LIVE: Dudy, zombie, cover Motörhead - 10 nej Mighty Sounds

Vydáno 14.07.2014 | autor: redakce

Desátý ročník Mighty Sounds je úspěšně za námi. Pojďme se podívat, co všechno bylo na letišti Čápův Dvůr u Tábora, kde se celá akce uskutečnila, k vidění a kdo nejvíc zaujal.

LIVE: Dudy, zombie, cover Motörhead - 10 nej Mighty Sounds LIVE: Dudy, zombie, cover Motörhead - 10 nej Mighty Sounds

 

NEJZDATNĚJŠÍ MANIPULÁTOŘI PUBLIKA

Mighty Sounds den2-13 resizeTady se vám při němčině ježí vlasy (nebo jejich zbytky) na hlavě? Tak u berlínských punkáčů ZSK to bylo úplně jinak. Sotva začal jejich set, objevilo se pod podiem tolik vlajek Antifašistické akce, že by se za to nemusela stydět lecjaká fotbalová reprezentace. Oddaný dav pak pochopil, že myšlenky jsou víc než jazyk a boj proti nacismu spojuje lidi víc než jakákoliv národnost. ZSK se splnilo i přání největšího circle pitu, který mohl mít v průměru přes dvacet metrů. Ale přesto byla během setu ZSK i zábava. Obzvlášt když konstatovali, že jedním z největších problémů festivalů je nedostatek toaletního papíru v toitoikách, a proto lidem dají toaletní papír z backstage, ale nesmějí ho házet do vzduchu. Jak slíbili, tak i udělali. A co na to kotel? No, neolizujte v zimě zábradlí...

 

 

 

NEJVĚTŠÍ PUNKOVÍ SYMPAŤÁCI

Mighty Sounds den2-10 restarts resizePunkáč zkrátka může nosit řetězy, okovaný pásky, na hlavě mít číro, ale nemusí působit dojmem, že jeho nejoblíbenější hra se jmenuje "Krabicáky, krabicáky, kdepak máte dno?". To byl případ i trojky zvané The Restarts. Našlapaná muzika, dokonale vystajlovaná image a spousta sdělení nepostrádajících smysl. Odpor proti rasismu, xenofobii a totalitářství je v punku dost velké klišé. Ale jsou jednou z mála punkových kapel, které mluví na stagei o problematice LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender) a o dalších zcela konkrétních problémech. Za to jim zcela jasně patří palec nahoru a velký respekt.

 

 

 

 

 

NEJVETŠÍ FANDOVÉ DĚLNICKÉ TŘÍDY

Mighty Sounds den2-15 resizePerkele! Perkele! Perkele! Kapela, která vzbudila spoustu rozruchu, když prchla z konkurenčního festivalu Pod Parou do line-upu Mighty Sounds. A vzbudila rozruch i během svého setu. Protože ten byl parádní. Nadšený kotel zpíval s kapelou a nikomu nevadilo, že basák kapely vypadá spíše jako prominentní prodavač kebabu, než skinhead. Nemá cenu opakovat, že pravý skinhead není rasista. A to se ukázalo i včera. Trojka na podiu ukazovala, že je hrdá na svou zemi i na svůj původ, i když dneska asi nikdo z nich dělnickou profesi nevykonává. A závěrečná Heart Full Of Pride? To byl balzám na duši všech...

 

 

 

NEJVĚTŠÍ PŘEKVAPENÍ

Mighty Sounds den2-1 MikeZero resizeMike Zero - parádní rock'n'roll nářez obohacený silnou příměsí punku. A k tomu vychytaná image, navíc s poměrně sličnou baskytaristkou? Tomu prostě nechybí nic. Vážně, teda až na nějakej pořádnej úlet v sestavě. A  hele, on za bicí soupravou sedí postarší pán, který to má neuvěřitelně v ruce a jeho úder je přesný jak direkt od Rockyho. Kdo to asi může být? No, jasně, vždyť to je bubeník Sodom. Znáte Sodom? Jestli ne, tak si je pusťte a absolutně nebudete chápat, co dělá v takovéhle kapele. No, teda až na to, že tam bubnuje. A velmi dobře. Mike Zero a jeho parta byla fakt největší překvápkem festu.

 

 

 

 

 

NEJVĚTŠÍ ZKLAMÁNÍ

Mighty Sounds GBH resizeJe to smutné, ale pomyslného černého bludišťáka musí dostat bristká punková legenda G.B.H., která má na svědomí řadu zásadních nahrávek. Zejména frontmanovi nebylo možné upřít nasazení, ale třeba basák působil během setu dojmem, že si odběhl zahostovat z místního revivalu Katapultu, což bohužel i potvrzovala jeho image, ačkoliv neměl kultovního "mrožáka", který tak proslavil Dědka Šindeláře. Největší zločincem, který ublížil setu G.B.H. byl zvukař. Ten by zasloužil v rámci převýchovy absolvovat turné s rumunským revivalem Turba, aby věděl, že si má vážit pořádného nářezu... A velká škoda je i technických problémů během setu Prague Conspiracy.

