SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Marc Bolan (157.)

Vydáno 13.09.2014 | autor: redakce

Rockoví fanoušci, kteří zažili dobu Flower Power, nikdy nezapomenou na Marka Bolana a jeho T. Rex. 16. září 1977 skončil tento rockový dinosaurus svůj život v zatáčce Barnes Common v Londýně, když jeho přítelkyně Gloria Jones nezvládla po nekonečně propité noci řízení auta a narazila do stromu.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Marc Bolan (157.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Marc Bolan (157.)


Marc Bolan 01Kdo vlastně Marc Bolan byl a jaký byl přínos jeho nedlouhé umělecké kariéry pro rock'n'rollové hnutí? Proč "to" dělal a co nám svým "boogie" chtěl říct? Odpověď možná najdete v následujících, chronologicky seřazených milnících Bolanovy kariéry.

AKTA 1: BORN TO BOOGIE

Marc Bolan se narodil v Londýně a přesné datum se v obou pramenech, které používám, liší. Obě "chytré knihy" tvrdí, že se rocker narodil roku 1947 a že to bylo třicátého. Zde dochází k rozdílu, jeden "kronikář" tvrdí 30. července, druhý 30. září.

Chlapec, vlastním jménem Mark Feld, byl velmi charismatický, a proto se stal modelem pro pubertální mládež v Anglii počátkem šedesátých let. Kariéra manekýna vyústila záhy v první pokusy založit "elektrickou" kapelu. Mark Feld často měnil jméno. Tak například jako manekýn si říkal Toby Tyler. V listopadu 1965 si změnil jméno na Marc Bolan a u firmy Decca vyšel jeho první singl The Wizard. S tímto kouskem záhy vystoupil v televizní show Ready Steady Go, ale jinak nezaznamenal žádný prodejní úspěch. Stejný osud potkává začínajícího veleještěra i při komponování skladby The Third Degree a jejího "vysinglování" v červnu 1966. Na podzim téhož roku se Bolan spojil s producentem Simonem Napierem-Bellem (bývalý manažer Yardbirds) a nahrál třetí singl Hippy Gumbo, tentokrát pro EMI. Znamenalo to, spolu s dalším paklíkem skladeb, opět další trefu vedle, přičemž většinu z tohoto materiálu vydá Bolan až v roce 1974, tedy v době své největší slávy.

 

Marc Bolan 02Rok 1967 se zpočátku rýsuje pro "hezouna" Marka velmi dobře. V květnu se přidal k psychedelické kapele John's Children jako kytarista a doprovodný zpěvák. Po třech neúspěšných singlech se kapela rozpadla a Marc Bolan spolu s perkusistou Stevem Peregrinem Tookem zakládá akustické duo Tyrannosaurus Rex. Původně to měla být elektrická beatová kapela, ale oba protagonisté nevlastnili příslušnou částku peněz k zakoupení drahých, elektrikou zesilovaných nástrojů. Debutový singl se jmenuje Debora a vychází pod producentským dozorem Tonyho Viscontiho u labelu EMI Regal Zonophone. Dostavil se první úspěch a také první "velký asfalt" s předlouhým názvem My People Were Fair And Had Sky In Their Hair, But Now They´re Content To Wear Stars On Their Brows. Následovala celá řada absolutně hipícky laděných alb, za jejichž obsahem stáli Bolan s Peregrinem-Tookem. Z této dvojky "vyčuhoval" hlavně Bolan - svým talentem zobrazit stav mysli a fantazie tehdejších "dětí květin" snad možná proto se jeho texty velkou většinou zaobíraly životem skřítků, čarodějů, byly prostoupeny magií. Peregrin - Took v roce 1970 z kapely odešel hlavně proto, že se nedovedl vedle rostoucího talentu Bolana prosadit. Tady někde končí akustické období T. Rex a začíná to, z čeho mělo několik milionů fanoušku Marca Bolana při jeho koncertech husí kůži. Narodil se muž, který nakrmil svět z nové zásuvky elektrického boogie.

AKTA 2: DINOSAURUS ÚTOČÍ

Tyrannosaurus Rex s Bolanem a Peregrinem – Tookem byli slavní hlavně díky mediální podpoře slavného DJ Johna Peela, jehož showJohn Peel´s Session byla odrazovým můstkem pro mnohé kapely před i po Tyrannosauru Rexovi. Nová a nejslavnější etapa kapely nastupuje s její "elektrizací". Bolan se spojuje s Mickeyem Finnem a mění španělku za elektrickou kytaru. Společně potom zkracují jméno na dnes známé T.Rex a vydávají jednu z perel rockové historie, album Beard Of Stars, které se prodralo v UK TOP na neuvěřitelné druhé místo.


V srpnu 1970 spolupracoval Marc Bolan na projektu Dib Corharn Änd The Earwings spolu s Davidem Bowiem, Rickem Wakemanem a Viscontim. V té době album prošlo bez povšimnutí, dnes, s odstupem času, získalo punc kultovnosti. T. Rex zatím bodují singly Ride A White Swan a Hot Love. Sestava kapely se rozšiřuje o hráče na baskytaru Stevea Curriho a bubeníka Billa Legenda. Tím se T. Rex stávají plnohodnotnou kapelou v moderním slova smyslu. Následuje největší hit skupiny Get It On, jehož nesmrtelnost využila celá řada pozdějších hvězd (např. Robert Palmer). Z T. Rex se stala veleúspěšná rocková kapela a -náctileté dívky šíleli při pouhém pohledu na charismatického Marka Bolana, jehož dlouhé, rozevláté vlasy a rošťácký úsměv jen umocňovaly prodej alb a posouvaly singly v žebříčcích světových hitparád. Z dnešního úhlu pohledu byli T. Rex vlastně komerční kapelou následující komplikované hardrockové giganty a jejich těžko stravitelný nářez jednoduchou melodií a podbízivými texty. Marc Bolan jako by věděl, co tehdejší mládež žádá. Nutno dodat, že tahle "lehkost" byla jen zdánlivá, Bolan měl talent a „střevo" pro boogie. Jeho písně, to je vlastní malý soukromý svět různých podivných bytostí a tónů, které se tematicky vrství na sebe a nutí posluchače k neustálému podupávání do rytmu.

Marc Bolan 03Do tohoto světa vás Bolan dostane prvním albem T. Rex, nahraným ve čtveřici a zároveň uměleckým dílem, jehož nesmazatelná tvář vtiskne budoucímu rock'n'rollu svou věčnou podobiznu a stane se milníkem. Název tohoto alba je Electric Warrior. Bolan a T. Rex v tu dobu působili u labelu Fly, který díky honbě za ziskem vypustili proti vůli kapely singl Jeepster. T. Rex přecházejí pod ochranu vydavatelství EMI, které jim zakládá pobočku Wax CO. Singl Telegram Sam vychází již na této značce a vede hitparády několik týdnů. I tato píseň posloužila budoucím generací rockerů. Coververze tentokráte na vlastní singly použili David Bowie a elementární gotici Bauhaus. Další úspěšný singl se jmenuje Metal Guru a Marc Bolan ho v jedné televizní show charakterizoval slovy "ta píseň je o autě", aniž by tušil, že právě auto se mu stane osudným.

Po maratónu hitů se T. Rex stávají jednou z nejslavnějších rockových skupin na světě po obou stranách Atlantiku a plakát Marka Bolana s kytarou zdobí pokoj nejedné náctileté dívky. Výběr hitů s názvem Bolan Boggie slávu skupiny jen umocňuje. Fanoušci si dokonce v roce 1972 mohou ukojit hlad po T. Rex i v kinech, kde se promítá film Ringa Starra (ex – bubeníka The Beatles) Born To Boogie. V současné době lze tento film zakoupit ve formátu VHS jako domácí video a jsou v něm k vidění např. Elton John nebo Eric Clapton. Nelze ještě nevzpomenout další hitový milník Bolanovy kariéry Children Of The Revolution, song, který bodoval zejména u americké mládeže a dočkal se taktéž několika coververzí. Následuje další palba SP z alba The Slider 1972 a potom už pomalu začíná kariéra Marca Bolana dosahovat svého vrcholu. Po odchodu bubeníka Legenda usedá za bicí Davy Lutton a k T. Rex se připojuje Bolanova femme fatale Gloria Jonesová na klávesy.

AKTA 3: Epilog

Rok před svou smrtí se Marc Bolan snaží následovat trendy, které brázdí rock'n'rollovými vodami v té době, tedy v polovině sedmdesátých let. Zlí jazykové tvrdí, že jeho kariéru dirigovala Gloria Jonesová a že Marc byl příliš zaslepen svou osobností a žil v dojmu, že svět jeho veličinu ještě uznává. Chyba. Svět začal uznávat manévrovacího génia Malcolma McLarena a jeho chuligány Sex Pistols a tak namísto uznání obdrželi T. Rex spíše sprchu výsměchu a pohrdání. Jediní z "klasiků" nesoucí punc uznání byli Iggy Pop a New York Dolls. Marc se snažil být "in". Moderoval průměrný pořad v televizi, podnikl turné s kapelou The Dammed a pořádal punkové párty. Gloria Jonesová byla ekonomičtěji založená a jala se připravovat reedici úspěšných Bolanových alb.


16. září po nekonečné noci v jednom londýnském klubu se Marc Bolan vrací s Glorií Jonesovou autem domů. Gloria sedí za volantem a nezvládá zatáčku u Barnes Common. Auto vyletí ze silnice, narazí do stromu a život posledního hardrockového dinosaura skončí na místě nehody. Gloria Jonesová nehodu přežije a prý dodnes cítí za Markovu smrt vinu.

Text: Jarda Koenig


Příště:
Jaco Pastorious, vlivný americký jazzmen

zavřít