RECENZE: Santana vzdává hold rodnému Mexiku. S ním i Pitbull nebo Ziggy Marley

Vydáno 21.08.2014 | autor: redakce

Před dvěma lety se stalo trochu zklamáním Santanovo víceméně instrumentální album Shape Shifter, na kterém chyběly pestré vokály. A mistr jakoby kritiku vyslyšel, na novince Corazón je zpěvu více než dost. Na svědomí ho mají velké hvězdy latinskoamerické hudby jako Gloria Estefan, Juanes, Pitbull a další.

RECENZE: Santana vzdává hold rodnému Mexiku. S ním i Pitbull nebo Ziggy Marley RECENZE: Santana vzdává hold rodnému Mexiku. S ním i Pitbull nebo Ziggy Marley


corazon album cover 1SANTANA

CORAZÓN
Sony Music
12 trax / 45:20

Tracklist: Saideira, La Flaca, Mal Bicho, Oye 2014, Iron Lion Zion, Una Noche en Nápoles, Margarita, Besos de Lejos, Indy, Feel it Coming Back, Yo Soy La Luz, I See Your Face

Při pohledu na seznam hostů na albu Corazón, které se vcelku pochopitelně vyšplhalo do čela hitparády US Latin, by se dalo politicky nekorektně konstatovat "bílým vstup zakázán". Posluchačem této všeobjímající hudby však může být každý bez ohledu na barvu kůže, rasu i náboženské vyznání.

Začíná se pěkně svižně, Saideira s hostujícím zpěvákem a kytaristou brazilské kapely Skank Samuelem Rosou je typická "santanovina" která nenechá končetiny v klidu. O tom, že kolumbijská metropole Medellín není jen centrem drogové mafie, ale také místem skvělé hudby, přesvědčuje v dalším tracku La Flaca rockový zpěvák a držitel ceny Latin Grammy známý jako Juanes. Další skladba Mal Bicho s bandou Los Fabulosos Cadillacs z Buenos Aires je sice na ska až překvapivě krotká, ale každopádně dokazuje šíři Santanova záběru, To nová verze hitu Oye Como Va z roku 1970 uváděna jako Oye 2014 s kubánsko-americkým rapperem Pitbullem neztratila nic na své energii.

S nejstarším ze 13 synů Boba Marleyho, Davidem Nestou "Ziggy" Marleyem, se Santana spojil v písni jeho otce Iron Lion Zion. Výrazný refrén a krásné drásavé sólo kytary z této jamajské záležitosti dělají jeden z vrcholů alba. To úplně jinou náladu předkládá písnička Una Noche en Nápoles s hostující mexicko-španělsko-argentinskou trojicí zpěvaček Lila Downs, Nina Pastori a Soledad Pastorutti. Santana v přítomnosti dam pěkně vyměkl a natočil skladbu, která by se neztratila v žádné latinskoamerické telenovele.


Santana trochu práskně do koní ve dvou výsledcích spolupráce s americkým hudebníkem se španělskými, italskými a panamskými předky vystupujícím pod jménem Miguel. Indy je ještě klidnější kousek, ale Feel it Coming Back už je slušnou předehrou před dalším z vrcholů desky - emotivní peckou Yo Soy La Luz, na které hostuje jazzová legenda saxofonista Wayne Shorter a za bicími sedí Santanova manželka Cindy Blackman.

Hezkou tečkou za Santanovou novinkou je potom krátká instrumentálka I See Your Face, pod níž je podepsaný brazilský kytarista Bola Sete, mezi jehož spolupracovníky patřil například Dizzy Gillespie.

Z nového alba šestašedesátiletého nositele mnoha ocenění, který zazářil už na legendárním festivalu Woodstock v roce 1969, určitě nevzejde hit typu Smooth z nahrávky Supernatural. Ale ve své rozsáhlé diskografii ho může Santana považovat za jedno z těch nejlepších. {vypnoutlink:Indy}

BEST TRAX: Iron Lion Zion, Margarita, Yo Soy La Luz
ZKUS TAKY: Gloria Estefan - 90 Millas, Juanes - Loco de Amor, Pitbull - Planet Pit.

Roman Jireš
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít