TOP 15: Nejotravnějších letních hitovek (II.)

Vydáno 12.07.2014 | autor: redakce

Jedni je milují, pro druhého jsou postrachem. Některé překousnou skoro všichni, u jiných se většině otvírá kudla v kapse. Jejich texty nebo minimálně refrény zná ale každý. Naprosto každý. Letní Hymny se až záhadným způsobem dostanou do hlavy všem. Třeba jako tato sedmička.

TOP 15: Nejotravnějších letních hitovek (II.) TOP 15: Nejotravnějších letních hitovek (II.)

 

 

O-ZONE - Dragostea Din Tei (2004)

Je tomu deset let, co se na nás z rádií, barů, diskoték, koupališť a dalších možných i nemožných míst valila tahle letní hymna. Nesrozumitelný popěvek party veselých disco kluků z Moldávie poskakujících na křídle letadla zafungoval jako sečná zbraň. Šílenství vládlo v obou rozdělených táborech. Jedni při prvních tónech nadšeně zapištěli, druzí by raději zvládli i Sladké mámení nebo Dlouhou noc.

 

 

 

 

DJ BOBO - Chihuahua (2003)

Začátek léta před jedenácti roky připravil jeden pořádný disko comeback. DJ Bobo si už v minulosti vybudoval silnou základnu fanoušků. Jeho Everybody nebo Let the Dream Come True z devadesátých let se staly soundtrackem života tehdejších teenagerů. Po svém znovuzrození se tak DJ Bobo zase mohl vrátit na čela hitparád. Ukrutnost s tehdy moderním psíkem přišla do éteru s úderem parna a silných veder. To možná ledacos vysvětluje...

 

 

 

 

LMFAO - Party Rock Anthem (2011)

Americké electro popové duo zvládlo úctyhodně poskládat všechny atributy letní hitovky do tří minut. Jejich Party Rock Anthem se vryla do paměti skotačivým rozpačitým tanečkem, párty hesly i nebezpečně vtíravou disco melodií. LMFAO s tímhle kouskem před třemi roky zválcovali světové hitparády, stejně jako ušní bubínky příčetnějších konzumentů mainstreamu. Hit se dokonce stal tak populárním, že si jeho skalní fanoušci mohou v karnevalových obchodech pořídit i masku zlatého robota z klipu. A to i tohle léto. Skutečně.

 

 

 

 

KARMA - Sedam dana (2002)

Češi rádi dovču v Chorvatsku, tak proč k tomu nepřibalit i místní hudební produkci? Tu si turisti ve velkém přivezli před dvanácti lety v podobě tria, které do té doby obráželo akorát tak diskotéky na plážích. A díky neskutečnému úspěchu s hitem Sedam dana to později roztáčeli i v českých klubech. Plytký textík někde na pomezí milostného výlevu a oslavné hymny nočního života zpívaný temperamentní kráskou Tarou si ale náš národ zamiloval. Tenkrát se po celém albu jen zaprášilo (prodalo se ho přes 70 tisíc kusů) a i jejich druhá studiovka u nás nezůstala bez povšimnutí. Stejně jako oni nenechali jen tak českou tvorbu. Na jejich výběrovém The Best Of Karma najdete i remake Dlouhé noci.

 

 

CODE RED – Kanikuly 2007 (2007)

Skoro všichni si před sedmi lety mysleli, že by Code Red mohli mít stejného manažera jako Tatu. Ale ne, nebyli z Ruska (to jen zpěvačka Maria má ruské předky), nýbrž ze sousedního Německa. Na špičky hitparád je vystřelil remake původní skladby Kanikuly od ruských BUM. Obsadili hitparády evropského MTV, stanice Viva i rádiové charts napříč kontinentem. Úspěch téhle odrhovačky už ale nikdy později nezopakovali. Ačkoliv snaha oněch manažerů byla veliká, stále si půlka Evropy myslí, že Kanikuly bylo jméno celé formace.

 

 

 

NELLY FT. KELLY ROWLAND – Dilemma (2002)

I mezi letními hity se vedle svižných poskakovaček občas vyskytnou pomalejší a tesknější (povětšinou) milostná vyznání. Tenhle diskotékový ploužák se před dvanácti lety zvládl udržet na špičce americké singlové hitparády víc než čtvrt roku a zabodoval i u nás. Čerstvě po rozpadu Destiny's Child si Kelly Rowland alespoň tehdy na úctyhodnou dobu zajistila zvučné jméno po boku ikony mainstreamového rapu Nellyho. Ostatně, Dilemma si s nimi zvládne pobrukovat i teď každý, kdo tuhle zlatou éru pamatuje.

 

 

 

SPANKERS - Sex On The Beach (2010)

Co spojuje Japonsko, Izrael, Jižní Koreu a nás? Jedno určitě - popularita tohoto letního kousku, který okupoval první příčky hitparád před čtyřmi lety právě v těchto zemích. Miliónový nápad pojmenovat hit po tolik oblíbeném drinku (či činnosti), pokřtít ho bouchanou tequillou a zasadit do jednoduchého disca, dostali italští Spankers. Po ohromném úspěchu se na rozdíl od mnohých jiných kolegů neztratili úplně, ale nezasvěcení těžko další songy od téhle partičky budou znát. V současnosti pracují na novém albu. A léto teprve začíná...

 

text: Martina Černá

 


 

LMFAO 01 TOP

zavřít