LIVE: Neutral Milk Hotel v Praze zhmotnili svoji minulost

Vydáno 04.08.2014 | autor: redakce

Pro mnohé znamená In The Aeroplane Over The Sea jednu z nejlepších desek vůbec. Svým natěšeným fanouškům po celém světě ji Neutral Milk Hotel servírují od loňského roku v plné parádě. Nyní konečně v Praze a i když ani tentokrát nedošlo na skladbu Communist Daughter, s dalšími několika písněmi dokázali na devadesát minut zhmotnit minulost.

LIVE: Neutral Milk Hotel v Praze zhmotnili svoji minulost LIVE: Neutral Milk Hotel v Praze zhmotnili svoji minulost


Neutral Milk Hotel setlistNEUTRAL MILK HOTEL

MeetFactory, Praha
3. 8. 2014

Během čekání na set Neutral Milk Hotel jste v hledišti mohli mezi lidmi mladšího i středního věku slyšet většinou angličtinu. Díky expatům a zahraničním studentům nedopadla akce průserem a klub se nakonec slušně zaplnil. A jak se ukázalo o několik minut později, publikum bylo navíc dostatečně edukované a většina znala písně velmi dobře. Když totiž vydáte pouze dvě alba a přes deset let necháte své fanoušky čekat, než si je budou moci konečně naživo zazpívat, máte velice výhodnou pozici. I tento fakt přidával koncertu na síle a ukázal, proč byl večer výjimečný.

Neutral Milk Hotel naštěstí nespadají do kategorie vykopávek dělajících reunion pouze pro peníze. Jistě, peníze mohou hrát roli, vždyť žádný nový materiál skupina nemá, přesto je ale z výkonů cítit entusiasmus přenášející na diváky veškerý temperament. Scott Spillane tak v mezičase zapojení svých žesťů odzpíval veškeré texty na prázdno, jen aby se s písněmi náležitě sžil, a děkovačky projevoval zpěvák Jeff Mangum minimalisticky, ale o to vřeleji. Jinak stál poklidně bokem od svých kolegů a bezchybně odzpívával jinotajné texty. Jako například známý začátek druhého dílu King Of Carrot Flowers s vyznáním se lásky k Ježíšovi. Toto ale nebyl žádný nudný křesťanský večírek, tohle byl vzpomínkový večer na dobu, kdy šlo na koncertu především o hudbu. Žádná světelná show, ale obyčejná bílá světla svítící jednotně zepředu a zezadu. Žádná přehnaná stylizace, spíše zanedbaná, neupravená image. K tomu dobře padnoucí prostor upoceného klubu bez odvětrávání a nedokonalé ozvučení. O to víc vás tyhle elementy doprovázejí společně s naprostým zákazem pořizování video záznamů k představě, jak skvělé byly koncerty, když nebyly mobily.

Snaha co nejvěrněji prezentovat vydařenou kapitolu indie hudby se povedla na výbornou. Nebýt několika kusů modernějšího vybavení jako jsou elektrické dudy, a staršího vzhledu členů kapely, posun v době by nebyl příliš poznat. Neutral Milk Hotel se představili ve vrcholné formě, kdy odkryli něco, co se jen tak neopakuje. Hudba může být nadčasová, takovéto momenty ale ne. O to více jsou cennější, když z nich neexistují žádné záznamy, maximálně se je pokoušíte přiblížit slovy. Ale ani ta nestačí.

text: Ondřej Bambas

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít