Hudba Praha

Vydáno 19.08.2014 | autor: Dominik Pavliš


Jedná se o přední rockovou skupinu, jejíž vznik se datuje na rok 1984. Dalo by se říci, že je pokračováním skupiny Jasná Páka, která vznikla roku 1981 a točila se kolem kytaristy Michala Ambrože. Krom něj působil ve skupině také Vladimír Albrecht, David Koller, Jan Ivan Wünsch, Bohumil a Vladimír Zatloukalovi.

Během doby, kdy kapela Jasná Páka díky zákazu přestávala fungovat (rok cca 1984), se Michal Ambrož rozhodl kapelu „přestavit“ a přejmenoval ji na Hudba Praha. Ta odehrála svůj debutový koncert v Junior klubu Na Chmelnici.

Josef Vlček popisuje působení kapely v knize Excentrici v přízemí takto: „Agrese byla ta tam, místo ní přišel elegantní zvuk s výraznými melodickými písničkami a velice smutnými texty, vyjadřujícími neuchopitelnost tohoto světa. Něco, nějak, někde. Posluchači začali Hudbě Praha vzhledem k její předchůdkyni Jasné Páce vyčítat příklon k popu. Jenže málokdo si uvědomil, že Hudba Praha jako první poznala, že i tzv. komerčnost je v podstatě prostor, v němž lze rozvinout jakýsi druhý plán – sdělení.“

Během druhé poloviny osmdesátých let se Hudba Praha stala jednou z nejoblíbenějších pražských klubových kapel. Cestovala po celé republice, vystupovala po klubech, kulturních sálech, hospodách i na venkovských tancovačkách. Repertoár se každoročně zkoušel na letních soustředěních u Ambrožů na mlýně v Okrouhlici. Premiéry nových skladeb se vždy předváděly v místním kulturním domě, kde se párkrát objevil i dramatik Václav Havel.

 

Diskografie

Jasná páka - 1985
Jasná páka - Nashledanou - 1985
Hudba Praha - 1988
Hudba Praha - 1990
Jasná páka - 1990
Hudba Praha - 1991
10 let Hudby Praha / Jasná páka - 1992
Maelström - 1993
Starý pecky (a tak dál…) - 1994
Maják - 1995
Divoký srdce - 1996
Nashledanou - 1997
Jasná páka - od začátku do konce - 2001
25 pecek - 2007
De Generace - 2010
…all the Best - 2013

zavřít