RECENZE: Twin Atlantic oživují arénový rock

Vydáno 28.08.2014 | autor: redakce

Po třech letech se skotští Twin Atlantic připomínají albem Great Divide. Už první singl Heart & Soul napověděl, že se kapela posunula trochu jiným směrem, než na jaký jsme byli zvyklí z dřívějška.

RECENZE: Twin Atlantic oživují arénový rock RECENZE: Twin Atlantic oživují arénový rock


Twin Atlantic Great Devide album coverTWIN ATLANTIC
GREAT DIVIDE
Red Bull Records
12 trax / 42:44

Tracklist: The Ones That I Love, Heart & Soul, Hold On, Fall Into The Party, Brothers & Sisters, Oceans, I Am An Animal, Be A Kid, Cell Mate, Rest In Pieces, Actions That Echo, Why Won't We Change?

Twin Atlantic, mladou rockovou kapelu z Glasgow, zná české publikum spíše okrajově. Přijeli k nám pouze jednou a to na začátku roku 2010 jako předkapela Enter Shikari v Lucerna Music Baru. Kapela tehdy vyjela na turné ke svému prvnímu počinu, minialbu Vivarium.

Stručně řečeno, skotská čtyřka se rozhodla oživit bombastický arénový rock - i první singl Heart & Soul je přiznanou poctou staré známé písni Whitesnake Here I Go Again a již při prvním poslechu tam jistá podobnost skutečně je. Druhý singl Brothers and Sisters zase ukázal cit kapely pro gradaci písní. A i zbytek alba se nese v podobném duchu - jednotícím přídavným jménem této desky je skutečně slovo "bombastický".

Lehce alternativní zvuk předchozího alba Free tady ustoupil na vedlejší kolej. Zvuk Twin Atlantic je stále přítomný, ale u Great Divide se dočkáme spíš stylizace, která skutečně připomíná vzletné rockové hymny kapel mnohem většího formátu. Obrovské stadiony a arény by tomuto albu skutečně slušely. Ačkoliv zde najdeme i spíše baladicky laděné skladby (Oceans) nebo i zapojení lehce elektronického beatu (Rest in Pieces), album překypuje především rockovými kytarami, zpěvnými a líbivými melodiemi, pulzující rytmickou basou a údernými bicími. Produkce alba je na špičkové úrovni, přesto nezní přeprodukovaně nebo příliš uhlazeně a stále je přítomna rocková údernost a obrovské množství energie. Příkladem budiž skladby Cell Mate, I Am an Animal nebo jeden z vrcholů alba Fall Into The Party.

Mnozí samozřejmě změnu zvuku mohou shazovat jako zaprodání se, jde ale o něco víc. Twin Atlantic chtěli udělat opravdu "velkou" rockovou desku, na které přijímají atributy, které z rocku udělaly osobitý žánr, kterým je dnes. Jistě, nedočkáme se neotřelých nápadů a skutečně originálních postupů ani v rámci žánru, ani v rámci repertoáru kapely. Nedočkáme se nabubřelých balad ani egoistických cviků s nástroji, nesmyslných čtyřakordových odrhovaček ani zbytečné výplně. Kapela ctí tradice, ale nemotá se v nich nesmyslně. Great Divide je deska přímočará, ale upřímná.

BEST TRAX: Hold On, Fall Into the Party, Rest In Pieces
ZKUS TAKY: Biffy Clyro - Opposites, Twin Atlantic - Free, Canterbury - Heavy In the Day

Jan Čapek
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít