Martin Řehoř: Natruc je festival, který loví umělce z řeky

Vydáno 29.07.2014 | autor: redakce

První srpnovou sobotu, se už posedmnácté uskuteční festival Natruc. "Občas si zahrajeme na pobřežní hlídku a lovíme umělce z vod Labe," prozradil s úsměvem organizátor Martin Cerveza Řehoř jeden z unikátů festivalu. V našem rozhovoru vysvětlil, proč byste 2. srpna neměli na Kmochově ostrově v Kolíně chybět.

Martin Řehoř: Natruc je festival, který loví umělce z řeky Martin Řehoř: Natruc je festival, který loví umělce z řeky


natruc theme


Do festivalu zbývají poslední dny. Co z produkčních věcí právě v těchto dnech řešíte?

Věcí, které řešíme, je povícero. Před chvílí jsem se vrátil z obhlídky areálu, kde jsme s technickou produkcí a cateringem řešili detailní rozmístění barů, pivních stanů a občerstvení na naší "Mňam street".

Kolik hodin denně poslední týden spíte?
Standardně spím 4 hodiny denně, před festivalem se tato doba vyhrazená pro spánek samozřejmě zkracuje.


Jaká byla v poslední době největší radost a naopak starost, která vás v souvislosti s festivalem potkala?

Radost mi dělají dobré předprodeje a obecně kladné reakce na letošní Natruc. Starosti mi přináší neprofesionalita některých subdodavatelů, ale na to jsme již vcelku zvyklí, takže jen pozměníme střípky v celkové mozaice letošního Natrucu tak, aby vše dopadlo k obecné spokojenosti návštěvníků, kapel i nás samotných.

Festival se oproti loňsku koná zásadně dřív. Proč jste se rozhodli změnit termín?
Dlouhodobě jsme přemýšleli nad tím, zda festival neposunout, neboť v původním termínu jsme měli velmi často problém s počasím. Doufám, že to je krok správným směrem.

natruc 25 20130826 1871668707Natruc 2013 (UDG)natruc 42 20130826 1127173118Natruc 2013 (Rybičky 48)

Co dalšího je oproti loňsku nového? Slyšel jsem něco o šlapadlech...
Ano, v jižním cípu Kmochova ostrova, je nově otevřena půjčovna šlapadel, takže si návštěvníci Natrucu mohou dát svůj festival přímo z hladiny Labe. Návštěvníci Natrucu se budou moci vyřádit i v nafukovacích Funballs. Protože nejen muzikou je živ festivalový návštěvník, je možno se těšit na výborná moravská vína z Rodinného vinařství Spěvák, velmi populární cider Carling, nebo festivalovou kavárnu s několika druhy kávy.

V line-upu se letos objevují zahraniční jména Killaflaw a China Shop Bull. O co půjde?
Vždy se snažíme doplňovat přední české kapely o zajímavé interprety ze zahraničí. Mám radost, že v tomto ročníku se na Natrucu přivezeme skvělé interprety z britských ostrovů. V podobě Killaflaw se poprvé na Natrucu objeví interpret, který vystupoval i na nejprestižnějším festivalu světa Glastonbury. O skupině China Shop Bull ostrovní kritika napsala velmi výstižně: "Koho tato kapela neroztančí, ten si nezaslouží nohy!"

Kterou z českých kapel byste letos vyzdvihl, doporučil?
Myslím, že kterákoliv z kapel vystupujících na festivalu si zaslouží pozornost návštěvníků. Chinaski jsou po comebacku ve skvělé formě, Mandrage zařadili Natruc do vybrané společnosti nejlepších festivalů a přivezou kompletní technický set up, který tuto kapelu provázel na jarním turné Siluety. Rybičky 48 si připravily pro Natruc překvapení, které neuvidíte na žádném jiném festivalu. Wohnout, Sto zvířat, Imodium, Medvěd 009 jsou naprostá festivalová klasika. Poprvé se na Natrucu objeví raper Ektor. Na rockové stage se představí punkrockové kapely ze Slovenska Zoči Voči, Konflikt a Hrana, dále nejšílenější česká kapela Hentai Corporation, výborní Doctor Victor, ostří hoši z kapely Bu-Fu. Skvělou show slibují Kníry a Poletíme, songy z nové desky zazní v podání skupiny Zakázaný ovoce. V Natruc šapitó se představí David Dragoun band, nebo písničkáři Voxel a Pekař a další interpreti. Myslím, že dramaturgie letošního Natrucu je velmi pestrá a vybrat by si měl opravdu každý.

Natruc IMG 0229Martin Cerveza Řehoř

natruc 04 20130826 1664178534Natruc 2013

Na Natrucu se uskuteční poslední koncert A Banquet před jejich rozchodem. Nemrzí vás tato skutečnosti i vzhledem k faktu, že kapela je s festivalem spojena vítězstvím v talentové soutěži, kterou pořádáte?
Rozchod A Banquet mě velmi mrzí, neboť je to dle mého názoru kapela, jejíž tvorba dalece přesahuje hranice České republiky. Je symbolické, že se kruh uzavře právě na Natrucu, kde A Banquet zvítězili v prvním ročníku soutěže Natruc Talent a poprvé o sobě dali vědět široké veřejnosti.

Zmínil jste, že Rybičky 48, kterým vy osobně šéfujete, taky chystají něco speciálního. Prozradíte, co?
Pro Rybičky 48 byl Natruc vůbec prvním festivalem, na kterém vystoupily. Do dnešních dní berou festival za svůj nejoblíbenější a vždy se snaží vymyslet něco speciálního. Myslím, že spojení Rybičky 48 a dechovka je opravdu velmi, ale velmi speciální...

V loňském roce jste rozšířili festival na tři pódia. Neuvažujete o expandování o jeden další den či aspoň předvečer?
Tři pódia budeme mít na Natrucu již potřetí. O expandování zatím neuvažujeme, naší snahou je co nejvíce vylepšit současný model, zvyšovat kvalitu zázemí a technického zajištění pro kapely a celkového komfortu pro návštěvníky. Tak aby pro ně byl Natruc tím nejlepším festivalem.


Zajímala by mě nějaká veselá historka z backstage z loňského roku. Vzpomenete si na něco opravdu vtipného, nezapomenutelného?

Většina veselých příhod začíná v našem VIP stanu, kde se občerstvují nejen umělci, ale i výherci naší soutěže VIP All Inclusive. Třeba se nám stalo, že jsme museli občerstveného, leč zbloudilého a lehce zmateného umělce hledat v ulicích Kolína a dopravit jej na hotel. Také si občas zahrajeme na pobřežní hlídku a lovíme umělce z vod Labe.

Jak byste ve stručnosti nalákal nerozhodnutého člověka, aby do Kolína o víkendu dorazil?
Jeden z nejkrásnějších festivalových areálů, pestrá dramaturgie a skvělá atmosféra vytvořená výborným publikem. To je kombinace, která každoročně láká tisíce lidí z celé České republiky. Věřím, že pokud na Natruc zavítáte, stane se pro vás návykovou záležitostí a budeme se potkávat i v dalších ročnících tohoto festivalu s duší.


text: Petr Adámek, foto: Zdeněk Hejduk

 


 

natruc 25 20130826 1871668707 TOP

zavřít