Na co se těšit v červenci: 12 tipů redakce

Vydáno 02.07.2014 | autor: redakce

Hlavní červencový hudební program sice probíhá na festivalech, jejichž program je i letos hodně bohatý, přesto to není to jediné, co se během prvního prázdinového měsíce děje. Jaké jsou tedy nejdůležitější červencové události?

Na co se těšit v červenci: 12 tipů redakce Na co se těšit v červenci: 12 tipů redakce

 
OMM A3OF MICE & MEN

co: do Prahy míří severoamerický core trojlístek Of Mice & Men, Blessthefall, Silverstein
kdy: 2. července - Lucerna Music Bar, Praha

Začátkem prázdnin před klubovou pauzou, kdy se rozjedou letní festivaly, se Lucerna Music Bar ještě jednou pořádně zapotí. Hned trojkoncert metal- a hard- coreových kapel si budou moct užít pražští diváci. Sice by následující dny na Rock for People skvěle doplnili tamní party Emmure a We Came As Romans, ale proč si neudělat příjemnou přípravu. Těžko určit, kdo je hlavní hvězdou večera. Pro někoho to mohou být služebně nejstarší Silverstein, hodně příchozích ale ocení i Of Mice & Men, kteří svou první studiovou nahrávku vydali teprve před čtyřmi roky. Koncert začíná už v půl osmé.

 

 

 

rock plakatROCK FOR PEOPLE

co: Jeden z největších domácích festivalů už letos není teenagerem
kdy: 3. - 5. července - Hradec Králové

Oproti roku 1995, kdy se festival Rock for People konal poprvé, se mnohé změnilo. Tehdy se v Českém Brodě sešlo lehce přes tisíc diváků, kteří mohli za vstupné 75 Kč (90 Kč na místě) vidět kapely jako Support Lesbiens, Narvan, ZOO nebo Medvěd 009. Poslední roky se festival z kapacitních důvodů koná na letišti v Hradci Králové, návštěvnost atakuje 30 tisíc lidí a jeho historie se pyšní jmény jako Muse, The Prodigy, Placebo nebo Faith No More, kteří však nakonec nevystoupili. V letošním line-upu se objevují např. Manu Chao, Madness, Biffy Clyro, Asian Dub Foundation, Netsky, Chase & Status nebo jediné festivalové vystoupení Lucie.

 

 

 

Manics Futurology Art 600MANIC STREET PREACHERS

co: James Dean Bradfield a jeho parta podvanácté ve studiu
kdy: 7. července

Manic Street Preachers mají poslední dobou nadprůměrnou tvůrčí náladu. Pouhých devět měsíců od vydání jedenáctého studiového alba Rewind The Film přichází kapela s další nahrávkou Futurology. Album představuje odklon od žánrově odlišné poslední desky a zachycuje Velšany v jejich klasickém energickém rozpoložení. Produkce alba se ujala sama kapela, za pomoci Loz Williamse a Alexe Silvy, který se podílel na jejich zásadním počinu Holy Bible. V polovině května se Manic Street Preachers v rámci evropského turné vrátili po dvou letech do pražské Lucerny.

 

 

 

 

AERODROME-METALLICA-0-MetallicaAERODROME

co: Metallica zahraje pod širým nebem na přání fanoušků
kdy: 8. července - Incheba Open Air, Praha

Po loňské úspěšné premiéře se System Of A Down se letos jednodenní festival Aerodrome rozrostl do dvou termínů. První se uskutečnil v polovině června a kralovali mu Avenged Sevenfold a Limp Bizkit, doprovázeni Robem Zombiem, Powerman 5000 a domácími Hentai Corporation. Červencové pokračování nabídne hned dva zásadní kapely ve svých žánrů: Metalliku, která se představí v rámci projektu Metallica by Request, v jehož rámci hlasovali o jejím koncertním setlistu fanoušci, a někdejší grungery Alice in Chains. Line-up festivalu doplní Children Of Bodom a Kvelertak. Vstupenky jsou k dispozici za 1490 Kč.

 

 

 

courtney1COURTNEY LOVE

co: Femme fatalle Kurta Cobaina oslaví 50. narozeniny
kdy: 9. července

Kurt Cobain ji miloval, fanoušci Nirvany ji povětšinou nenáviděli. Nic na tom nemění ani okamžik z dnes již kultovního vystoupení Nirvany v Readingu, kdy Kurt nechává dav křičet: "Courtney, we love you!" Courtney Love však neudělalo slavnou až manželství s Cobainem; začátkem devadesátých let projevila vlastní hudební talent v rockové kapele Hole. Za poslech stojí přinejmenším album Celebrity Skin z roku 1998. Ještě dříve se objevila na filmovém plátně, památná je role ve Formanově snímku Lid versus Larry Flint. Známá je též svými drogovými skandály, svlékáním na pódiu či urážením kolegů z branže.

 

 

 

Mighty-Sounds-2012-logo-white-bg-460x261MIGHTY SOUNDS

co: Oslava punkrocku, rock'n'rollu, punku, reggae, HC, ska i rockabilly
kdy: 11. - 13. července - Tábor

Mighty Sounds se připravuje na jubilejní, desátý ročník, který se uskuteční v tradiční lokalitě na letišti Čápův dvůr v Táboře. Více než o line-upu se letos v souvislosti s festivalem mluvilo o mimořádně vysoké pokutě za hluk od Krajské hygienické stanice a petici, kterou se organizátoři rozhodli sepsat proti nesmyslně nastavenému zákonu a v níž bojují za úpravy hlukových norem pro jednorázové kulturní akce pod širým nebem. Petice stále probíhá. Na festivalu letos vystoupí např. Dropkick Murphys, Irie Révoltés, Evergreen Terece, Madball, The Real McKenzies nebo Everlast.

 

 

 

juliaCREEPY TEEPEE

co: festival, jehož headlinery sotva znáte
kdy: 11. - 13. července - Kutná Hora

Pokud se hipsterství vyznačuje také tím, že dáváte přednost hudbě, o které nikdo neslyšel, lze označit "Creepko" za ideální akci. Na druhou stranu, aby se tahle událost nestala po letošku až moc profláklou a tradiční příznivce, jejichž vizáži dominují kníry a ledvinky, to neodlákalo. Šestý ročník přiveze opravdu rozmanitý program, v jehož čele stojí písničkářka Julia Holter, extravagantní rapper(ka) Mykki Blanco nebo porn-popová zpěvačka Actually, jejíž performence bude její vůbec první v Evropě. Ať už budete zaposloucháni do aktuální hudební tvorby, nebo budete pouze sledovat kolemstojící návštěvníky, nudit se rozhodně nebudete. Vstupenky jsou v předprodeji do 10. července za 1100 Kč, k dispozici jsou rovněž jednodenní vstupy.

 

 

 

hradycz 1HRADY.CZ

co: Česká mainstreamová špička v kulise hradů letos podesáté
kdy: 12. - 13. července - Točník

Putovní festival Hrady.CZ patří k nejnavštěvovanějším akcím léta. Akce letos slaví desáté narozeniny a organizátoři v rámci jubilejního ročníku připravili pro návštěvníky například větší festivalové areály a komfortnější kempy, zbrusu nový areál bude letos na Bezdězu. Na festivalu letos poprvé vystoupí Miro Žbirka, Olympic nebo Wanastowi Vjecy, dále pak oblíbení interpreti jako jsou Tomáš Klus, Mandrage, Chinaski, No Name, Divokej Bill, Monkey Business nebo Horkýže Slíže. Festival odstartuje 11. července na Točníku ve středních Čechách.

 

 

 

 

krystofkempKRYŠTOF KEMP

co: Kapela Kryštof letos uspořádala vlastní putovní festival
kdy: 12. července - Náměšť na Hané

Menší alternativou k Hradům.cz bude letos akce nazvaná Kryštof kemp. Půjde o sedm koncertů v amfiteátrech, kde by podle kapely měli najít vyžití rodiče i děti. Na tuto šňůru si Kryštof pozval další čtyři spřízněné sestavy: objeví se Mňága a Žďorp, Michal Hrůza, Nebe a Lenny. "Program zhruba od 12-20 hodin, pak volná zábava u kytar ala lavičky," dodává kapela. První zastávkou bude 12. července Náměšť na Hané, následovat budou: Hukvaldy, Loket, Mikulov, Konopiště, Svojšic a 30. srpna závěrečná Plzeň. Tři ze čtyř měst už hlásí vyprodáno.

 

 

 

 

judasJUDAS PRIEST

co: Další várka klasických metalových pecek s pořadovým číslem 17
kdy: 14. července

Judas Priest, kteří letos slaví už pětačtyřicet let, navazují na šest let staré album Nostradamus novinkou Redeemer of Souls, v pořadí sedmnáctou studiovou nahrávkou. "Cítíme, že nové album ještě posiluje naše nadšení z toho, jak hudbu tvoříme, vnímáme a jak v ní věříme," vyjadřuje se k desce kapela, v jejíchž řadách poprvé chybí zakládající kytarista K.K. Downing. Ve stardardní verzi obsahuje 13 skladeb, v deluxe verzi dalších pět. Prvním singlem z alba je skladba March of the Damned.

 

 

 

 

COLOURS-OF-OSTRAVA-0-ColoursCOLOURS OF OSTRAVA

co: Jeden z nejrespektovanější domácích festivalů opět přiveze světovou špičku
kdy: 17. - 20. července - Ostrava

Colours of Ostrava patří - pokud jde o line-up - každoročně k největším jistotám. Čtyřdenní program festivalu je i letos složen převážně z interpretů, jež jdou bokem středního proudu. Mezi největší hvězdy patří zpěvák Led Zeppelin Robert Plant s kapelou Sensational Space Shifters a MGMT. "Obě kapely, i když jsou každá z jiného žánru, dávají obrovský důraz na vizuální složku koncertu, jejich vstoupení budou pro diváky velký zážitek," láká ředitelka festivalu Zlata Holušová. Do Ostravy dále dorazí např. ZAZ, The National, John Butler Trio, Les Tambours du Bronx, John Grant nebo The Asteroids Galaxy Tour.

 

 

 

Amy Winehouse 008AMY WINEHOUSE

co: tři roky od smrti anglické zpěvačky
kdy: 23. července

Soulová zpěvačka zemřela ve svých sedmadvaceti letech, čímž se zařadila do známého Klubu 27 po bok umělců jako Jim Morrison, Kurt Cobain nebo Janis Joplin. Již v roce 2003 zaujala svým debutem Frank, opravdovou popularitu ji ale přinesla až deska Back To Black s nejznámějším hitem Rehab, založeném na skutečném dialogu s jejím managerem. Zpěvačka s našláplou kariérou a silnou drogovou závislostí měla v roce 2011 nastoupit opětovně na velká pódia, hned po prvním koncertu bylo ale celé turné raději zrušeno. A dalšího koncertu už se fanoušci nedočkali. Díky jejímu úspěchu se však zpopularizovala hudba, z níž v současnosti vycházejí pokračovatelky jako Adele, Lady Gaga nebo Lana Del Ray.

 

text: Petr Adámek, Ondřej Bambas

 


 

Metallica-2013 1 TOP

zavřít