LIVE: Lucie v Brně - ohně, politika i Lenka Dusilová

Vydáno 05.06.2014 | autor: redakce

Jedna z nejslavnější českých kapel přelomu století se po deseti letech konečně vrátila na pódia. Z plánovaných pěti koncertů se rázem stalo deset, i tak jsou ale některá vystoupení vyprodaná. Turné odstartovalo na Slovensku, po dvou koncertech v Ostravě následují další dva v Brně.

LIVE: Lucie v Brně - ohně, politika i Lenka Dusilová LIVE: Lucie v Brně - ohně, politika i Lenka Dusilová


Lucie Brno Live 10LUCIE

Kajot arena, Brno
4. 6. 2014

První povyk se v Kajot Areně strhl krátce po osmé hodině, kdy se konečně setmělo a na plátně za pódiem začal poletovat nápis Lucie. V té chvíli z hloubi pódia vyjela plošina s pěti muzikanty: Michalem Dvořákem, Robertem Kodymem, P.B.Ch., Adamem Kollerem a Stingem. Teď vážně, Sting samozřejmě v Brně nebyl, ale srovnání Davida Kollera s britským zpěvákem bylo na místě, Koller v saku se Stingovi opravdu podobal.

V muzice však bylo jasno - vystoupení odstartovaly hity jako Amerika, Pohyby a Daniela, kde ve dvojhlasech Koller s Kodymem potvrdili, že kapela je opět ve formě. V další písni David Koller konečně usedl za bicí, které stály na plošině s výsuvným ramenem a ta ho i se soupravou vynesla do výše nad pódium. Uprostřed zase další plošina vyvezla na pódium Terezií Kovalovou s dalšími dvěma violoncellistkami, aby společně zahráli jednu z geniálních skladeb z pera Roberta Kodyma - Lucii. Pak následovala zase série rychlejších skladeb – Vona říká jó a "depešácká" Nech to stát.

Lucie Brno Live 09

Koller toho během koncertu moc nenamluvil, uchýlil se většinou jen k udávání pokynů pro publikum, co mají v dané písní kde zpívat - jako například v pícních Kengi nebo Utíkej. Zrovna Utíkej Kollerovi zpočátku hudbou trochu utekla, brzy ji ale dohnal a jiných zaškobrtnutí jsme svědky nebyli a až na jeden vadný snímač Kodymovy kytary u skladby Sen měli muzikanti i technici vše pod kontrolou.


Michal Dvořák se během koncertu předvedl i na piano improvizačním preludováním, které pak vystřídal kytarovým sólem Kodym a vystřihl si další ze svých balad Noc. Lucie s sebou přivezla hosta, když tuto návštěvu uvedl Koller slovy, že jde o čerstvou maminku, bylo jasné, že následovat bude Sen s Lenkou Dusilovou, jíž plný Kajot ji přivítal nadšeným potleskem.

Lucie Brno Live 18

Lucie Brno Live 17


Jestliže v první půli sázela Lucie pouze na muziku a doprovodné projekce na plátnech (na rozdíl od kapel typu Kryštof, atd.), závěrečná část koncertu se nesla v provokativnějším nádechu a ve znamení doprovodných efektů. Začalo to poměrně nevinně Medvídkem - na pozadí běžela projekce s plyšovým medvídkem a padajícím sněhem, během textu "za třicet stříbrných..." však následoval výbuch a ze vzduchu se snášel do kotle proud stříbrných konfet. A došlo i na politiku, kdy jako protest věnoval Koller píseň Oheň do Kremlu, v níž konečně nasadili plameny, šlehající po obvodu celého pódia. V přídavku Krev a R'n'R vystoupala plošina s bicími tak vysoko, že se Koller téměř dotýkal hlavou konstrukce arény. 

Chuť ke společnému hraní a lačnost posluchačů by tedy byla, otázkou je, zda bude u Lucie dostatečná motivace i k nové tvorbě a jestli by vůbec dokázala úspěšně navázat. Nebo je to celé jen labutí píseň za dobu jejich největší éry?

 

text: Nikola Illeová, foto: Romana Šlapáková

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít