LIVE: Skindred na Mysticu položili Prahu na kolena

Vydáno 07.07.2014 | autor: redakce

Mystic Sk8 Cup letos oslavil své dvacáté narozeniny. Kromě klasických závodů pořadatelé přichystali skvělá překvapení i hudebním fanouškům. Páteční program odpálili PSH, neděli uzavřeli Wohnouti. Hlavní zahraniční hvězda vystoupila v sobotu: Angličtí Skindred opět rozsekali Prahu.

LIVE: Skindred na Mysticu položili Prahu na kolena LIVE: Skindred na Mysticu položili Prahu na kolena


36 SkindredSKINDRED

MYSTIC SKATE PARK, OSTROV ŠTVANICE, PRAHA
5.7.2014

Když se řekne Skindred, vyznavači tvrdších odnoží rocku znalecky kývou. Pro ostatní, kteří se se Skindred kdy potkali, je to restafa černoch za mikrofonem kapely, která hraje hardcore. Byla by ale chyba omezovat se na takto stručnou definici jedné z nejzajímavějších kapel současnosti. Skindred, to je především mocná dávka energie sršící na všechny strany. Je jedno, jestli čtveřice zrovna hraje svoji vlastní tvorbu, předělávku The Prodigy nebo popovou skladbu z rádia.

Skindred vystoupili v Praze naposledy začátkem února v zaplněném Lucerna Music Baru a pět měsíců poté se stali headlinerem afterparty skejtových závodů Mystic Sk8 Cup. Možná to nebyla úplně šťastná volba - setlist se od únorového mejdanu se Soil lišil jen v detailech a zpěvák Benji Webbe nestihl ani obměnit scénář komunikace s fanoušky, kterého se držel. Kromě černošského frontmana, který střídá rap, zpěv a řev, tvoří kapelu kytarista Mikey Demus s neměnným poker face a hustým plnovousem konkurujícím ZZ Top, basák Dan Pugsley, bubeník Aryam Goggin a DJ Dan Sturgess, který se sice nepodílí na nahrávkách, ale tvoří nedílnou součást image živé kapely.

A právě koncertní sestava a show je nejsilnější stránkou kapely. Chvíle, kdy frontman ječí do mikrofonu "I thought I am in Prague and this is fucking Hamburg? Paris? London?" prostě nejdou interpretovat. Stejně jako scénka, kdy poklekne před stovky lidí a prohlásí, že mají nová trička. Merch také ukáže a zeptá se desítek natažených rukou: "You want that?" Po souhlasném řevu ale zahlásí: "Five hundred, bitches!"

37 skindred 46 skindred

Vznik tohoto velšského čtyřlístku se datuje do roku 1998 a na kontě mají už pět alb. Koncertně se soustředí hlavně na nejnovější z nich, Kill the Power.  "I wanna see your hands up in the air," byla snad nejčastější hláška, kterou zpěvák hřímal směrem k publiku před hitovkami z nového alba jako jsou Worlds od Fire, Ninja a samozřejmě Kill the Power. Ze starších alb nesmí chybět skladba Nobody, známá také díky počítačové hře Need for Speed 2 Underground, která zazněla těsně před přídavkem.


A právě při něm se Praze potvrdilo světově známé pravidlo, že dívky si mají na koncerty Skindred brát hezké spodní prádlo. Benji Webbe má totiž ve zvyku diváckou koncertní lahůdku, "mosh up," jak to sám nazývá. Každý v kotli a daleko mimo něj si musí sundat tričko a točit s ním nad hlavou. Ano, opravdu musí, tento tvrdohlavý frontman totiž opravdu nezpívá dál, dokud se tak nestane. Skejťáci na Mysticu si to ověřili na vlastní kůži při skladbě Warning, kterou Skindred odehráli jako přídavek. Na úplný závěr došlo i na klasickou fotku Benjiho s roztančeným davem. Tak nashle, Skindred, doufáme, že brzy!

text: Hedvika Pajerová, foto: Jitka Říhová (únor 2014)

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít