TOP 10 koncertů Lucie: z prázdných klubů do O2 areny (II.)

Vydáno 30.08.2014 | autor: redakce

Začátkem července odehrála Lucie na Rock for People svůj poslední koncert. Zda-li šlo o definitivní tečku za kariérou jedné z nejúspěšnější českých kapel, je zatím ve hvězdách. Na jaké koncerty z více než 25leté kariéry vzpomíná klávesista Michal Dvořák? Vybrali jsme desítku nejpamátnějších. Po první polovině přinášíme dalších pět.

TOP 10 koncertů Lucie: z prázdných klubů do O2 areny (II.) TOP 10 koncertů Lucie: z prázdných klubů do O2 areny (II.)

 

Lucie v opeřeLucie ve Státní opeře s Lenkou Dusilovou a symfoniky

 

LUCIE V OPEŘE

kdy: 12. listopadu 2002
kde: Opera, Praha

Krátce po vydání své sedmé a poslední desky Dobrá kočzka která nemlsá si Lucie vyzkoušela v Česku v té době ojedinělý projekt. Společně s kapelou vystoupili v Opeře Bambini di Praga se sbormistrem Bohumilem Kulínským, Český národní symfonický orchestr, Jaroslav Svěcený, s nímž má Michal Dvořák projekt Vivaldianno, Lenka Dusilová a další.

"To bylo úplně něco jiného, než jsme do té doby zažili. Okoukali jsme to u zahraničních kapel jako Metallica a další. Chtěli jsme se zase posunout dál. Celé to symfonické vyznění s rockovou muzikou nám bylo vždycky blízké a Opera nás dost obohatila. Určitě jsme oslovili i publikum, které bychom jinak nezajímali," komentuje unikátní zážitek Dvořák.


Akce byla složitá na přípravu hlavně po zvukové stránce. Fanoušků se do Opery z kapacitních důvodů příliš mnoho nedostalo, ale od první chvíle plánování akce bylo jasné, že koncert půjde do televize a vznikne z něj záznam na CD i DVD. "Půl roku příprav během jednoho dne pryč, to by bylo jako plácnut do vody."


Lucie  Jaroslav Svěcený by MartinekLucie s Jaroslavem SvěcenýmLucie-1-101 (14)David Koller v opeře

 

PO OSMI LETECH OPĚT SPOLU

kdy: 9. prosince 2012
kde: Rudolfinum, Praha

Po dlouhých osmi letech, kdy byla kapela v hiatu a nad budoucností visel velký otazník, se čtveřice Koller - Kodym - Dvořák - P.B.Ch. sešla na jednom koncertním pódiu při příležitosti večírku skupiny PPF, jíž vlastní nejbohatší Čech Petr Kellner.

"Návrat. To je na knihu. Nejdřív jsme se sešli na Andělech, kde jsme dostali nějaké ceny. Po Andělech jsme se o návratu začali bavit, prvotním hybatelem toho celého byl Robert Kodym. Další rok se nic nedělo, až pak najednou začaly přicházet první nabídky od promotérů nebo nadací a my jsme se o tom začali znovu bavit. Byly to stovky hodin diskuzí. Bez nadsázky, stovky hodin řešení a domlouvání. Bylo toho mezi námi tolik nedořešeného, starý křivdy, že to trvalo dlouho, než jsme si vůbec sedli ke společnému stolu. Ve finále jsme si řekli, že do toho jdeme," nastiňuje klávesák kapely zákulisí jednoho z nejsledovanějších hudebních návratů.

Lucie 16Lucie s platinovou deskou za kompilaci The Best Of

 

Před prvním koncertem v Rudolfinu spolu Lucie zkoušela měsíc. "Strašně dlouho jsme spolu nehráli, ale jsme profíci a než někam vylezeme, chceme, aby to nějak vypadalo. Nakonec mi přišlo, že jsme spolu nehráli tři měsíce, ne deset let. Všichni byli ve skvělý muzikantský kondici. Možná je to tím, že je člověk starší a na pódiu tolik neblbne a může se víc soustředit na hraní."


Samotný koncert v Rudolfinu se podle Michala Dvořáka obešel bez problémů. "Jak s těmi lidmi dlouho nejseš, tak máš plno očekávání, co se stane. Jestli se někdo den předtím nevožere, nebo během koncertu neomdlí. Ale nakonec zjistíš, že ty lidi se ani za takovou dobu až tolik nemění. Máme jenom větší velikosti triček."

 

ZPÁTKY DO LONDÝNA

kdy: 10. května 2014
kde: O2 Shepherd's Bush Empire, Londýn

Koncert v Londýně krátce před zahájením halového turné byl pro Lucii symbolický. Právě v britské metropoli totiž odehrála svůj poslední koncert před dlouhou pauzou. V té době už byl v kapele namísto Michala Dvořáka Tomáš Vartecký.

Lucie Brno Live 09Lucie v Brně 2014lucie sasazu02Lucie s Terezou Maxovou v pražském SaSaZu

Michal Dvořák: "Největší shromáždění Čechů a Slováků od druhé světové války. O2 Shepard Bush byla 14 dní dopředu vyprodaná, nějakých 2000 míst. Lidi tam přijeli z celé Anglie, někdo dokonce z Česka. Jak jsou lidi odtržení od domova, tak jsou daleko vstřícnější a dokáží si ten koncert české kapely víc užít. V Londýně jsem se začal hrozně těšit na ty halové koncerty. Už bylo znát, že kapela hraje jak víno, ten posun třeba od SaSaZu rok předtím byl hrozně znát. Dal jsem si taky hodně práce se sháněním starých nástrojů, se starými samply, zvuky, bylo s tím dost práce."


Tyto menší koncerty dělala Lucie proto, aby se rozehrála před halovým turné. "Je blbý, když z fleku vylezeš rovnou před patnáct tisíc lidí, s lidma, který jsi deset let neviděl."

 

VYPRODANÁ O2 ARENA. TŘIKRÁT

kdy: 10. - 12. června 2014
kde: O2 Arena, Praha

Rok poté, co Lucie ohlásila halové turné, jej slavnostně zakončila tři večery po sobě v největší české hale. Původně bylo ohlášeno celkem pět koncertů: dva na Slovensku, a po jednom v Ostravě, Brně a Praze. Halové turné se ještě před prvním koncertem na Slovensku připravovalo týden v ČEZ areně a týden v O2 areně. "Bylo to nehorázně drahý. Jinak to nešlo, nemohli jsme ladit chyby naostro, všechno muselo být vychytané do posledního detailu," vysvětluje jeden ze zakládajících členů kapely.

Lucie 02arena 09Lucie v O2 areně: třikrát vyprodáno

Lucie na turné chtěla předvést show srovnatelnou s největšími akcemi zahraničních hvězd. "Fanoušci si často stěžovali, že byly drahé lístky. Já tvrdím, že nebyly. 490 Kč za lístek je hodně? Troufám si tvrdit, že i áčkové kapely jako Bon Jovi nebo Madonna sem ne vždy vozí kompletní palbu, pokud jde o pódiovou produkci, protože by se jim to nevyplatilo. A stejně ten lístek stojí dvakrát i třikrát tolik."


Že se nakonec turné rozroste na celkových devět halových koncertů kapela předem trochu očekávala. "V Praze jsem odhadoval přesně tři. Dělal jsem si rešerše, průzkumy a nejrůznější odhady a podle nich jsem očekával, že by mohlo přijít 50 tisíc lidí. A nakonec přišlo 54 tisíc a možná by dorazilo i pár tisíc navíc, jelikož ten poslední byl vyprodanej čtrnáct dní předem," vzpomíná na červnový úspěch Dvořák.

Jak se kapela dívá na samotné koncerty? "Největší masakr. Třikrát za sebou vyprodáno, 18 tisíc lidí každý večer, natřískano od podlahy po strop včetně skyboxů a klubového patra. Lidi poskakujou a zpívaj texty s tebou. Vrchol, který se nedá opakovat."

 

NAPOSLEDY?

kdy: 5. července 2014
kde: Rock for People, Hradec Králové

Kromě devíti halových koncertů absolvovala Lucie také dva open-air koncerty. První z nich koncem června v plzeňském amfiteátru Lochotín, druhý a úplně poslední na festivalu Rock for People. Čtveřice sice do Plzně ani do Hradce Králové z technických důvodů nemohla přivézt kompletní produkci jako např. hydraulické rameno s bicími, ale po dramaturgické stránce šlo o totožné koncerty jako v halách. "Dřív jsme moc neřešili, jestli nám ujede nějaká nota sem nebo tam, brali jsme koncerty jako takový happening. Teď už jsme jinde a záleželo nám na předvedeném výkonu mnohem víc."

Lucie RFP 05Rock for People 2014

Lucie RFP 06Lucie na Rock for People

Větší osobní konflikty během celé šňůry prý nenastaly. "Hvězdné manýry? Potřebuješ šatnu, sprchu, jeden čistej ručník před koncertem a jeden po koncertě, nějaký vody, pivko a občerstvení a mýdlo na záchodě. V Lucii jsou velké osobnosti, ale nikdo se jako hvězda nechová. Nároční jsme jen ohledně techniky, zvuku, bezpečí, odposlechů atd."

První český festival, na němž Lucie kdy hrála, může být zároveň historicky posledním pamětníkem koncertu nejúspěšnější kapely devadesátých let, jelikož se její budoucnost minimálně na dva roky ukládá opět k ledu. Každý člen má své vlastní projekty - Koller chystá materiál na další sólovku, Dvořák plánuje s projektem Vivaldi-anno MMXV, neboli Vivaldo-roku 2015, nové album a zahraniční turné. Kodym má koncerty Wanastowích Vjecý a P.B.Ch. se podle dostupných informací vrací za prací do USA. "Deset let jsme dělali na vlastních projektech, kterým se daří, a nemůžeme je hodit za hlavu. Doufám, že se všem bude dál dařit a že se třeba za ty dva roky sejdeme a pokecáme o tom, jestli nedáme zase něco dohromady." {vypnoutlink:Bush}

 

text: Petr Adámek, foto: Ondřej Pýcha, Tomáš Martinek, archiv redakce a kapely Lucie 

 


Lucie O2arena TOP

zavřít