Metal a nic než metal: TOP 7 projektů Maxe Cavalery

Vydáno 16.06.2014 | autor: redakce

Max Cavalera přiveze 18. června do Prahy jedno ze svých metalových dítek. Soulfly, s nimiž loni vydal album Savages, deváté v patnácti letech existence kapely, jsou však jen zlomkem jeho hudební seberealizace. Vybrali jsme sedmičku nejzajímavějších projektů či hostování, v nichž tenhle bouřlivák přiložil ruku k dílu.

Metal a nic než metal: TOP 7 projektů Maxe Cavalery Metal a nic než metal: TOP 7 projektů Maxe Cavalery


soulflySoulfly


Max Cavalera, rodák z Belo Horizonte, patří k metalu stejně jako fotbal k Brazílii. V srpnu oslaví teprve 45. narozeniny, přesto pouhý výčet jeho nahrávek vydá na hodně dlouhý seznam. Výsledek sice pokaždé není přijat s euforií, s jakou oslavují vstřelení gólu stoupenci jeho oblíbeného klubu Palmeiras, nicméně to nic nemění na faktu, že na hmatníku své kytary má několik výrazných zářezů, jež z něj činí ikonu žánru. Proto je každé album napjatě očekáváno, i když výsledek je většinou předem snadno odhadnutelný...


SEPULTURA: Roots Bloody Roots (1996)

Rok 1996 a labutí píseň Maxe, jeho bratra Igora, Paula Jr. a Andrease Kissera. Od té doby už se tato čtveřice ke společnému nahrávání či koncertování nesešla. O co nadšeněji bylo přijato album Roots (Kořeny), o to smutnější události následovaly uvnitř kapely i v Maxově soukromí. Rozkol nakonec dovedl frontmana k rozhodnutí veškeré kořeny zpřetrhat a kapelu opustit. Letos, tedy v roce 30. výročí založení Sepultury, sílí volání fanoušků po aspoň dočasném obnovení souboru v nejslavnější sestavě. Soudě dle vyjádření zainteresovaných to však v dohledné době není příliš reálné.

 

 

 

SOUFLY: Back To The Primitive (2000)

V Soulfly se vystřídalo mnoho hudebníků a přičteme-li všechny hosty, bylo by možná rychlejší vyjmenovat "těch pár" muzikantů, se kterými Max ještě nespolupracoval. Zajímavá parta (Chino Moreno, Corey Taylor, Tom Araya) se podílela v roce 2000 na nahrávání Primitive. V té době Soulfly inklinovali k nu-metalu, ale v jejich tvorbě byl přece jen větší vliv etnických prvků a brazilských rytmů. Ty sice i dnes zůstávají jedním z trademarků, přesto poslední dobou ustupují agresivnějšímu pojetí, ve kterém se mísí groove a thrash s deathmetalovými vlivy.

 

 

 

CAVALERA CONSPIRACY: Sanctuary (2008)

Usmíření a opětovné spojení sil sourozenců Cavalerových bylo pro metalové fanoušky velké téma. CD Inflikted znamenalo jejich první společnou nahrávku po dlouhých 12 letech. Očekávání byla značná, největší optimisté mluvili o prvním kroku k reunionu Sepultury. Ta však, jak známo, dodnes žije vlastním životem. Recenze nebyly jednotné, přesto spíše pochvalné. Bylo by zajímavé sledovat hodnocení, kdyby tento materiál přece jen vyšel pod hlavičkou Sepultury... Největší ohlas vyvolávají živá vystoupení, kdy Max s Igorem prohrábnou archiv a vyberou osvědčené pecky z repertoáru původní formace.

 

 

 

KILLER BE KILLED: Wings Of Feather And Wax (2014)

Nejnovější projekt představil výsledek svého snažení letos v květnu, přibližně sedm měsíců po posledním přírůstku Soulfly (Savages). Kolem neúnavného Maxe se zformovala superskupina, ve které se sešli Greg Puciato (The Dillinger Escape Plan), Troy Sanders (Mastodon) a Dave Elitch (dříve The Mars Volta). Výbušná směs (groove a thrash metal až po hardcore punk), kterou čtveřice smíchala, drží velmi dobře pohromadě. Každý samozřejmě přispěl tím, co je pro něj typické. Kolekce nepostrádá pestrost, není však přeplácaná. Jestliže Cavalerovi mnozí vyčítají kolovrátkové opakování mnohokrát slyšeného, tentokrát nic takového nehrozí.

 

 

DEFTONES & MAX CAVALERA: Headup (1997)

Kariéra Deftones se rozjela velkolepě, o čemž svědčí i platinové desky za první tři alba. Jak už bylo zmíněno, Cavalera rád oživuje vlastní projekty zajímavými hosty. Na oplátku také neodmítá nabídky "konkurence". Druhá deska Deftones Around the Fur se trefila přesně mezi poslední zářez Maxe se Sepulturou a debut Soulfly. Společně s Chino Morenem se pokusil prostřednictvím této písně upustit bolest z nečekané ztráty nevlastního syna. Dana Wells zemřel při autonehodě v pouhých 21 letech v arizonském Phoenixu, kde Max Cavalera přes 20 let žije.

 

 

 

APOCALYPTICA & MAX CAVALERA: Repressed (2006)

Finové se na počátku své kariéry výrazně přiživili na tvorbě někoho jiného, nutno jim ovšem přiznat, že Metalliku "vykradli" s citem a nabídli velmi zajímavý úhel pohledu na její tvorbu. O Cavaleru, resp. Sepulturu se otřeli také, a to hned na druhém albu Inquisition Symphony. Postupně však vybublala na povrch i touha po vlastní umělecké realizaci. Singl Repressed najdete na výběrovce Amplified // A Decade of Reinventing the Cello jako do té doby nevydanou píseň, na které se společně s Maxem podílel rovněž Matt Tuck z Bullet For My Valentine.

 

 

 

PROBOT: Red War (2004)

Stejným hudebním nezmarem jako Cavalera je i Dave Grohl z Foo Fighters. Pod hlavičkou Probot si splnil sen a oslovil své oblíbené muzikanty. Vyjmenovat je všechny by zabralo spoustu místa, takže jen namátkou: Cronos (Venom), Lemmy (Motörhead), Kim Thayil (Soundgarden), Snake (Voivod), King Diamond (Mercyful Fate). Mezi vskutku vybranou společnost byl pozván i Max. Red War nepatří mezi nejpamátnější hity s Cavalerovou pečetí, je spíš zpestřením pro skalní fanoušky. Ostatně jako celý Probot. Vidět všechny tyto osobnosti pohromadě na jednom pódiu by zážitek jistě znásobilo.

 

text: Tomáš Rumler

 


 

soulfly08 TOP

 

 

zavřít