LIVE: Lucie na Rock For People: Poslední swing v nebeským rytmu

Vydáno 06.07.2014 | autor: redakce

Závěrečný koncert comebackového turné Lucie v rámci dvacátého ročníku Rock for People přitáhl před hlavní pódium suverénně největší počet lidí za celý festival. Jedenáctá a zároveň poslední možnost dotknout se ohně byla korunována excelentními světelnými i projekčními efekty.

LIVE: Lucie na Rock For People: Poslední swing v nebeským rytmu LIVE: Lucie na Rock For People: Poslední swing v nebeským rytmu


Lucie RFP 04LUCIE
Rock for People, Hradec Králové
5.7.2014

Dvouhodinový koncert začal pod ztemnělou oblohou - na déšť ale nakonec nedošlo, takže se veškerá pozornost publika mohla ubírat pouze jediným směrem. Zatímco headlineři minulých dní jako Manu Chao a Blood Red Shoes se potýkali s poměrně prořídlým davem, pozvolna se vytrácejícím ještě před protilehlým kopcem, Lucie zaplnila zcela očekávaně i ten poslední kout. Až si člověk pohrával s myšlenkou, že letošní "rockáč" měl vlastně headlinera pouze jediného - odrzlou šestadvacítku z Prahy, co ví svý.

Léta hibernace se projevila na vzhledu a tempu všech členů. Hudební skupina existující dvě a půl dekády se ale nemůže vyvíjet jiným směrem, než jakým se ubírá právě teď (hoši muzikanští, co si tak utahujete z Kodymovy nadváhy a ztráty vlasů, jak asi budete v padesáti vypadat a křepčit s kytarou dvě hodiny vy?). Až na pár okamžiků jsme byly svědky souhry čtyř jednotlivých elementů - perfektně seřízeného stroje, kterému ale schází ona přirozená soudržnost.

Lucie RFP 05


Kapitolou samou o sobě je pak chování návštěvníků - i na koncertu tak vzácném, jako je letošní poslední a možná definitivně poslední show Lucie, se objevil les chytrých telefonů nad hlavami, hloučky přeřvávající se na tři řady dozadu nebo štrúdly u stánků s pivem, jako by se jednalo o řadové vystoupení lokální kapely na městských slavnostech. O masivním odchodu předtím, než se kapela vrátila na druhý přídavek, nemluvě.


Kromě superúspěšné série koncertů se kvarteto Koller - Kodym - Chovanec - Dvořák objevilo v roli porotců Českého YouTube Festu nebo zahrálo na předvolební agitce Nikagdá nězabuděm. Málem to vypadalo, že Lucie po posledním tónu na hradeckém letišti znovu neusne, k dalšímu společnému vystoupení ale nakonec - dle tvrzení posledního zmíněného člena - nedojde dříve než za dva roky, a i to je pouze předběžný odhad odůvodněný vytížeností ve vlastních projektech.

Lucie RFP 06

Lucie RFP 08

Velkolepý "návrat" Lucie tak vlastně vůbec návratem nebyl. Masivní mediální kampaň, před kterou nebylo možné se schovat v kterémkoliv koutu naší země, měla vyvolat vzpomínku na někoho, kdo se po letech na chvíli ukázal, aby o něm po čase opět nebylo vidu ani slechu. Čtveřice si připsala odpovídající finanční zisk, fanoušky ukolébala nostalgie. Ale co dál?

text: Aneta Holá, foto: Čestmír Jíra

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít