ROCKBLOG: Crowdfunding, nový trend internetové žebroty

Vydáno 04.09.2014 | autor: redakce

To, že si (nejen český) hudební byznys prochází jakousi předsmrtnou křečí, není třeba dlouze připomínat. Lidé, až na pár šílenců, desky nekupují a dokonce to došlo tak daleko, že už ani nestahují. Jak z toho ven?

ROCKBLOG: Crowdfunding, nový trend internetové žebroty ROCKBLOG: Crowdfunding, nový trend internetové žebroty


luno super tuzex bros LIVELuno v pražském Rock Café


Muzikanti jsou takoví drzouni, že po lidech chtějí aspoň zaplatit vstupné na koncertech. "Guestlist byste neměli, pokud možno plus jedna? Zbláznili jste se, že vstup stojí kilo za tři kapely? Za pade možná příjdu." A tak v tomhle koloběhu vydavatelství-kapela-klub už nemá peníze ani jedna část a nestabilní trojnožka jde zákonitě k zemi.


Sám jsem několikrát prošel procesem řešení, jak nahrát novou desku. Praxe je v současnosti taková, že si každý zvládne udělat všechno sám. Na chalupě nahrát, doma smíchat. 80% lidí rozdíl nepozná. Některé kapely přesto občas chtějí udělat krok směrem výš - pro těch 20% lidí, na kterých stojí poslední zbytky toho, čemu se za časů našich otců říkávalo hudební trh. A pro sebe. Do téhle situace jsme se dostali i my. Žádné samo-domo! Studiová produkce, 100% zvuk. A to pochopitelně stojí peníze. Přesně tyhle peníze jsme neměli a skutečně se v tu chvíli nenašel nikdo, kdo by nám urval ruce jen proto, aby nás mohl zafinancovat. Psal se rok 2012 a Luno natáčelo svojí desku Zeroth.

holden caulfield 2014Holden Caulfield


Krátký střih. Píše se rok 2013 a Holden Caulfield natáčejí svůj albový debut Hopetown. Obě nahrávání měla jednu paralelu, která byla pro průběh obou naprosto určující. Stály a padaly s úspěchem či neúspěchem crowdfundingové kampaně.

Studio vyblokované na měsíc už na nás čekalo. Začínali jsme točit bez peněz, točili jsme víceméně na dluh. Na notebooku ve studiu jsme nepřetržitě sledovali, jak se kampaň vyvíjí, jak lidi přispívají nebo nepřispívají. Když dlouho žádný peníz nezacinkal, byly ve studiu nervy. S jakoukoliv částkou, která přibyla, jako by do nás někdo injekční stříkačkou napálil litry kofeinu. Motivace, radost, blížící se šťastný konec. Zvládneme to! S posledními dny nahrávání bylo jasné, že stanovenou částku vybereme a dokonce překonáme. Uf! Z bezesných nocí se opět postupně stanou noci klidné a proces se blíží ke zdárnému konci vydání.


Crowdfunding, který se mezi kapelami stal v poslední době opravdovým fenoménem, může fungovat na několika principech. V kreativním průmyslu nejpoužívanější model je založený na jednoduchém psychologickém principu odměny a sounáležitosti. Servery a platformy (už i plně české), které tenhle model nabízejí, rostou jako houby po dešti. Fakt, že jsou fanoušci ochotní stát se nezbytnou součástí nahrávacího procesu, že si tak trochu kupují pocit, že se na desce podíleli, je ohromně cenný. Jednak by to bez nich a jejich příspěvků mnohdy už vůbec nemohlo fungovat. Navíc fanoušci, kteří si kupují zajíce v pytli, jsou ti nejvěrnější. Díky bohu za ně.

text: Martyn Starý

 


luno Lucerna01 TOP

zavřít