Mušketýr, svůdník i floutek: Bryan Adams a jeho 8 odlišných rolí

Vydáno 17.06.2014 | autor: redakce

Bryan Adams už 34 let s kytarou v ruce kácí javory. Zároveň za zvuků jeho dojáků klesaly kalhotky ke kolenům po tisících. Tenhle Kanaďan se zjizvenou tváří si ale za svou muzikantskou kariéru vyzkoušel víc rolí, než byste od kluka v džínech a rockbandem v zádech čekali. Ujme se jedné z rolí, jejichž výběr vám nabízíme, i 18. června na brněnském Veodromu?

Mušketýr, svůdník i floutek: Bryan Adams a jeho 8 odlišných rolí Mušketýr, svůdník i floutek: Bryan Adams a jeho 8 odlišných rolí


BRYAN JAKO MUŠKETÝR (1993)

V tomto videoklipu nepobíhá nikdo s kordem, přesto obsahuje trojjedinost mušketýrství hned několikrát. Titul All For Love si pohrává s myšlenkou "jeden za všechny, všichni za lásku." Píseň nazpívali tři mušketýři ve složení: Bryan Adams, Sting a Rod Stewart a zároveň je titulní skladbou pro stejnojmenný film Tři mušketýři z roku 1993, v němž s lehkostí a humorem zazářili například Charlie Sheen, Kiefer Sutherland nebo Chris O'Donnell.

 

 

 

 

BRYAN JAKO ROCKER (1984)

Děcka chtěj rock a my ho od Bryana chceme taky. Tato koncertní ukázka je portrétem Bryana Adamse v jeho začátcích. Povinně by si ji měli pustit všichni, jimž se při vyslovění jeho jména vybaví pouze duet s Mel C nebo milostné vyznání z filmu o králi zbojníků. V osmdesátkách byla Bryanovou poznávací značkou vysoce vykopnutá noha a "uškrcená" kytara.

 

 

 

 

 

BRYAN JAKO FRANKENSTEIN (1999)

Když chce Bryan Adams někoho poznat po všech stránkách a opravdu do hloubky, vezme skalpel a podívá se dotyčné na zoubek. Nebo si rovnou stvoří svůj idol, protože čekat na ten přírodní je ztráta času? Na konci devadesátých let odložil Kanaďan kytaru a vrhl se na hororovou verzi medicíny. To mu naštěstí dlouho nevydrželo.

 

 

 

 

 

BRYAN JAKO FLOUTEK (1984)

Není rockotéky, kde by tahle věc nezazněla. Mladý Bryan Adams v ní představuje všechno, co má pravé léto mít. Spálenou trávu, letní lásku s holkou místního balíka, stíhání policií, zaspané brigády nebo rockový koncert v roztrhaném tričku za stodolou s první kytarou v ruce. Celá tahle letní nostalgie navíc parádně řeže a její název je jeden velký dvojsmysl. Nemysleli jste si, že Bryan zpívá o létě v devětašedesátém, že ne? Bryanovi bylo v roce 1969 teprve deset let...

 

 

 

 

BRYAN JAKO SVŮDNÍK (1983)

I'm Ready je jedna z těch balad, u kterých se tají dech. O co jednodušší text, o to silnější atmosféra. Čtyřiapadesátiletý muzikant několikrát dokázal, že jeho chraplák a smyčce k sobě ladí, proto se někdy jeho tvorba řadí do kolonky soft rock. Složil bezpočet písní plných lásky, u kterých se neříká ne...

 

 

 

 

 

 

BRYAN JAKO BOREC (1996)

Ačkoli jeho tvorba s přibývajícím věkem vyměkla, v devadesátkách zpíval například o tom, že chce být vašim spodním prádlem a prohánět se na vás jako na motocyklu. Z alba 18 Till I Die pochází tohle barevné supermódní a superpozérské dílo. "Kočko, já kašlu na Armaniho, ty na mně vypadáš stejně nejlíp a ukážu ti, že rock'n'roll umím předvádět i na záchodě s toaleťákem v ruce a ještě u toho budu zatraceně sexy," křičí z téhle skladby.

 

 

 

 

 

BRYAN JAKO ANDĚL (1998)

Na konci devadesátých let hojně ukazoval svou hebkou stránku a tohoto modelu se víceméně drží dodnes. Ve videoklipu k singlu Cloud number 9 vytvořil svět, ve kterém je všechno v pořádku, dokud se nedopočítáte devítky. Místo v něm našlo všechno, co má bílou barvu. Kohoutkem protéká mléko, v akvárku plují bílé rybičky a nakonec i Asiatka je natřená na bílo.

 

 

 

 

 

BRYAN JAKO PRINC NA KRESLENÉM KONI (2002)

Pojítko Bryana Adamse a filmové hudby není neobvyklé. Spojení osmdesátkového rockera a animované pohádky o divokém oři už ano. Úkolu se zpěvák a kytarista zhostil se ctí a spolu s Hansem Zimmerem napsali filmovou hudbu nadpohádkové kvality. Kromě duetu se Sarah McLachlan se muzikantovi povedlo složit trhák Here I Am. Ve videoklipu podává Adams verzi pohádky Spirit: Stallion of the Cimarron pro dospělé.

 

text: Alena Bílková

 


 

Bryan Adams 2014 TOP

zavřít