LIVE: Blink 182 v Praze: konečně splněný český sen

Vydáno 16.08.2014 | autor: iREPORT

Praha má za sebou nejočekávanější rockovou show. Ne léta, ne roku, ale zřejmě nejočekávanější koncert desetiletí. Do Česka poprvé přijela americká punkrocková ikona Blink 182 – pro někoho naháči běhající po městě, pro jiného romantici s akustickými nástroji. Od pátečního večera jsou to ale pro návštěvníky pražského koncertu především zhmotněné legendy, které stále dobře vědí, co dělají. Jejich vystoupení bylo v minulosti dvakrát zrušeno, ale kdo si počká, ten se dočká...

LIVE: Blink 182 v Praze: konečně splněný český sen LIVE: Blink 182 v Praze: konečně splněný český sen

BLINK 182, GNARWOLVES, A WILHELM SCREAM
Tipsport Arena, Praha
15. 8. 2014

Setlist Blink 182: Feelin This, What's My Age Again, The Rock Show, Up All Night, Down, I Miss You, Dumpweed, Wishing Well, Disaster, Always, Stay Together for the Kids, Asthenia, First Date, Easy Target, Hybrid Moments, Man Overboard, Ghost on the Dancefloor, All The Small Things, Carousel + Violence, Dammit, Family Reunion.

A že to bylo pořádně dlouhé čekání. Blink 182 hrají už od roku 1992, ale největšího nárůstu a dost možná i vrcholu popularity se dočkali před patnácti lety, když vydali album Enema of the State s hity jako jsou What's My Age Again, Adam's Song nebo All The Small Things. Trpělivost se českým fanouškům vyplatila, v téměř vyprodané Tipsport aréně se nadšení a očekávání dalo krájet. Oslava dvacetin Rock for People prostě musela být velkolepá jako festival sám.

Začátek vystoupení trojlístku z Kalifornie byl ohlášen na půl desátou. Jak se aréna postupně plnila, kromě převažující češtiny a slověnštiny byla slyšet i polština, ruština, angličtina a místy i němčina. Pražský koncert totiž rozhodně nebyl jen pro Čechy – do metropole se sjeli nadšenci z celé střední Evropy. Po předkapelách (Britové Gnarwolves a Amíci A Wilhelm Scream) už dosáhlo napětí nejvyššího stupně, fanoušci tleskali a pískali po každé písničce, která hrála jako podkres, a vyvolávali tak asi nejvlivnější punkovou kapelu 90. let na pódium. Přední řady si krátily čas pinkáním balónky a posíláním nafukovacího člunu do davu.

Pár minut po ohlášeném začátku se v sále setmělo a představení mohlo začít. Bubeník, basák, roztančený kytarista a hned jeden z největších hitů, Feeling This. Málokdo v sále asi čekal, že zrovna Blink 182 budou mít tak pomalý nástup, ale show se pořádně rozjela až s peckou I Miss You, kdy celá holešovická hala sborově pěla: "Where are you? I'm so sorry...".

Co vlastně dělá Blink 182 těma „Blinkama?" Rozhodně je to charismatický hlas zpěváka Toma DeLonga, ale koncertní projev nestojí na něm. Ten, na koho se upírala největší pozornost, byl pochopitelně pomalovaný bubeník Travis Barker. U obou zbývajících členů mohli mít fanoušci chvílemi pocit, že si přišli odkroutit svých devadesát minut, ale z Barkera celou dobu sálala neuvěřitelná energie a nadšení.

Pro tisíce fanoušků byl páteční večer splněným snem. Vždyť po rozpadu kapely v roce 2005 a nehodě v roce 2008, při které Barker málem zemřel, nebylo jisté, zda se kapela vůbec dá znovu dohromady a na jak dlouho. Zrušení pražských termínů v letech 2011 a 2012 naději českých fans, že se někdy dočkají, také neposílilo.

A možná o to intenzivněji si naše metropole vychutnala všechny lahůdky, které jim Blink 182 naservírovali. Ať už to byla romantická Always, highshool rychlovka Rock Show nebo klasika First Date. Z novějších skladeb zazněly Disaster nebo Up All Night. Pro všechny punks to byl skvělý dárek, ale pravdou je, že mohl být ještě lépe zabalený. Komunikace s fanoušky byla minimální a na pódiu byl jediným zajímavým vizuálním prvkem hořící nápis FUCK během přídavku.

Dalo by se říct, že Blink odvedli v Praze dobrou práci. To by ale zdaleka nestačilo – kromě profesionálních výkonů a pohodové atmosféry dokázali tihle čtyřicetiletí pankáči ještě něco – tisícovkám punkrockových nadšenců splnit největší životní sen.

Text: Hedvika Pajerová, foto: David Karas
Témata: Blink-182, Praha, Tipsport arena

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít