LIVE: Billy Idol v Praze - když je rebel idolem...

Vydáno 22.06.2014 | autor: redakce

Billy Idol je zvláštní postavičkou. Vysloužilý punker, který přešel v podstatě k popu, aby se nakonec stal předobrazem seriálového upíra. Jedno je naprosto neoddiskutovatelné, je to vzácný úkaz, kterého stojí za to vidět. A v pražské Lucerně byla možnost...

LIVE: Billy Idol v Praze - když je rebel idolem... LIVE: Billy Idol v Praze - když je rebel idolem...


BILLY IDOL
LUCERNA, PRAHA
21. 6. 2014

Volba prostoru pro takovéhoto interpreta je vždycky ošemetnou záležitostí, a v tomto případě tomu bylo nejinak. Incheba aréna mohla být svědkem návštěvního fiaska, ale pořadatelé nakonec přesunuli akci do velkého sálu Lucerny, který byl snad po všech stránkách lepší volbou. A tak se zájemci o parádní rockovou show setkali ve Vodičkově ulici. A sjeli se z mnoha míst nejen republiky, což dokazovala plachta německého fanklubu odbarveného rebela. A ten nadšeným divákům ukázal, zač je toho rebel.

Billy Idol se po čtyřech letech zašklebil v Praze

Už první songy naznačily, že Billy nebude mít problém s přijetím, ale ledy se opravdu prolomily, až když přišla na řadu jedna z největších pecek jeho kariéry. Dancing With The Myself dala vzpomenout na legendární punkovou partičku Generation X, kde v sedmdesátých letech působil. Tenhle song je notoricky známým hitem a díky své jednoduchosti a chytlavosti byl nespočetněkrát coverován.

Idol nebyl nikdy excelentní zpěvák s obrovským rozsahem - vždy stavěl na silném feelingu a jeho songy měly tah na bránu. Jen ten živý projev byl vždy trochu slabší, občas vlastně dost strašný, což se dá lehce dohledat třeba na Youtube. V Praze byla situace o dost jiná, a přestože měl Billy v projevu rezervy, podal velmi dobrý výkon. A nejen on. Kytarista Steve Stevens dokázal, že je stále extratřídou a například s Michaelem Jacksonem nehrál bezdůvodně. Jeho hra byla precizní a sólo s kytarou za hlavou byla lahůdkou, kterou si může dovolit málokdo.

Celkově dal zpěvák na svou domovskou kapelu vzpomenout čtyřikrát. Kromě zmiňované Dancing With Myself tak zazněl pravděpodobně největší hit Generation X Ready Steady Go! To všechno hnalo show dopředu, včetně okázalých a patetických gest muzikantů. Právě ten patos, který k rocku patří, a všichni na něj čekají. Je jen drobnou vadou na kráse, že nezaznělo nic z Billyho působení v kapele Chelsea, na druhou stranu všichni čekali stejně na "ten" song. Ten přišel téměř na konci. Rebel Yell je dalším hitem, který si vypůjčil snad každý, včetně obskurní německé party Scooter nebo Šmoulů.

Billy Idol ukázal v Praze velkou rockovou show, která neměla moc slabých míst. Však také publikum v Lucerně nadšeně děkovalo a zpěvák děkoval jemu. Doufejme, že budeme brzy děkovat znovu. To až nám přijede představit novou desku, kterou slibuje vydat na podzim. Pokud je i ve studiu v takové formě, jakou předvedl v Praze, můžeme se jen a jen těšit.

text: Petr Bláha, foto: Veronika Matějková

Témata: Billy Idol, punk

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít