RECENZE: Kterak Michael Kocáb krajinou hudby putoval

Vydáno 27.08.2014 | autor: redakce

Je-li v hudební branži pod něčím podepsán Michael Kocáb, je pravděpodobnost vysoké kvality značná. Dokonale to demonstruje reprezentativní retrospektivní kompilace zachycující vskutku vše podstatné z Kocábova díla, s drobnou výjimkou jazzrockových začátků Pražského výběru a filmové tvorby.

RECENZE: Kterak Michael Kocáb krajinou hudby putoval RECENZE: Kterak Michael Kocáb krajinou hudby putoval


michael kocab zlatakolekce covMICHAEL KOCÁB

POVÍDALI, ŽE MU HRÁLI
Supraphon
48 trax / 230:11 min

Tracklist: Hrabě X, Straka v hrsti, Pražákům je hej, S.O.S., Tatrman, Člověk bez talentu, Hrály dudy, Snaživec, Tož vem to ďas, Tajtrló, Aeroplán, Ženatej, Ty vole, Amen, Buch štempl sem, Schizoidní klub, Warning, Kvůli ní, V penziónu Svět, Stáří, S cizí ženou v cizím pokoji, Benefice černých koní, Sebastián, Chrlič, Já rasisty nikdy neměl rád, Sny spravedlivých, Léta běží, Urnovej háj, Tak to přeci nejde říct, Chci tě stejnou, Mor na ty vaše hrady, Chci být netopýr, Náš chléb, Za diktatury plískanic, Tohle že máš být ty?, Ja-da, Květiny vět, Stačí málo, někdy půl, Nejdřív je trénink, Karel nese asi čaj, So Changes Go, Just A Gun Away, Hřbitov, Raduj se, Jednu malou, Sladké starosti, 10 Years After, Odysseus

Trojdisková kolekce z velké části kopíruje, nicméně přece jen rozvíjí sedm let starou výběrovku, jež byla součástí knižní publikace a tudíž poněkud zapadla. Škoda, že při té přehršli invence obsažené v nahrávkách se trochu nenašlo i pro název kompilace, jelikož stejně se jmenuje první Kocábův sólový počin z roku 1988, takže jeho diskografie nyní čítá dvě stejnojmenné položky (sic jednou s polopatickým podtitulem Zlatá kolekce).


Sbírka je to vskutku vyčerpávající (co do obsahu, nikoli posluchačových sil) a barvitě vykresluje autorovy nadžánrové spády s nezpochybnitelným rockovým gruntem, byť svá sólová alba s gustem kontaminoval všemožným programováním. Ovšem i v oblasti jazzu či šansonu představuje Kocáb vysoký standard. S břídily tenhle konzervatorista nikdy nespolupracoval, což jeho rostoucí renomé časem jen umocnilo, takže průřez tvorbou zároveň znamená působivou kroniku textařských (Novotný, Horáček, Borovec, Belko), instrumentálních (Kulhánek, Veselý, Vitouš, Kubík a samozřejmě Pavlíček) i pěveckých (Basiková, Bárta, Elefteriadu, Olmerová, Bílá) klenotů tuzemské hudební scény. A když už žánrově Michael nezná meze, (prozatím) malá, leč o to silnější sonda sahá v podobě hvězdného projektu Aftershocks i za hranice geografické.

 


Protipólem všeobecně známých hitů Pražského výběru, Hapky a Horáčka či Jiřího Korna jsou raritní nahrávky, mezi nimiž překvapivě není nejbizarnější syntetický duet Raduj se s Jiřinou Bohdalovou, vystavěný na bázi letitého Chrliče, nýbrž za originálem Something Stupid silně pokulhávající verze Sladké starosti. Byť natočená se zřejmou nadsázkou - při vší úctě k oběma pánům - Kocáb s Petrem Jandou sotva mohou dosáhnout křehkého jiskření Franka a Nancy Sinatrových.

Výborným doplňkem je pak v bookletu obsáhlý, mnohdy odzbrojující a poutavý autorův komentář k jednotlivým skladbám, uvádějící je do kontextu vzniku. Kéž by byl Michael Kocáb, jenž má co říct lidsky i hudebně, měřítkem pro parafrázi "Každý národ má takovou kulturu, jakou si zaslouží."

BEST TRAX: Pražákům je hej, Sebastián, Stačí málo, někdy půl
ZKUS TAKY: Michal Pavlíček - Srdeční záležitosti, Vilém Čok - Čok'o'láda, Bára Basiková - Platinum Collection

 

Daniel Folprecht
6/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít