Jamajka v Česku: Tarrus Riley veze plnou náruč reggae

Vydáno 22.09.2014 | autor: redakce

Už v úterý 23. září zažije Praha koncert jamajskéjo zpěváka Tarrus Rileyho, který si do Lucerna Music Baru přiveze svou kapelu v čele se saxofonistou Deanem Fraserem a jamajskou zpěvačku Alaine. Zazní i materiál z nového alba Love Situation.

Jamajka v Česku: Tarrus Riley veze plnou náruč reggae Jamajka v Česku: Tarrus Riley veze plnou náruč reggae


Tarrus Riley 2014 bTarrus Riley


Nové album je věnováno odkazu rock steady - žánru, z kterého se koncem 60. let vyvinulo reggae. Tento styl byl charakteristický v tom, že šlo o karibské pojetí amerického rhytm & blues, jazzu, ska i rytmů Afriky a latinské Ameriky. Základem tohoto žánru jsou vedle rytmiky hlavně bohaté melodie a doprovodné harmonie.

Hlavním tématem textů pak jsou vztahy mezi mužem a ženou. Stejně tak i Love Situation je hlavně o vztazích ve všech jejich podobách. Desku produkoval vedle Shanea Browna z labelu Juke Boxx hlavně saxofonista Dean Fraser, který je i kapelníkem Rileyho skupiny Blak Soil Band. Fraser je také jednou ze zásadních postav jamajského revivalu uvědomělého reggae konce 90. let.


Tarrus Riley svými texty trefně popisuje vztahy i stávající společenský systém (pro rastafariány to je zkrátka Babylon), seznamuje posluchače s kořeny afro-americké diaspory a zároveň ukazuje rastafariánské učení jako zdravou životní filozofii pro 21. století. V neposlední řadě pak vyzdvihuje jedinečnost a krásu žen, což zásadně bourá zažitý "macho koncept".

Lístky seženete v předprodeji na pokladně Lucerna Music Baru za 450 Kč. Klub bude otevřen ve 20:00, koncert začne v 21:30. {vypnoutlink:Shaggy,Dub FX,The Skatalites,Skatalites,KRS-One,Aphrodite}

TZ, ape

zavřít