Ukázky z DVD Live At Montreux

Vydáno 12.04.2007 | autor: redakce

Výběr z dvacítky koncertů z proslulého festivalu v Montreux je k vidění na exkluzivní DVD příloze REPORTU 4/07. Poslechněte si ukázky všech skladeb a upalujte do trafik!

Ukázky z DVD Live At Montreux Ukázky z DVD Live At Montreux

Montreux Jazz Festival funguje už od roku 1967. Od 70. let přijal do své náruče kromě jazzu také prvotřídní rock, funk, blues i kvalitní pop.

TRACKLIST:

DEEP PURPLE - Smoke On The Water, 1996
Párplové v roce 1972 vydali skladbu s nesmrtelným riffem, Smoke On The Water. Vypráví o tom, jak během koncertu Franka Zappy vyhořelo montreuxské casino, mimochodem místo, kde se několik let konal tento festival.

GEORGE BENSON - In Your Eyes, 1986
Benson byl původně především jazzovým kytaristou – doopravdy se proslavil až jako zpěvák soulových hitů Give Me The Night, Lady Love Me (One More Time) či právě In Your Eyes.

LEGENDS - Going Down Slow, 1997
Going Down Slow patří k jazzovým standardům. Vystřihli si ji B. B. King, Aretha Franklin, a také Legends s Erikem Claptonem, Davidem Sanbornem či Marcusem Millerem.



NILE RODGERS & CHIC - Le Freak, 2004
Americký kvartet Chic se proslavil ve zlaté éře disca a funku. Le Freak je jejich hit z roku 1978, který vyhrál tehdejší Billboard Top 100.

GARY MOORE - The Stumble, 1990
Irský kytarista je už živoucí legendou – hrál s Thin Lizzy nebo Skid Row a dlouhá léta je úspěšný hlavně sólově: s bluesovými, rockovými i experimentálními alby.

JOE COCKER - Up Where We Belong, 1987
Mistr coververzí a charismatický stařec s nezaměnitelným hlasem je dodnes činný – nestárnoucí „chraplák“ právě přichystal nové album Hymn 4 My Soul.

EMERSON, LAKE & PALMER - Tiger In The Spotlight, 1997
ELP prodali přes třicet milionů desek jen za sedmdesátá léta. Je snad mezi vámi někdo, kdo o tomto progrockovém triu neslyšel?!

CANDY DULFER - Lily Was Here, 1998
Nejslavnější saxofonistka planety se prezentuje největším hitem, který původně nahrála s Davem Stewartem. Sympatická Holanďanka hraje často třeba s Princem a pravidelně ji vídáme v Lucerně.

LADYSMITH BLACK MAMBAZO - Homeless, 1989
Jihoafrický sbor LBM patří k nejoblíbenějším jménům na scéně world music. Díky hostování u Paula Simona je zná celý západní svět.

RORY GALLAGHER - Tatoo´d Lady, 1977
Irský bluesový bard byl velkým oblíbencem mnoha muzikantů – hostoval mj. u Jerryho Lee Lewise a za inspiraci ho prohlašuje třeba The Edge.

JAMES BROWN - Papa´s Got A Brand New Bag, 1981
Po několika týdnech tahanic byl konečně Universal James uložen k věčnému odpočinku a nám nezbývá než obdivovat jeho nadčasové strhující pecky.



JOHNNY CASH - Ghost Riders In The Sky, 1994
Kovbojskou písničku Ghost Riders In The Sky nahrálo přes padesát kapel a mnohé se s ní dostaly do hitparád. Poslyšte verzi z nejpovedenějších.

EARTH WIND & FIRE - September, 1997
Earth Wind & Fire prosluli fúzí funku a disca. Nasbírali dvacet nominací na Grammy, šest z nich i proměnili. Megahit September pochází ze 70. let.

THE JEFF HEALEY BAND - My Little Girl, 1999
Slepý kanadský kytarista začínal rockem, ale brzy zjistil, že jeho srdeční záležitostí je spíš blues a jazz. Jeho sbírka čítá před pětadvacet tisíc starých jazzových desek rotujících rychlostí 78 otáček za minutu…

YOUSSOU N´DOUR - Shaking The Tree, 1989
Youssou N´Dour je nejslavnějším senegalským hudebníkem. Proslavil se jako zpěvák, je však i zdatným perkusistou. Hit Shaking The Tree s ním natočil Peter Gabriel.

OTIS RUSH FEAT. ERIC CLAPTON & LUTHER ALLISON - Every Day I Have The Blues, 1986
Specialitou bluesového matadora Otise Rushe je, že coby levák hraje na pravorukou kytaru „vzhůru nohama“ a nemá tedy přeskupené struny, jak bývá u leváků zvykem.

BONNIE RAITT - Nothing Seems To Matter, 1977
Bonnie Raitt je jednou z mála dam, jejichž muzikantské mistrovství oceňují i ostří chlápci. Tato country-bluesová písničkářka slaví úspěchy už přes třicet let.

THE MOODY BLUES - Gemini Dream, 1991
Birminghamská kapela založená roku 1964 má za sebou mnoho kotrmelců a rozpadů – přesto funguje víceméně dodnes a letos se vrátila na pódia. Gemini Dream pochází z nejúspěšnějšího alba Long Distance Voyager.

SUZANNE VEGA - Luka, 2004
Pokud byste od Suzanne Vega měli jmenovat jednu písničku, nejspíš si vzpomenete na tuhle. Smutná Luka je spolu s Tom’s Diner největším songem její kariéry.

ALICE COOPER - School´s Out, 2005
Do prázdnin daleko, ale s tímhle sedmdesátkovým hitem zmalovaného rockera libujícího si v blbnutí s falešnou krví, elektrickými křesly a dalšími hračkami jsou prázdniny tak nějak pořád.

Několik videoukázek sloužících jako další návnada je připravených ZDE.

Mediálními partnery DVD je server Mix.cz a rockové rádio RockMax.

zavřít