Pořadatelé United Islands: Sbírku kontrolujeme každou třetí minutu

Vydáno 23.05.2014 | autor: redakce

Chtějí svůj festival posunout dál. K tomu však Martin Voňka a David Gaydečka, pořadatelé United Islands of Prague, potřebují 1,6 milionů korun, za něž chtějí otevřít novou stage v Kinského zahradě. Tenhle balík se rozhodli vybrat ve veřejné sbírce. "S blížícím se koncem sbírky budeme víc a víc pracovat a vymýšlet větší a větší šílenosti, abychom ty lidi přesvědčili," říkají.

Pořadatelé United Islands: Sbírku kontrolujeme každou třetí minutu Pořadatelé United Islands: Sbírku kontrolujeme každou třetí minutu

Ella Eyre HighRes1 1 SSSElla Eyre, hlavní hvězda United Islands


Jak dlouho jste chodili po městě a hledali vhodné místo, než vás napadlo postavit stage právě v Kinského zahradě?

Martin Voňka: Lokace hledáme celých deset let, co festival pořádáme, a stále se snažíme objevit něco nového. Loni byl v rekonstrukci Střelecký ostrov, což nás dost omezilo a chtěli jsme ho nahradit právě Kinského zahradou. Jenže 14 dní před festivalem přišly povodně, kvůli čemuž jsme se nakonec museli odstěhovat na Ladronku. Rekonstrukcí je už pár let ohrožená i Kampa, takže je vždycky dobré mít něco v záloze.


Prostřednictvím crowdfundingového portálu HitHit žádáte fanoušky o přispění 1,6 miliónů, což je dosud největší poptávaná částka v historii podobných projektů v Česku. Nebylo by strategičtější žádat méně podle přísloví "lepší vrabec v hrsti než holub na střeše"?

Martin: My jsme si spočítali náklady - od techniky, přes personál, zabezpečení až po předpokládané úpravy terénu a vyšlo nám tohle číslo. Kdybychom žádali třeba polovinu, tak tu druhou bychom pak museli doplatit ze své kapsy. A na to nemáme.
David Gaydečka: Věříme, že ty peníze vybereme. Nakopla nás Mňága a žďorp, která vybrala přes půl milionu nebo hodně vtipná sbírka Xaviera Baumaxy. Nakoply nás i zahraniční projekty, od hudby až po jiná témata. Sledovali jsme na Kickstarteru sbírku Neila Younga, který vybíral na Pono music, bylo úžasný, kolik lidí se do toho zapojilo.

Kolik vlastně stojí pronájem toho prostoru?
Martin: Relativně málo, pražský magistrát tu akci velkoryse podporuje. Jsou to desítky tisíc, v celém rozpočtu nevýznamná částka.


Takže většinu rozpočtu spolkne headliner Ella Eyre?
Martin:
Ne, stěžejní náklady jsou technika, zázemí pro účinkující a pro diváky. Line-up máme pokrytý z jiných zdrojů. Jednoduše řečeno nevybíráme na to, aby mohla přijet Ella Eyre, ale na to, aby mohla vystoupit právě tam.

Kolik lidí se do Kinského zahrady vejde?
Martin: Asi deset tisíc. Dostali bychom tam víc lidí, ale je tam trochu problém s průchody, není tam moc přístupových cest. Jestli ta sbírka klapne, tak tohle ještě musíme vyladit. Rozhodně si ale myslíme, že bez Kinského zahrady bude ten festival o hodně slabší. Atmosféra by tam byla nesrovnatelná oproti těm náhradním variantám.

UNITED-ISLANDS-0-FlyerA ty jsou jaké? Jaký je plán B, pokud peníze nevyberete?
Martin: O ta velká jména by diváci nepřišli, jen by je vidělo méně lidí. Hlavní interprety bychom přesunuli na Kampu, další bychom rozprostřeli do klubů nebo na jiné stage. A ty nejmenší interprety bychom museli zrušit.
David: Nebo bychom tu Kinského zahradu stejně otevřeli, ale zvýšili bychom vstupné třeba na 400Kč. Ale to nechceme rozhodovat před uzavřením sbírky. Je důležité zmínit, že kdyby Ella Eyre hrála v SaSaZu, tak na ní lístky budou stát šest stovek. My ji sem přivezeme za vstupné od 100 Kč.
Martin: Máme to těžké v tom, že lidi si za ty roky navykli, že je festival zadarmo a najednou po nich chceme peníze. Rozmazlili jsme je.

Počítáte s určitou finanční participací návštěvníků i do budoucna?
Martin: S částečnou ano. Teoreticky bychom mohli zpoplatnit celý ten festival, ale chceme zachovat tu někdejší myšlenku. Původně jsme chtěli lidem představit muziku, na kterou by lidi do klubu nikdy nepřišli. Přišlo by padesát nadšených fanoušků, ale to tu kapelu nikam neposune. Tím, že jsou United Islands zadarmo, dorazí lidí mnohem víc a ta kapela si může zahrát i před několika tisíci lidmi. Takže do budoucna bychom chtěli mít nějakou placenou lokalitu s těmi největšími hvězdami a pak zadarmo šířit novou, objevnou muziku.

Jak často kontrolujete stav na HitHitu?
David: Jen během tohohle rozhovoru jsem se podíval dvakrát.
Martin: (směje se) Řekl bych tak každou třetí minutu.

Máte v kapse na závěr sbírky nějaké trumfy?
Martin: S blížícím se koncem sbírky budeme víc a víc pracovat a vymýšlet větší a větší šílenosti, abychom ty lidi přesvědčili.

Dovolím si malé rýpnutí. Není sbírka jen snahou zalepit finanční díru, která vznikla odchodem generálního partnera festivalu?
David: United Islands by se mohly obejít i bez Kinského zahrady. Ale festival by tím stagnoval a neměl žádnou ambici. Samozřejmě je ale pravda, že sponzoři mají na finanční stránku zásadní vliv.
Martin: Pokud se sbírka nepovede, bude to pro nás znamení, že lidem stačí momentální stav a víc nechtějí.

 

text: Petr Adámek

 


 

united islands logo14 TOP

zavřít