A Banquet už další desku nenatočí. Čekají je poslední dva koncerty a rozchod

Vydáno 24.07.2014 | autor: redakce

Po necelých pěti letech fungování a jedné vydané desce se pražská trojka A Banquet rozhodla ukončit svou činnost. Důvodem je odlišný pohled jednotlivých členů na budoucnost kapely.

A Banquet už další desku nenatočí. Čekají je poslední dva koncerty a rozchod A Banquet už další desku nenatočí. Čekají je poslední dva koncerty a rozchod

a-banquet-promo-2013-2-pavel-mu߆k kopieA Banquet


"Měli jsme rozdílné představy o tom, co by se s kapelou mělo dít dál. Zažili jsme toho společně opravdu hodně a nebylo jednoduché říct si, že nebudeme s A Banquet pokračovat," říká k rozpadu skupiny zpěvák a kytarista Matěj Káninský. "Kapela pro nás tři od začátku představovala všechno a je nejspíš dobře, že v momentě, kdy byla tahle idea narušená, rozhodli jsme se to ukončit," dodává bubeník Richard Spilka.

Michael s Richardem představili už na jaře svůj nový hudební projekt Rituály, z kterého by se postupně měla vyvinout plnohodnotná kapela. "Pro Rituály jsme se rozhodli textovat v češtině. Doufám, že nás naši fanoušci budou sledovat dál," říká ke vzniku nového projektu baskytarista Michael Vácha. Dvojice už představila dva songy: Stín perutí a Ozvěny.


Další hudební plány má i zpěvák A Banquet Matěj, který se chystá odjet na čas do zahraničí. "Určitě budu v hudbě dál pokračovat, mám už spoustu nápadů a několik písniček, ale chci tomu nechat volný průběh, možná něco vydám za rok, možná za dva, uvidíme," dodává s úsměvem Matěj Káninský.

A Banquet si jako předkapelu pro své pražské koncerty vybrali například Imagine Dragons, The Cribs nebo Hadouken!. Debutovou desku Breath nahrávali z části v Chicagu pod dohledem Steva Albiniho (Nirvana, Pixies). Pod všemi oficiálními nahrávkami kapely je podepsán producent Boris Carloff, se kterým kapela spolupracovala od úplných začátků. A Banquet byli také nominováni jako objev roku v cenách Anděl a ve stejné kategorii vyhráli anketu Žebřík.

Během své existence odehráli téměř 200 koncertů, mimo jiné v Anglii, Rusku, Itálii, Maďarsku nebo v Polsku. Poslední dva festivaly odehrají Matěj, Michael a Richard 1. srpna na Sázavafestu a 2. srpna na festivalu Natruc v Kolíně.

TZ, ape; foto: Pavel Mužák

zavřít