Swans

Vydáno 29.05.2014 | autor: Dominik Pavliš

Swans Swans

Americká kapela Swans se zformovala v New Yorku. V období post-punku hrála svou experimentální originální hudbu a významné místo měla především na noise-rockové scéně.

Jediným stálým členem kapely je její leader Michael Gira. Krom Michaela lze v ustálené sestavě kapely za stálého člena považovat také zpěvačku a klávesistku Jarboe a kytaristu Normana Westberga. Původní seskupení v období mezi lety 1982 – 1984 tvořil Michael Gira, Jonathan Kane a Sun Hanel.

Jak již bylo řečeno, kapela vznikla v roce 1982 v New Yorku v rámci krátkodobě působící, leč umělecky vlivné post-punkové scény no wave a prakticky ihned po vydání první nahrávky (EP Swans) se stávají zosobněním hudby obnažující, strohé, jdoucí až „na kost“.

První album skupina vydala v roce 1983 a neslo název Filth. Téměř okamžitě se kapela zapsala jako něco nového a originálního, a to nejen kvůli jejich zvuku. Většina Girových textů je existencialistických, padajících do nihilismu, pohrdání sama sebou a světem, který jej obklopuje, ústředními tématy jsou peníze, náboženství a sex. Do této doby stihli vydat 10 studiových alb.

Od roku 1988 dochází postupně ke změně stylu souboru. Girovi údajně vadila reputace Swans jako nejhlasitější a nejtvrdší skupiny na světě, a rozhodl se, že prokáže, že je schopen tvořit působivou hudbu i bez mocných perkusí a extrémní amplifikace, naopak s opravdovým textem. Zatímco akustičtější a písničkovější album The Burning World (1989) je i Girou označované za selhání, mimo jiné i proto, že bylo nahráno pro velký label, tituly White Light From The Mouth Of Infinity (1991) a The Great Annihilator (1995) se dodnes těší fanouškovské oblibě.

 

Diskografie:

Swans (EP), (1982)
Filth (1983)
Cop (1984)
Young God, EP (1984)
Time is Money (Bastard), EP (1986)
Greed (1986)
A Screw, EP (1986)
Holy Money (1986)
New Mind, EP (1987)
Children of God (1987)
Love Will Tear Us Apart, EP (1988)
Can't Find My Way Home¨, EP (1989)
Saved, EP (1989)
The Burning World (1989)
White Light From The Mouth Of Infinity (1991)
Love of Life (1992)
Celebrity Lifestyle, EP (1994)
The Great Annihilator (1995)
Die Tür Ist Zu, EP (1996)
Failure/Animus, EP (1996)
Soundtracks for the Blind (1996)
My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky (2010)
The Seer (2012)
To Be Kind (2014)
The Glowing Man (2016)

 

Další články interpreta

LIVE: Nezapomenutelný brněnský pomník fenoménu Swans

Recenze

vydáno 15.03.2017

Ačkoliv se poslední říjnový koncert Swans v pražském Divadle Archa tvářil jako poslední, kapela se v rámci rozšířeného turné...

Koncerty v březnu u nás odehrají Korn, Sabaton, Tom Chaplin i LP, desky vydají Ed Sheeran nebo J.A.R.

Style

vydáno 01.03.2017

Březen nabídne velké koncerty Sabaton , Korn nebo stále žádanější LP , v Roxy vystoupí hlas Keane - Tom Chaplin . Přichází ale...

TOP 10 nejlákavějších zahraničních festivalů v roce 2017 aneb Světové hvězdy za humny

Style

vydáno 25.01.2017

Každý rok se u nás koná více než 300 hudebních akcí pod otevřeným nebem, které si mnohdy neopodstatněně říkají festivaly. Pokud...

LIVE: Swans v Praze: labutí píseň z hrdla dravce

Recenze

vydáno 20.10.2016

Je tomu již bezmála 34 let, co v New Yorku vznikli Swans . V první fází existence do roku 1997 systematicky ničili hranice toho, jak...

Nejočekávanější koncerty podzimu (I.): Míří k nám The Cure, PJ Harvey i hvězda hitparád Twenty One Pilots

Style

vydáno 25.09.2016

Podzimní nabídka koncertů ve velkých sálech uspokojí milovníky všech žánrů od rocku, popu přes country až k šansonu. The Cure ,...

LIVE: Kasabian vzdali na Colours Of Ostrava hold výtečné St. Vincent

Recenze

vydáno 18.07.2015

Nemusíte mít v ruce počítadlo, abyste zjistili, že na Colours of Ostrava přestává být k hnutí kvůli enormnímu počtu...

Na co se těšit v červenci: 12 tipů iREPORT.cz

Style

vydáno 01.07.2015

Příchod července dává jasně najevo, že sezóna festivalů a koncertů pod širým nebem je v plném proudu. A máme z čeho...

ROCKBLOG: TOP 11 koncertů roku 2014

Rock blog

vydáno 30.01.2015

Festivaly Sziget a Coachella, festivalové sety The Naked and Famous, The Afghan Whigs nebo The National, klubové koncerty Passengera či...

zavřít