Zemřel Petr Skoumal, autor hudby k Cimrmanovi a večerníčkům

Vydáno 29.09.2014 | autor: redakce

Petr Skoumal loni na jaře oslavil 75 let. Dalších kulatin se oblíbený hudební skladatel, zpěvák, muzikant a textař nedožije. V neděli 28. září zemřel po těžké nemoci ve Střešovické nemocnici.

Zemřel Petr Skoumal, autor hudby k Cimrmanovi a večerníčkům Zemřel Petr Skoumal, autor hudby k Cimrmanovi a večerníčkům


petr skoumalPetr Skoumal


Hudebník byl aktivní v mnoha směrech. V polovině šedesátých let začal díky působení v Činoherním klubu spolupracovat s Janem Vodňanským. Jejich tvorba byla po ruské invazi díky častému politickému přesahu zakázána a oba museli divadlo opustit.

Později se ve velké míře věnoval tvorbě pro děti. Na svědomí má hudební doprovod k mnoha večerníčkům - nesmrtelné jsou zejména znělky k večerníčkům Maxipes Fík, Bob a Bobek nebo A je to. Pro děti nahrál i několik dlouhohraíích alb jako Kdyby prase mělo křídla, Jak se loví gorila nebo Když jde malý bobr spát.

Petr Skoumal působil několik let v kapele Etc... Vladimíra Mišíka. Je dále autorem písně Michala Prokopa Kolej Yesterday a významná je také jeho filmová a televizní tvorba. Je podepsán pod desítky snímků, z nichž nejvýznámější jsou filmy Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka (Rozpuštěný a vypuštěný, Jára Cimrman ležící, spící) či snímky Indiánské léto nebo Trhák.


ČTK, ape, foto: Struny podzimu

zavřít