné a na své publikum dokonale kašlou. Jejich show se ale přesto staly takřka mýtem - a SOM jakožto jejich intelektuálně o stupeň nižší bratři (sestry) potvrzují, že jakkoli tvoří nadprůměr žánru, na špici prostě nejsou. A na okraj: zařazovat do setu cover neustále omílané a známé Misirlou, ačkoli byl vynikající, taková kapela přece nepotřebuje.

Na pódiu konstantně zahaleném do silného oblaku kouře, kde se jen chvílemi rýsovala železná konstrukce na scéně a členové kapely sem tam vykoukli z oparu, se tak dělo mnohem méně, než u kapely takového formátu mohlo a hlavně mělo. Ač lze vytýkat poctivě odehranému koncertu objektivně jen málo, zbavit se pocitu rutiny a pachuti nevyužitých možností a možná odfláklých momentů nemůžeme. Rozhodně pak nešlo o ten typ zážitku, o kterém někomu ještě s odstupem vyprávíte. {vypnoutlink:Lucie}

text: Lucie Malá, foto: Veronika Matějková

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít