TOP 7 projektů, v nichž mají prsty Blink-182

Vydáno 13.08.2014 | autor: redakce

Čekání na první koncert Blink-182 v Česku je, zdá se, u konce. Po dvou neúspěšných pokusech sem praotce pop-punku přivézt vystoupí Tom DeLonge, Mark Hoppus a Travis Barker už 15. srpna na pódium pražské TipSport Areny. Než se tak stane, zapátrali jsme po ostatních zajímavých projektech, v nichž je tahle trojka namočená. Je libo raději The Transplants, Box Car Racer nebo Angels & Airwaves?

TOP 7 projektů, v nichž mají prsty Blink-182 TOP 7 projektů, v nichž mají prsty Blink-182

 

THE TRANSPLANTS

Tim Armstrong z veleslavné punkové kapely Rancid měl vždy dar na skvělé a profláklé parťáky. Když stavěl Rancid, zpočátku koketoval s jiným slavným Armstrongem, a to Billie Joem z Green Day. To však nešlo pravděpodobně úplně dobře skloubit, tak se obrátil na Larse Frederiksena, který měl v pracovním CV například UK SUBS, a nesmrtelná dvojka byla na světě. Za choť pojal Brody Dale z Distillers a bylo jasné, že pokud se chce někde vytasit s nějakou větší peckou, tak musí oživit Kurta Cobaina nebo oslovit Travise Barkera. A protože moderní medicína ještě nekromancii nezvládla, tak se v The Transplants za bicí posadil Travis. Parádní směska punku a hiphopu.

 

 

 

BOX CAR RACER

Být frontmanem Blink 182 znamená mít stigma puberťáckého idolu. Jenže nic nemůže trvat věčně a i na Toma DeLonga přišel před třicítkou konec puberty. To u něj vedlo zejména k přetlaku, v tomto případě tvůrčímu. Najednou to celé znělo zase jinak. Dospěleji. Nikde ani stopy po peckách jako The Rock Show nebo First Date. Materiál zněl natolik seriózně, že nebylo možné ho vydat pod domovskou značkou. A tak si usmyslel projekt jménem Box Car Racer. No, a i když se říká, co je v domě, není pro mě, tak v případě skvělých bubeníků to prostě neplatí. To ovšem samozřejmě přineslo problémy. Tom s Travisem dělali hudbu, vydali desku, ale Mark seděl doma a trucoval, protože si připadal odstrčený. A to byl pomalý počátek rozkolu v Blink 182.

 

 

ANGELS & AIRWAVES

Každá kapela musí mít nějakého typického ujeťáka, který se bude tvářit jako totální magor a dav ho bude milovat. V Kiss to je Gene Simmons, v Guns'N'Roses Axl Rose, v Lunetic Martin Kocián a u Blink 182 jím byl a je Tom DeLonge. Posedlost mimozemšťany, konspiračními teoriemi a v neposlední řadě vlastním egem ho přivedla k rozkolu v kapele a založení kapely s názvem Angels & Airwaves. Jenže najednou neměl Travise, takže povolal do zbraně Atoma Willarda, dalšího fenomenálního bubeníka (např. The Offspring či Against Me!). Vyzbrojil se řadou velkohubých prohlášení a sliboval největší rockovou kapelu všech dob. To se samozřejmě nestalo, ale AvA  po sobě zatím zanechali čtyři plnohodnotné desky a není vyloučeno, že někdy ještě dojde na další.

 

 

 

+ 44

Když se rodiče rozvádějí, tak zpravidla dojde na teatrální výstupy, tahanice o majetek a hlavě spory o výchovu dítěte.  A když se přestali kamarádit Tom s Markem, tak pomyslné děcko sehrál opět Travis Barker. A nebylo to vlastně nijak divné, střídavá péče je střídavá péče a po štaci s Tomem v Box Car Racer dostal bubenického mistra na starosti basák Mark, který mu dal lano do vznikajícího projektu Plus 44. Kapela v zásadě nijak dramaticky nevybočovala z trendu Blink 182, respektive jejich songů, které měl pěvecky na starosti právě Mark. Nakonec po kapele zůstala jedna vcelku povedená deska, která se jen těžko dočká pokračování. Je to ale docela škoda, protože partička nikdy nepotřebovala velkohubá prohlášení a stačila jí muzika.

 

 

AQUABATS

Pravděpodobně kapela, kterou si s Blink 182 spojí málokdo, ale pokud se naskytne nějaká podezřelá vazba, tak v tom má vždy prsty nebo spíše paličky Travis Barker. Aquabats jsou trochu obskurním uskupením a v prvé řadě více cirkusem, než kapelou, ale to nijak nesnižuje jejich kvality. Ale pokud se podíváte do údajů o kapele, tak na Travise pravděpodobně nenarazíte. Vystupoval zde totiž pod vskutku úžasným pseudonymem The Baron von Tito. Ale to byla devadesátá léta a začátky v Orange County. A právě na společném turné Aquabats a Blink 182 se Barker poprvé posadil za bicí v druhé jmenované kapele a... zůstal tam dodnes.

 

 

 

TRV$DJAM

A zase ten Travis! Jenže tentokrát trochu jinak. Pamatujete si kapelu Crazy Town? Někdo možná ano, a právě z této kapely je původně DJ Adam Goldstein. Ten se s Travisem dal dohromady v hodně zvláštním projektu, který mixuje taneční hudbu, hiphop, rock a vlastně spousty dalšího. Ale především si spolu oba aktéři prožili tragickou nehodu, kdy cestou z vystoupení jako jediní dva přežili letecké neštěstí. Zdálo se tak, že oba měli obrovskou kliku a velmi zajímavý projekt mohl pokračovat dál, ale osud tomu tak nechtěl a Adam Goldstein známý jako AM nakonec v roce 2009 nalezl smrt v koktejlu z léků, který požil ve svém newyorském apartmá.

 

 

 

BLINK-182

Možná si teď klepete na čelo a moc nechápete, proč tady jsou Blink 182? Ale ruku na srdce. Znáte nějaký lepší projekt, na kterém by se podílel Tom DeLonge, Mark Hoppus nebo Travis Barker? Těžko... Tihle tři přerostlí puberťáci dali světu výbornou kapelu, která opět posunula mantinely jednoho stylu, a zejména bubeník ukázal, že hrát punk v jakékoliv podobě nutně neznamená mít ruce jako po obrně a stěží ovládat rytmus. Ostatně jeho spolupráce s Avril Lavigne nebo Black Eyed Peas mluví za vše. A tou hlavní klikou je, že si kapelu budeme moci poslechnout naživo konečně i u nás.

 

 

text: Petr Bláha{vypnoutlink:Travis}

 


 

Blink press 03 small TOP

zavřít