 

 

 

 

NEJVĚTŠÍ ZVĚRSTVO

Mighty Sounds 2014-45 resizeHentai Corporation. Tahle kapela překračuje všechny meze. Zcela zjevně šlo o jednu z nejlépe instrumentálně vybavených kapel na festu, zajímavá je i jejich produkce, a to někde mezi Led Zeppelin, hardcorem a uchylností. Jejich pódiová show je šílená sama o sobě, ale velká stage jim vyloženě sedla, takže bylo ke slyšení spousta keců o p*chcaným stanu, Adolfu Hitlerovi a velikosti jeho přirození. Tématem se stal i sexuální život Václava a Livie Klausových. Zkrátka nebylo nic, co by bylo pro kapelu dostatečné tabu. Během jejich setu se dostalo pozornosti i Jiřímu Károvi, zcela kultovní postavě českého neonacismu i amatérského filmu. Najděte si na netu video Svatba Jiřího Káry. Protože pak pochopíte, že z toho si nejde nedělat srandu...

 

 

 

 

NEJUJETĚJŠÍ COVER

Mighty Sounds 2014-32 resizeV této kategorii vyhlásíme rovnou tři místa. Třetí místo zasluhují hardcoristé 7 seconds, kteří vystřihly největší hit německé zpěvačky Neny v anglické verzi 99 Red Balloons. Druhé místo zaujali skáčkaři Jah On Slide za předělávku Boys Don't Cry od The Cure, která sama o sobě trpěla hrozivým přízvukem francouzského zpěváka, ale dostala neopakovatelné kouzlo Mighty atmosféry jeho výkřikem "Rude Boys Don't Cry". Absolutně největší ústřel v dobrém slova smyslu se sluší vyhlásit Moonshine Howlers, který svým pološíleným countrypunkovým podáním vystřihli Ace Of Spades. Lemmy Kilmister se zatím neotáčí v hrobě, ale tohle podání by ho natolik dostalo, že by aspoň přestal na chvíli chlastat, když nic jiného.

 

 

NEJODSTRKOVANĚJŠÍ MUZIKANT FESTU

mighty sounds 2014 dropkick resizeZvláštní kategorie, nicméně pohled na set hlavních tahounů z Dropkick Murphys nedává jinou možnost. Strunatci vpředu měli svou pozornost jasnou, ale přece irská kapela musí stát i na dudách a ty byly pouze slyšet, vidět však nikoliv. Nebohý bostonský dudák strávil celý set postavený vedle hradby kytarových beden. Třeba takový starší, leč méně známí spřízněnci z Real McKenzies měli svého hráče na dudy pěkně v první řadě a svůj set si parádně užil. Některé ohlasy tvrdí, že koncerty hraje zásadně pod vlivem, což potvrdil svým výrokem během setu. "I'm Drunk!". No, pánové z Dropkick Murphys by se měli zamyslet, protože takhle odstrkovat kamaráda není hezké!

 

 

NEJKRÁSNĚJŠÍ ZPĚVAČKA

Tohle bylo jasné, už když organizátoři oznámili Prague Conspiracy, zkusme něco jiného.

 

NEJVĚTŠÍ IMAGE FANATICI

Mighty Sounds den2-51 Bloodsucking Zombies resizeNa vítěze této kategorie jednoznačně aspiruje brněnská smečka Boy, která vyvolává hodně emocí a stává se obětí řady haters, kteří nikdy neuznají jejich nesporné kvality. Ale tady jsou přeci jen až druzí. První byla jednoznačně rakouská partička Bloodsucking Zombies From Outer Space. Nadsázka, zábava, image a šlapající hudba. To jsou ingredience přidané do výbušného zombie koktejlu, který jednoznačně dbá na show a image. Již pán v chemickém obleku deratizující stage před začátkem setu byl skvělý nápad, ale když se bubeník postavil (ano, hrál po staru ve stoje), tak začala parádní záhrobní show, která bavila sama o sobě vizuálně, natož ve spojení s hudbou.

 

 

 

 

NEJDEBILNĚJŠÍ HLÁŠKA

Mighty Sounds den2-27 resizeBudeš na Hanbě? Sejdeme se na Hanbě, jo? Trochu to vypadalo na sraz třídních rebelů (teď fakt myslíme ty školní), kteří se domlouvali, že o hodině trefí přírodopisářku flusačkou z propisky, aby se mohli předvádět v rohu za jejími zády. A na Hanbě byl větší bordel, než když se fyzikářka opije a nepřijde do hodiny. Hanba je totiž naprosto nesourodá směska, která překračuje všechny hranice i bariéry. A hlavně ty mezi pódiem a publikem. Ty do hardcoru prostě nepatří. Zpoza bicích diktoval zběsilé tempo český Travis Barker Vinca, ale hlavní třídní výtržník byl bezesporu frontman Banán. V naprostém transu, navíc s hlavou rozbitou mikrofonem... Bořič mýtů, předsudků, bariér. Ale největší respekt patří pánovi, který koncert Hanby strávil s handicapovaným chlapcem, ale celou dobu jej úzkostlivě chránil, aby se mu něco nestalo, protože se očividně bavil. Absolutní respekt!

 

text: Petr Bláha, foto: Čestmír Jíra

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít