RETRO: Kterak se Lucie v roce 2004 přátelila se symfoniky

Vydáno 28.05.2014 | autor: redakce

Přesně před deseti lety absolvovala Lucie turné se Symfonickým orchestrem Hlavního města Prahy FOK. Pro ostřílenou rockovou kapelu to byla lákavá výzva a koncert v Českých Budějovicích jedním z posledních před téměř desetiletou pauzou.

RETRO: Kterak se Lucie v roce 2004 přátelila se symfoniky RETRO: Kterak se Lucie v roce 2004 přátelila se symfoniky


Lucie-1-101 (43)LUCIE & FOK
Budvar Aréna, České Budějovice
17. 6. 2004

Exkluzivita akce, kterou kvůli finanční i technické zátěži nelze běžně realizovat, nabízela možnost netradičního zážitku též publiku. To však projevilo mnohem menší zájem, než bývá v rámci zvyklostí u Lucie běžné. Alespoň na jihu Čech tomu tak bylo - ještě krátce před začátkem produkce zely prostory prázdnotou. Díky jednomu z hlavních sponzorů turné a jím rozdanému množství vstupenek se ovšem nakonec podařilo vyvolat pocit ucházející návštěvnosti.

Následná atmosféra pak dávala tušit, že dnešní omladina má jiné idoly a odrostlí již z Roberta Kodyma neomdlévají. Zvědavost, jak známé skladby obohatí symfonické těleso, zpočátku zůstávala neukojena. FOK jako by se jen rozkoukával a prvně výrazněji zasáhl do dění až ve čtvrté položce programu - Vendémiaire. Její vyznění umocnily šestičlenná dívčí delegace z Bambini di Praga a akordeon Káji Maříka, jehož místo za klávesami nakrátko zaujal Tomáš Vartecký.

Lucie-1-101 (44)

Silné momenty navodili symfonici i v následující hitovce Dotknu se ohně, jejich party byly skutečně působivé. Ne vždy však bylo začleněné hudebníků vedených dirigentem Martinem Kumžákem nezbytné, účelné a investiční, občas de facto jen opisovali původní melodické linky. Ke světlým okamžiků připočteme ještě dramatický nástup smyčců v úvodu valivé Krev a r'n'r, přínosné vklady celého orchestru v Černých andělích, prospěšně experimentální aranže během jízdy Lovec, střelec, doktor & vědec či impozantní nástup a následné vpády protínající jeden z vrcholů večera, dynamickou a zároveň jímavě melodickou píseň Rouháš se bohům.


V celé své emocionální síle vynikli symfonici v samostatné prezentaci v podobě pasáže Montekové a Kapuleti z Prokofjevova baletu Romeo a Julie, leč potupný rušivý šum hovoru vyjevil nezájem valné většiny publika o klasickou hudbu.

Lucie-1-101 (47)

Lucie-1-101 (52)

Co se týče Lucie, parta schopných muzikantů je vždy zárukou kvalitně odvedeného koncertu, nic tentokrát nelze vytknout ani hlasivkám Davida Kollera a Roberta Kodyma. Tihle profesionálové dokonale ovládají práci s lidmi v hledišti, tudíž přestože se hysterické projevy oddaných ctitelek omezily na minimum, mnohdy si osazenstvo haly ochotně zapělo pospolu. Do toku prově(a)řených hitů Lucie zařadila i dvě přednášky z vlastních autorských zdrojů - Sbírku zvadlejch růží od Wanastowích Vjecý a coby závěrečný přídavek Chci zas v tobě spát z první Kollerovy sólovky. Ta, okořeněná velice sugestivními tahy smyčců, vyústila v nadšené ovace, které daly zapomenout na rozpačitý úvod.

text: Daniel Folprecht, foto: Vít Höfer

LUCIE 2014

29. 5. 2014 - Bratislava, Slovnaft Arena
1. 6. 2014 - Ostrava, ČEZ Aréna
2. 6. 2014 - Ostrava, ČEZ Aréna
4. 6. 2014 - Brno, Kajot Aréna
5. 6. 2014 - Brno, Kajot Aréna (VYPRODÁNO)
10. 6. 2014 - Praha, O2 arena (VYPRODÁNO)
11. 6. 2014 - Praha, O2 arena (VYPRODÁNO)
12. 6. 2014 - Praha, O2 arena
26. 6. 2014 - Plzeň, Amfiteátr Lochotín
5. 7. 2014 - Rock for People, Hradec Králové

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít