TOP 10 koncertů Lucie: z prázdných klubů do O2 areny (I.)

Vydáno 23.08.2014 | autor: redakce

Od okamžiku, kdy se Lucie poprvé objevila na pódiu, uplynulo více než 25 let. Za tu dobu odehrála stovky koncertů v klubech, halách, stadionech, v Česku i zahraničí. Společně s klávesistou Michalem Dvořákem jsme dali dohromady desítku nejpamátnějších. Tady je první polovina.

TOP 10 koncertů Lucie: z prázdných klubů do O2 areny (I.) TOP 10 koncertů Lucie: z prázdných klubů do O2 areny (I.)

 

PRVNÍ KONCERT V DNEŠNÍ SESTAVĚ

Lucie fotoarchiv 3x 0294

kdy: 20. dubna 1988
kde: klub Na Chmelnici, Praha

Prapočátky Lucie sahají až do poloviny osmdesátých let, kdy se však sestava často měnila. Úplně první koncert, během něhož se na pódiu potkali všichni čtyři členové z nynější nejslavnější sestavy, se uskutečnil na pražské Chmelnici rok a půl před Sametovou revolucí. V Lucii v té době hráli kromě Kollera, Kodyma, Dvořáka a P.B.Ch. ještě další dva muzikanti.

Chmelnice byla tehdy vyhlášený klub, kam chodilo hodně lidí, hlavně muzikantů. "To byl tenkrát takovej zvyk, že se muzikanti chodili dívat sami na sebe. Půjčovali jsme si od sebe nástroje i ty muzikanty. Tehdy se říkalo, že kdo nehraje aspoň v pěti kapelách, jako by nebyl. Na koncert tehdy dorazilo hodně kamarádů z našich předchozích či paralelních kapel, např. Jasný páky, ZOO nebo Pantu. Bylo to takové setkání muzikantů - kamarádů a tyhle akce končily většinou až nad ránem. Přijeli i nějací zahraniční novináři, aby natočili něco o české klubové kapele. Přitom nás tady skoro nikdo neznal," vzpomíná Dvořák.


V repertoáru měla šestice skladby, které se později objevily na debutové desce, nebylo jich ovšem dost, aby vyplnily požadovaných 45 minut. Čas tedy kapela uměle natahovala promluvami k publiku a neustálým dolaďováním nástrojů.

 

POPRVÉ MIMO PRAHU

Lucie Archiv Koller jpg 0148kdy: 19. října 1988
kde: Dům kultury, Plzeň

Ze začátku Lucie hrávala po pražských klubech, kde publikum, jak bylo řečeno, tvořili hlavně jejich kamarádi a kolegové. Mimo Prahu ale byli zcela neznámí. "Pokud jsi nebyl v televizi nebo tě nehráli v rádiu, tak bylo hodně těžký, aby ses někam dostal." Kapela přitom stála na hraně zakázání, jelikož třeba písničku Oheň jim kvůli textu nechtěli hrát. Cokoliv mohlo zavánět kritikou tehdejšího systému, komisaři zakazovali, a když kapela neposlechla, tak nemohla hrát.

"Už tehdy sice fungovala šuškanda, ale jen v Praze a dál už ne. Tehdy na nás v Plzni přišli čtyři platící diváci. Museli jsme ukecat dalších pár lidí z okolí, jinak bychom měli na pódiu přesilovku. V prostoru pro tisíc pět set lidí to tak jako tak vypadalo srandovně," usmívá se Michal Dvořák. Rok na to měli na stejném místě 500 lidí, o další dva roky později 1500 a za dalších pár let v Lochotíně 15000. Letos v červnu ještě o pět tisíc víc.

Svůj první mimopražský koncert měla Lucie odehrát s kapelou Jižní pól. Ti ale na poslední chvíli odřekli, takže některé skladby museli Koller a spol. zahrát dvakrát. "Abychom byli atraktivní, tak jsem P.B.Ch., když hrál sólo na basu, popadl a nosil ho na ramenou po pódiu. Sranda je i dneska, ale tehdy byla větší. A dneska už bych ho neunesl."

 

"VELKÁ KAPELA" NA TURNÉ

Lucie fotoarchiv 3x 0110kdy: 25. října 1990 – 13. prosince 1990

Lucie o sobě pomalu začala dávat vědět už v roce 1989, ale ostrý start znamenal až první porevoluční rok. Mezi lidi se začaly dostávat úspěšné singly Pár fíglů (později přejmenované na Šrouby do hlavy), Dotknu se ohně, Nech to stát nebo Troubit na trumpety by se nám líbilo, o Lucii začali ve velkém projevovat zájem novináři a jméno kapely stoupalo i v nejrůznějších anketách jako např. tehdejším Zlatém slavíkovi. Byl to pro kapelu vůbec nejnáročnější a jejich slovy i nejlepší rok. Zatímco v tom předchozím odehráli 30 koncertů, v roce 1990 jich byl téměř trojnásobek. Honorář jejich koncertů se tehdy pohyboval od 3500 Kč do 6500 Kč...

Měsíc po vydání debutové desky vyrazila Lucie na první velké turné pojmenované Tour '90, kde si poprvé chtěla vyzkoušet pocit "velké kapely". "Turné jsem měl kompletně na starost a dal jsem si za úkol, že musí vypadat stejně, jako vypadají koncerty venku. Neměli jsme sice finanční prostředky ani materiál, ale museli jsme si poradit. Bylo to hlavně o velkém nadšení nás i lidí kolem. Konstrukci pódia nám svářel kamarád, po městech, kde jsme hráli, vždycky jezdili kluci na bruslích a s letákama v rukách hlásili, že máme ten den koncert. V každém městě probíhaly autogramiády, měli jsme maskota, autobus polepenej nápisama Lucie... Turné mělo dvacet devět zastávek a to všechno jsem dokázal obtelefonovat z pevný linky. Žádný mobily, faxy, žádný internet, nic," vysvětluje klávesista Lucie. Z turné za přispění České televize vznikl dokument Lucie Tour '90.

 

LUCERNA

Lucie foto archiv JPG 0013kdy: 3. dubna 1991
kde: Lucerna, Praha

Zběsilé koncertní tempo pokračovalo i po prvním velkém turné. "Bylo to hodně náročný, po těch koncertech jsme dost kalili. Do plnejch. Ale byli jsme mladý a chtěli jsme bejt slavný. Tak jsme jeli na 300%" Zároveň s vyčerpáním a únavou se poprvé dostavila ponorková nemoc a první vážnější neshody.

Svůj první koncert v Lucerně si kapela náležitě užila. Vyprodáno bylo dlouho dopředu. Muzikant vzpomíná: "Lucerna byl vždycky náš sen, je to Mekka i meta pro každého muzikanta. Vždycky platilo, že kdo vyprodal Lucernu, byl považovaný za opravdového sekáče. Tenkrát jsme si půjčili od kaskadérů na Barrandově samopal. Na začátku naběhl na pódium frajer a rozstřílel Kodyma. Na fanynky v prvních řadách stříkala umělá krev, lidi nejprve zkoprněli, poté celej sál propukl v nadšení. Já jsem si pučil kostým piráta, včetně toho trojhranného klobouku a dřevěný nohy. Ta noha se mi ale zasekla do nějaké díry, nemohl jsem ji vytáhnout a celou první písničku jsem sebou bezvládně škubal, to jsou vtipné historky. Měl jsem radost z toho, že nezůstalo jen u keců u piva, ale že se nám to všechno podařilo zrealizovat. A jsem rád, že jsme si ze sebe uměli udělat srandu a ten koncert něčím obohatit. To mají lidi rádi."


Na koncertě zazněly i dosud nenatočené skladby, jež se o pár měsíců později objevily na druhé řadovce In the Sky. O rok později se kapela do Lucerny vrátila a natočila zde svůj první živák. Byl to na čas jejich poslední koncert - bezprostředně poté se totiž Lucie poprvé rozpadla.

 

S ROLLING STONES NA STRAHOVĚ

Lucie foto archiv JPG 0027kdy: 5. srpna 1995
kde: Stadion Strahov, Praha

Poprvé se Lucie ocitla v roli předkapely a rovnou šlo o velikány The Rolling Stones. Nikdy předtím ani nikdy potom kapela nehrála před větším publikem - na Strahov dorazilo kolem 130 tisíc lidí. S Rolling Stones se kapela před koncertem potkala. Dvořák si nechal podepsat klávesy a Kodym dal Keithu Richardovi svoji kytaru, kterou si pár let zpátky nechal nožem podepsat od Franka Zappy. Richards mu za ni věnoval trsátko.

"Takhle obrovské pódium jsem nikdy neviděl, natož, abych se po něm proběhnul. Když jsem se poprvé postavil před těch 130 tisíc lidí, málem jsem se posral. Bylo to jak moře. Moře lidí. Koncert Stounů jsme sledovali z prezidentského lože přímo s Václavem Havlem. Ten tam měl naraženej sud s Plzní. Společně s námi tam seděl Ivan Král. Takovou akci už znovu nezažiješ."

Lucie díky této zkušenosti objevila do té doby netušené zázemí, kdy s sebou kapela veze i sto lidí, vlastní sprchy, prádelny, jídelnu pro bedňáky, místnost pro zábavu, zázemí pro personál atd. Něco podobného si sami vyzkoušeli během svého letošního turné.

 

Druhý díl nejpamátnějších koncertů Lucie čtěte v sobotu 30. srpna

 

text: Petr Adámek, foto: archiv kapely

 


Lucie foto archiv JPG 0027 top

zavřít